Минулої середи був нарешті дограний матч дванадцятого туру між «Дніпром»  і «Металістом». Нагадаю, що два місяці тому під час зустрічі цих суперників на стадіоні в Дніпропетровську зникло освітлення. Дирекція Прем’єр-ліги вирішила зіграти другий тайм цього поєдинку вже після закінчення осінньої частини чемпіонату.

Бойова нічия — 2:2 — зберегла статус-кво між непримиренними конкурентами. На зимову перерву віце-чемпіон країни пішов третім, випереджаючи найближчого переслідувача лише на одне очко.

Марко Девіч (ліворуч): 18 турів — 15 голів. Фото з сайту ФК «Металіст»

— Перша частина чемпіонату вийшла для нас непоганою, — зауважив після фінального свистка головний тренер дніпропетровців Хуанде Рамос. — Ми на рівних боролися з «Шахтарем» , «Металістом» , «Динамо» і «Чорноморцем». Ми перебуваємо вгорі турнірної таблиці, розділяє нас невелика кількість очок. Вважаю, що українська Прем’єр-ліга — турнір цікавий і привабливий.

Натомість тренерський штаб харків’ян на чолі з досвідченим Мироном Маркевичем не може бути задоволений тим, що сталося. Протягом двох з половиною місяців Марко Девич з партнерами демонстрували настільки потужну гру, що багато хто зі спеціалістів почав говорити про «Металіст» як про головного претендента на чемпіонський титул. Одинадцять турів команда Маркевича подолала у спринтерському темпі — 29 набраних очок з 33 можливих. Чинний чемпіон країни «Шахтар» відставав від лідера на шість пунктів.

Кульмінація турнірної гонки наступила в середині листопада. Підопічні Мірчі Луческу в Ужгороді впевнено обіграли місцеву  «Говерлу» — 2:0. А нещодавній лідер зазнав нищівної поразки в гостях від другої команди зі столиці Донбасу — «Металурга» — 0:3. Саме в Донецьку обірвалася рекордна безпрограшна серія металістів, яка налічувала 30 поєдинків.

Пауза, пов’язана з матчами плей-оф чемпіонату світу збірної України, а також несподіване банкрутство київського «Арсенала»  залишило «Металіст» без ігрової практики на три тижні. У підсумку фініш осінньої частини першості тіньовий фаворит відверто провалив: нічиї у Полтаві, Маріуполі і Дніпропетровську, поразка в Донецьку. У березні наступного року харків’яни продовжать боротьбу за золоті нагороди, відстаючи від гірників на 5 очок і маючи одну гру в запасі.

До речі. Дирекція Прем’єр-ліги призначила дату проведення нових загальних зборів учасників Прем’єр-ліги. Засідання відбудеться 18 грудня 2013 року у Києві. До проекту порядку денного внесено питання про виключення ФК «Арсенал» зі складу учасників УПЛ.