ВІЗИТ

Зустрічі Сергія Арбузова з німецькими урядовцями засвідчили обопільний інтерес двох країн

Усі зусилля керівництва України спрямовані на підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов у Берліні під час зустрічі з Федеральним міністром закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле.

«Україна перебуває на ключовому етапі свого шляху, яким повинен стати листопадовий саміт ЄС у Вільнюсі. Асоціація з Європейським Союзом — це наш цивілізаційний вибір. Сподіваємося на те, що Німеччина скаже своє вагоме слово на користь асоціації», — зазначив Сергій Арбузов.

Він підкреслив, що сьогодні зусилля керівництва України спрямовані на виконання домовленостей Саміту Україна — ЄС та рекомендацій Ради ЄС для забезпечення підписання Угоди.

Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов (зліва), віце-канцлер, Федеральний міністр економіки і технологій Філіпп Рьослер (справа). Фото з сайту mu.gov.ua

Серед основних пріоритетів української влади: удосконалення законів про вибори, реформа системи правосуддя та правоохоронних органів, боротьба з корупцією, покращення ділового клімату, виконання Порядку денного асоціації.

«Ухвалено низку антикорупційних законів, внесено зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів. Уряд послідовно працює над створенням комфортних умов для ведення бізнесу в Україні», — передає слова Сергія Арбузова прес-служба урядовця.

За його словами, Україна розглядає ФРН як важливого партнера, беручи до уваги вагому роль Берліна в ЄС.

У свою чергу Гідо Вестервелле заявив, що Німеччина стратегічно зацікавлена в європейському розвитку України. Було висловлено впевненість у результативності Саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, визначальним результатом якого має стати підписання Угоди про асоціацію. У зв’язку з цим керівник зовнішньополітичного відомства ФРН позитивно оцінив зусилля уряду України, спрямовані на виконання критеріїв, необхідних для підписання Угоди.

Україна і Німеччина зможуть більш ефективно реалізувати свій торговельно-економічний потенціал. Про це заявив Сергій Арбузов під час зустрічі з віце-канцлером, Федеральним міністром економіки і технологій Філіппом Рьослером.

Перший віце-прем’єр назвав поліпшення інвестиційного клімату одним із пріоритетів економічного блоку Кабінету Міністрів. Великі надії в цьому плані він пов’язує зі створенням поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС.

«Ми розуміємо, що Україні потрібно ще багато зробити для підвищення інвестиційної привабливості. Однак перші позитивні зміни вже є. Так, для захисту інтересів інвесторів створено антирейдерську комісію: кожен інвестор матиме можливість звернутися і одержати максимальну підтримку», — додав Сергій Арбузов.

Перший віце-прем’єр-міністр розповів про зусилля щодо зниження адміністративного навантаження на бізнес, посилення його правової захищеності, забезпечення рівного доступу до всіх сегментів ринку, прозорості приватизаційних процесів.

За його словами, за активного сприяння німецького капіталу Україна почала модернізацію газотранспортної системи. А завдяки кооперації з енергетичними концернами Німеччини Україна долучилася до європейського спотового газового ринку.

При цьому, підкреслив Сергій Арбузов, Україна залишається важливим гравцем в енергетичній сфері для ЄС і Європейського енергетичного співтовариства, найбільш економічно вигідним шляхом транзиту газу до Європи. У свою чергу Німеччина — важливий партнер України у багатьох сферах, наприклад, упровадження енергоощадних технологій, відновлювальних джерел енергії, підвищення енергоефективності. До того ж, в Україні вже здійснюються деякі довгострокові інвестиційні проекти, де працюють німецькі інвестори.

Німецька сторона зокрема відзначила успіхи в реалізації проекту спільного виробництва сільськогосподарської техніки в рамках інвестицій німецького виробника комбайнів — фірми «Клаас». Було високо оцінено вже досягнутий прогрес і висловлено впевненість в успішному продовженні проекту.

Сергій Арбузов підкреслив, що сподівається на предметний і відвертий діалог з інвесторами. Тому після спілкування з віце-канцлером, Федеральним міністром економіки і технологій Філіппом Рьослером він провів зустріч із представниками німецького бізнесу.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»