«Вироби» на Донбасі, результати яких були відомі ще до їх оголошення, відбулися. Саме так — не вибори відповідно до наявних правил і вимог, а чергові вироби кремлівської геополітичної кухні. «Ми провели», — недавно самовдоволено і водночас необачно бовкнув головний російський «ввічливий чоловічок» про «референдум» в українському Криму зразка 2014 року. Те саме він може повторити і про «референдум» навесні того самого року в Донецьку та Луганську, і про подібні власні «вироби» у листопаді 2017-го.

Привабити «виборців» на дільниці окупанти вирішили у старий перевірений спосіб... Фото з мережі Тwitter

«Щоб за Пушиліна було не менш як 70 відсотків голосів»

Організація та проведення незаконних виборів в ОРДЛО від російських політтехнологів мали вигляд багатоходової комбінації. Зокрема влітку російські та підконтрольні донецькі ЗМІ повідомили про скасування раніше планованих виборів керівника «республіки», і донеччани майже змирилися з вічним «царюванням» Олександра Захарченка. І немов наврочили: останнього дня літа «цар» загинув від потужного вибуху в улюбленому кафе «Сепар». Обставини зачистки, як і нагла смерть попередніх «героїв ДНР», свідчили, що безперешкодно здійснити теракт могли тільки персони із близького оточення чи всюдисущі російські спецслужби.

Щойно Захарченка помпезно поховали, куратори дали команду про підготовку до ще недавно відкладених виборів. Права рука загиблого «Ташкент» та інші вірні соратники опинилися в опалі, а в.о. «глави держави» несподівано для багатьох став Денис Пушилін. І це попри те, що цей персонаж ніколи не був популярним у самопроголошеній «ДНР». Та коли стало відомо, що майбутнім керівником його призначили і підтримують у Москві, про незадоволення і ремствування довелося забути. А з тими, хто й надалі обурювався і спробував конкурувати, невдовзі швидко і професійно розібралися.

Спершу на посаду №1 претендували аж 12 осіб. Та потім їх почали знімати з перегонів давно випробуваними методами. Найсерйознішим опонентом вважався колишній співробітник СБУ і зрадник (саме так називає деяких колег і сам «геополітичний чоловічок») Олександр Ходаковський. Відомий командир батальйону «Восток» був запеклим опонентом Захарченка, мав підтримку серед бойовиків і поплатився за це. Навесні він був змушений виїхати до Росії, а вже восени йому заборонили в’їзд до Донецька.

Мав намір «вибиратися» також трагікомічний Павло Губарєв — «народний губернатор» мітингового 2014 року. Він навіть зареєструвався, але потім його ввічливо зняли з перегонів.

А ось лідера місцевих комуністів Ігоря Хакімзянова переконували не без «шуму і пилу». Під час партійного з’їзду, де йому обіцяли підтримку, стався вибух: кандидат серйозно не постраждав, але із списку претендентів щез.

Тож до бюлетенів потрапили п’ятеро, четверо з яких ніякі, тобто технічні. Тобто реального вибору, крім того, як голосувати за креатуру Кремля, у донеччан не залишилося. Та й хто зважав на їхні симпатії?

«На зборах керівників дільничних комісій ще за місяць до дня голосування нам дали конкретне завдання: зробити так, щоб за Пушиліна було не менш як 70% голосів. Більше можна, але менше — в жодному разі», — свідчить представник однієї з дільничних комісій Горлівки.

Чому так неохоче учасники незаконних виборів підтримують 37-річного Дениса Пушиліна? У Донецьку він відомий насамперед як шахрай і учасник фінансової піраміди «МММ-2011». 2014-го став заступником «народного губернатора» Губарєва, потім піднявся аж до посад «голови міністрів» і «голови народної ради ДНР». Улітку в кар’єрі була пауза: Пушилін несподівано виїхав до Москви, звідки зробив заяву про свою відставку. А невдовзі антипатій місцевих жителів до «емемемщика» побільшало, бо додалися ще й підозри про причетність його до організації вбивства Захарченка. Адже відразу після вибуху в «Сепарі» російські «куратори» спритно підсадили «ЧеПушила» на посаду першого керівника «ДНР».

Володимир ГРОЙСМАН, Прем’єр-міністр України: «Невизнана влада Донбасу провела фейкові «вибори» на окупованій українській території в обхід міжнародного права, в обхід історичної логіки. Агресор завжди повинен пам’ятати: злочини проти людства ніколи не залишаються безкарними!»Курт ВОЛКЕР, спеціальний представник Державного департаменту США у справах України: «Замість виконання мінських угод і руху до миру в Україні Росія дотує корумпованих «лідерів» Донбасу, навчає і оснащує незаконні збройні формування, закріплює статус-кво через бутафорські «вибори» і блокує дипломатичний процес»

 

 

 

 

 

 

 

Чужим на дільниці вхід заборонено!

Певна річ, у жодній з цивілізованих країн не визнають підсумків російських «виробів» — незаконних виборів на окупованій території Донбасу, що порушують мінські угоди й міжнародне право. У Кремлі та підконтрольному йому Донецьку це добре розуміють і тому завчасно подбали про міжнародну підтримку. Щоб надати фейковому дійству вигляду законності, вирішили залучити іноземних спостерігачів. Але де їх узяти? Бо он навіть у ЦВК РФ дипломатично запевнили, що не збираються спостерігати за перебігом голосування в ОРДЛО. У це важко повірити, але окупаційні адміністрації знайшли геніальний вихід. Там вирішили, що статус міжнародного спостерігача може отримати… будь-який іноземець, який відгукнеться на пропозицію і має паспорт іншої держави. «Іноземним (міжнародним) спостерігачем може бути особа, яка не проживає на території ДНР», — чорним по білому записано у відповідному положенні «ЦВК ДНР».

Організатори незаконних виборів зробили все, щоб процес голосування надійно закрити від сторонніх очей. Таку чітку інструкцію отримували на періодичних «накачках» представники виборчих комісій. «Нас вчили представники «Міністерства державної безпеки», від яких ми отримали головне завдання: у жодному разі не пропускати у приміщення для голосування членів місії ООН, ОБСЄ і навіть Міжнародного комітету Червоного Хреста. Якщо такі особи з’являться, слід негайно викликати співробітників «МДБ». А трохи згодом ми отримали ще одну вказівку: протоколи нікому не давати і не показувати. Навіть поліції чи «МДБ», — розповідає «УК» представниця однієї з дільничних комісій у Донецьку.

До слова, про самі комісії. До них загнали всіх, хто не мав змоги відкараскатися: безправних бюджетників, які вже мають досвід такої роботи. І саме ці досвідчені люди тепер дивуються ноу-хау нинішніх «виборів»: не створено ні районних, ні окружних комісій, є тільки дільничні й ЦВК.

«У Донецьку створено всього 153 дільничні комісії. Це мало! Адже за досвідом минулих років, у місті потрібно 450 комісій. Проте у цьому також є певний сенс: що менше дільниць, то більше на них людей, а саме це й потрібно для картинки на російському чи місцевому телебаченні», — продовжує співрозмовниця.

Зрозуміло, цю дуже шкідливу роботу оплачують. Головам дільничних комісій пообіцяли по 2500 російських рублів, заступникам — 2300, секретарям — 2000, членам — 1500).

А почалися незаконні вибори в «ДНР» на 408 дільницях за тиждень до офіційної дати, адже ще 5 листопада почали під розписку «обирати» Дениса Пушиліна військові. А в неділю голосувати пішли насамперед ті, кому діватися нікуди, — студенти та представники бюджетних галузей, яких напередодні неодноразово лякали різноманітними карами за неявку чи голосування «не так».

Важко уявити вибори й без пенсіонерів: їх застерігали, що за «прогул» можуть позбавити виплат пенсій.

Окрім батога учасникам незаконного дійства запропонували ще й пряник: продаж біля дільниць продовольчих товарів зі знижками, лотереї, концерти тощо. І хоч до аншлагу було далеко, комісії свою справу знали: на 14.00 в Донецьку «намалювали» явку на дільницях аж 65,9%! Такі рекордні темпи майже вдвічі перевищують показники останніх «виборів» навіть самого кремлівського геополітика.

Оскільки підсумки фейкового дійства були відомі наперед, окремі жителі Донецька, які мають найменшу змогу не брати в ньому участі, вирішили цього дня не виходити на вулицю. Тобто в місті чимало людей не відреагували на звичні передвиборчі обіцянки від кандидата підняти зарплати та пенсії, ні навіть на запевнення про очікуваний мир на Донбасі.

«Росія підло й цинічно використала нас у 2014 році, коли чимало донеччан пішли на незаконний референдум, бо повірили примітивним обіцянкам про Донбас у складі Росії. Налаштувавши нас проти України, «брати» нашими ж руками розв’язали гібридну війну, а тепер знову завдяки незаконним виборам зроблять причетними до чергової своєї підлості саме нас. Не хочу брати в цьому участі. І тішить те, що так само розмірковують чимало земляків», — розповів один із жителів Донецька напередодні події.

Уже оприлюднили й давно відомі підсумки голосування. За сміливою версією «ЦВК ДНР», явка виборців 80,1%. Із величезним відривом переміг черговий «виріб» Кремля Денис Пушилін.