ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

Чергова спроба ДК "Газ України" змусити боржників розрахуватися за спожитий газ кардинальних змін не принесла

Ситуація нагадує приказку про чергове китайське попередження - постачальники голубого палива погрожують перекрити "трубу", а тепловики вдають, що вживають заходів для виправлення становища. Така ситуація вже стала перманентною і повторюється щорічно. Останні, щоправда, майже ніколи своєї вини у цій ситуації не визнають, а намагаються перевести стрілки на безпосередніх споживачів тепла, мовляв, населення заборгувало. Насправді ж, як свідчить статистика, якраз рядові споживачі розраховуються за тепло, гарячу воду і газ на рівні, що удвічі перевищує платежі, які надходять до постачальників газу від підприємств комунальної теплоенергетики. Однією з основних причин неплатежів за спожитий газ експерти вважають непрозорість у фінансовій діяльності структур теплокомуненерго, які розраховують собівартість виробленого тепла чи гарячої води як кому заманеться. А громадяни фактично оплачують не лише те, що спожили, а й втрати, які виникають через зношеність комунікацій на теплотрасах та розриви водогонів, коли гаряча вода тече по дорогах і тротуарах.

Якщо проаналізувати борги підприємств теплокомуненерго, то стає очевидним, що вони мають тенденцію до зростання в арифметичній прогресії. Станом на перше листопада минулого року вони становили 1,75 мільярда гривень (без врахування заборгованості "Київенерго"), на 10 грудня вони вже перевищили 2,2 млрд грн, а сьогодні сягнули 3,6 млрд грн. В принципі ДК "Газ України" має повне право припинити подачу газу боржникам, проте комунальні теплоенергетики прекрасно розуміють, що ніхто не дозволить залишити житло без тепла. На ситуацію негативно вплинула також плутанина у взаємостосунках між постачальниками газу і тепла. У зв'язку з новими тарифами, які встановлено НКРЕ на газ, підприємства комунальної теплоенергетики повинні були укласти договори на його закупівлю. Проте на 25 січня жодне з них не надало "Газу України" висновків Мінекономторгівлі щодо погодження застосування процедури закупівлі природного газу в одного учасника. Бо у теплокомуненерго вважають, що дозволи має одержувати ДК "Газ України", а в останньому дотримуються протилежної думки. А в кінцевому результаті все відіб'ється не лише на пересічному споживачеві, а й "Нафтогазу України" доведеться вчергове брати кредити, щоб розрахуватися з російським "Газпромом". Однак судячи з дій керівників регіональних та міських структур, що постачають тепло і гарячу воду, останнє хвилює їх мало.

Дніпропетровськ:

Прохання почують?

Серед 12 теплопостачальних підприємств, кандидатів на відключення газу, - й КП "Дніпропетровські теплові мережі". Це комунальне підприємство станом на 24 січня заборгувало за газ 100 млн грн (39%). Окрім "Дніпротепломереж" (основного в місті теплопостачальника) Дніпропетровськ теплом забезпечують КП "Теплоенерго", КП "Коменергосервіс" та комунальне підприємство з транспортування покупної теплової енергії "Теплотранс".

На сьогодні дніпропетровські постачальники тепла заборгували ДК "Газ України" понад 140 мільйонів гривень. З 25 січня в місті працює спеціальна комісія ДК "Газ України", яка має вивчити ситуацію та ухвалити рішення щодо подальшої подачі газу міським котельням. Щоб уникнути небажаного відключення газу, міська влада звернулася з проханням до мешканців міста терміново погасити борги за тепло.

Стан з розрахунками за енергоносії розглядала 21 січня обласна комісія з питань забезпечення постачання енергоносіїв та своєчасних розрахунків за їх споживання. Керівництву міст і районів, водо- і теплопостачальних підприємств доручили забезпечити до 1 лютого поточного року оплату за природний газ на середньоукраїнському рівні і активізувати завершення тендерної процедури для оплати енергоносіїв бюджетними установами. Як запевнили "УК" в прес-службі Дніпропетровської облдержадміністрації, загалом по області ситуація з газопостачанням нормальна.

Луцьк:

Замість співпраці - суди

Повідомлення про можливе зниження тиску газу для генерування тепла у домівках лучан стало темою гострої бесіди, що відразу ж відбулася у стінах Волинської ОДА.

Протягом минулого року оплата жителів обласного центру за послуги з теплопостачання і подачі теплої води була на рівні 96,8%. Не зменшилася вона суттєво і цього року. Тому розмова голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, який відразу ж запросив до себе Луцького міського голову Миколу Романюка та керівника ТзОВ "Східноєвропейська теплоелектрогенеруюча компанія", яка є головним гравцем на міському ринку теплозабезпечення, була гострою. В результаті очільник приватної структури, що забезпечує у Луцьку теплом великий мікрорайон, відразу ж виїхав у столицю. Аби вже там представити НАК "Нафтогаз України" свої конкретні плани на погашення боргу.

Останній виник внаслідок того, що у Луцьку свого часу була приватизована найбільша котельня, і вже не один рік одна структура генерує тепло, а інша - комунальне підприємство "Луцьктепло" - збирає з населення за нього гроші. Між ними через неналежне виконання договірних зобов'язань вже тривалий час ідуть судові тяжби, внаслідок яких накопичуються борги й періодично постає загроза відключення тепла десяткам тисяч жителів.

Нині у місті тепло подається у всі квартири.

Запоріжжя:

Платежі - постфактум

Через низький рівень оплати (43%) за спожитий у грудні минулого року газ НАК "Нафтогаз України" погрожувало припинити постачання блакитного палива споживачам Запоріжжя. У розпал січневих морозів мешканці міста могли залишитися без тепла та елементарних побутових зручностей.

Суттєва заборгованість перед постачальником основного в обласному центрі споживача газу - КП Концерн "Теплові мережі" виникла з об'єктивних причин через касовий розрив у розрахунках підприємства. Адже концерн закуповує блакитне паливо за передоплатою, а населення, якому постачається тепло, розраховується за послуги лише у наступному місяці, та ще й не у повному обсязі.

Місцева влада вдалася до термінових заходів, щоб виправити ситуацію. За результатами перемовин, які провів у столиці із керівництвом газопостачальної компанії секретар Запорізької міськради Володимир Кальцев, була досягнута домовленість про погашення заборгованості КП Концерн "Теплові мережі" за спожите паливо за графіком: передбачається, що до кінця січня щодня запорізьке підприємство сплачуватиме газопостачальній компанії по 4 млн грн, а у лютому - 60 млн грн.

Разом з тим, місцева влада звернулася до запоріжців із закликом своєчасно і у повному обсязі розраховуватись за комунальні послуги із теплопостачання.

Харків:

Чекають відшкодувань

За словами заступника голови Харківської облдержадміністрації Валентина Дулуба, між керівництвом Харківської області та управлінням НАК "Нафтогаз України" досягнута усна домовленість про те, що газ комунальному підприємству "ДРІТ", яке забезпечує теплом п'ять районів Харківщини, відключено не буде. Наразі направлено листи з обгрунтуванням причин утворення заборгованості та із зазначенням графіків погашення боргів за спожитий газ.

У розмові з кореспондентом "УК" Валентин Дулуб наголосив: "Заборгованість підприємства "ДРІТ" перед постачальником газу становить 20 мільйонів гривень, тоді як компенсація різниці в тарифах, що має отримати це підприємство, перевищує суму боргу на 6 мільйонів гривень. Якщо зараз повернути різницю в тарифах, яка належить підприємству, вона повністю перекриє наявну заборгованість. На сьогодні різниця в тарифах для підприємства становить 26 мільйонів гривень. Якщо держава її відшкодує за розрахунками, які ми надали (а нам їх не повертали, що означає, що їх прийняли), то "ДРІТ" повністю розрахується з боргами, і в нього ще залишаться гроші для оплати газу, отриманого в цьому опалювальному сезоні".

Василь ТУГЛУК, Наталія БІЛОВИЦЬКА,
Валерій МЕЛЬНИК, Наталя ЗВОРИГІНА,
Світлана ГАЛАУР