ТЕНДЕНЦІЇ

29-й Український тиждень моди продемонстрував особливу прихильність молодих до легкого і світлого

Холодного жовтневого дня на пам’ять чомусь прийшла давня пісенька про те, що окремим людям завжди чогось не вистачає: узимку — літа, а восени — весни. З-поміж таких вочевидь чимало творців сучасної моди, які осінню ностальгію долають саме через вигадування і конструювання вбрання, яке носитиметься згодом, коли відступлять вітри та сніговії.

Тоді на міську бруківку випурхнуть легкі, немов зіткані з ніжного сонячного марева, тонкостанні юнки, зодягнені в сукні, пальта й костюми від молодих вітчизняних дизайнерів, чиї колекції на цьогорічному Тижні моди об’єднав проект «Нові імена». Він підсумував попередні колекції більш знаних колег, імена яких уже добре відомі широкій публіці не лише в нашій країні, а й за її межами і показав, що юна здібна зміна наполегливо стукає у двері, за якими допоки ховаються успіх, визнання та слава.

Молодість буває надто категоричною як... неометрія. Фото з сайту fashionweek.com.ua

Шестеро молодих майстринь, які, утім, вже пройшли «решето» молодіжних творчих змагань, зокрема й таких як «Сезони моди — погляд в майбутнє» (приміром, Ольга Тімкова-Ляховська), продемонстрували гостям «Мистецького арсеналу», де вдруге поспіль проходив Тиждень, своє оригінальне бачення складного процесу творення сучасної моди.

Модельним кроком на модний Олімп.Фото з сайту fashionweek.com.ua

Новим зіркам не відразу дають гідне ймення навіть в астрономії, надто в такій респектабельній царині, як моделювання одягу. Йдеться про вміння не відірватися від «материнського лона», тобто загальноприйнятих канонів і традицій та водночас сподобатися публіці чи хоча б здивувати маргінальний її прошарок, як це вдалося зокрема Ангеліні Данченко, яка щедро «приперчила» свою виставкову колекцію.

Чоловік без перцю, що голий.Фото з сайту fashionweek.com.ua

«Страва», яку сконструювала з допомогою крою та шиття молодий модельєр, вочевидь припала до смаку глядачам: молодіжний чоловічий одяг, виконаний з тонкого трикотажу переважно теплих відтінків жовтого, бежевого, світло-коричневого, вона урізноманітнила… червоним перцем. Напевне, не кожен зважиться на такий оригінальний атрибут. На нашу думку, авторці вдалося таким робом через одяг передати одвічне бажання справжньої українки знайти для себе саме такого в житті — мужнього, розкутого, з яким не доведеться сумувати.

Одне з таких вишуканих пальт уподобала Роксолана українського кіно. Фото автора

А Влада Назік виявила свою прихильність до геометрії — крій її колекції гармонійно поєднується з приглушеними кольорами деталей на світлому тлі. Ймовірно, ці сукні природний вигляд матимуть на молодих працівницях установ та офісів, якщо, звісно, вони відповідатимуть усталеному дрес-коду, передусім щодо довжини спідниці й приховування неприховуваного.

Привабила елегантністю колекція ще однієї учасниці проекту «Нові імена» — Анни Лезнік. Як для молодого дизайнера їй певною мірою вдалося через конструкцію одягу передати характер своїх майбутніх клієнтів: за жартівливими паперовими масками символа нинішнього року — кролика проглядається відкритий погляд юнки, яка комфортно почувається в середовищі однолітків, що вміють цінувати гідність, розум, добрий смак.

На жаль, не всім модельєрам цього дня вдалося подолати осінню меланхолію, сумні мотиви навіть не приховав креативний антураж, прикраси з пташиного пір’я та інші авторські знахідки. Навряд чи багато модниць наступної весни вберуться, приміром, в просторі і довгі по п’яти сірі балахони, аби уподобитися братам нашим меншим — птахам.

Значну частку світлого і білого додала до загальної колекції своїх колег новий дизайнер торгової марки «Столичний» Ольга  Тімкова-Ляховська. Особливо вдалися модельєру легкі пальта овального силуету на застібках-блискавках з графічним принтом. Вільно фантазує вона і з кроєм класичної білої сорочки: уникаючи багатьох швів, що зазвичай обтяжують тонку бавовняну тканину, створює, за її словами, образ відкритої світу дитинної міської дівчини.

— Я використала вишивку, яка нагадує ескізну графіку, — пояснила свою ідею авторка. — Джерелом натхнення для мене стали дівочі листи, прикрашені графічними малюнками. А мої улюблені кольори — світлі і ніжні якраз у тенденції моди наступного літа.

 

ОСОБЛИВА ДУМКА

                                   
Ольга СУМСЬКА,
народна артистка України:

— «Нова кров» — це завжди цікаво. Особливо, коли за творчими фантазіями молодих відчувається рука таких майстрів з пошиття сучасного одягу, які працюють в одному з кращих Будинків побуту країни — «Столичному». Гадаю, що Ользі Тімковій-Ляховській просто поталанило з досвідченим наставником — Іриною Мариніною. Очолюваний нею колектив вже «ставить на крило» п’ятого молодого модельєра. Головне в цій науці: будь-яке, навіть геніальне за задумом вбрання повинно шитися бездоганно, щоб ніхто з фахівців не міг дорікнути авторам бодай за дрібницю.

Висока мода — це передусім найвища якість виконання і цю істину підтверджує кожна нова колекція торгової марки «Столичний». До речі, нинішні Сезони для неї ювілейні, 25-ті, і, сподіваюся, результати співпраці талановитих конструкторів жіночої та чоловічої ліній одягу нашого Будинку побуту з вітчизняними модельєрами ще багато років тішитимуть публіку.

Що з побаченого під час перегляду проекту «Нові імена» хотіла б вдягнути сама? Подумки приміряла на себе вишукані білі пальта, сподобалися легкі, немов паперові, декоративні прикраси, оригінальний крій. Одне слово, не пропускайте українські Тижні моди й ви завжди виглядатимете модно та елегантно.