Модна колекція, як довершена картина: у ній кожна деталь має бути припасованою до загальної ідеї, не випадати із спільного контексту, поєднуватися з іншими елементами, не повторюючи їх, і заодно творити єдине ціле.

У такому разі глядачі обов’язково завважать, що вона виконана на одному подиху. І щоб переконатися в цьому, достатньо навіть 15 хвилин — саме стільки часу відводять  учасникам Українського тижня моди його організатори.

35-й (водночас другий цьогорічний) осінній показ колекцій вітчизняних дизайнерів приємно вразив присутніх певною приземленістю до настроїв і можливостей суспільства, якому, однак, не забракло естетики і доброго смаку.

Особливий успіх на подіумі столичного «Мистецького Арсеналу» мали цілісні колекції модного одягу з відтворенням певного образу, якому дизайнер передає своє бачення світу, відчуття стилю, кольору і фактури.

Так зокрема публіка оцінила «Сегмент» молодої київської дизайнерки Ольги Тімкової-Ляховської, з якою співпрацює торгова марка «Столичний».

Фото Володимира СТРУМКОВСЬКОГО

Окремі елементи авангардного напряму в мистецтві (динамізм, швидкість, енергія, ліризм) авторам вдалося передати в стильному одязі, виконаному в білому кольорі (з близькими до нього пастельними відтінками: світло-сірий, беж, шантиль) із натуральних тканин.

Певна річ, за зовнішньою легкістю і простотою криється оригінальний крій, без гострих кутів і прямих ліній, та бездоганне шитво — незмінна риса досвідчених майстрів «Столичного».

Наступна весна буде світлою, бежевою і шантиль

З-поміж модних тенденцій наступних весни-літа назвемо довжину спідниць (заледве прикриті коліна і міді); звужені до низу брюки зі вставками-сіточками, які дають одягові змогу дихати; приталені силуети суконь, мінімум накладних деталей, рукав-пелерина. Все це, за задумом авторів колекції, має підкреслити природність, чуттєві форми, функціональну елегантність.

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

Ірина МАРИНІНА,
директор ТОВ «Будинок
побуту «Столичний»:

— Молодості притаманний пошук. Це прекрасно. От і нашу колегу-дизайнера спонукало до творчості довкілля, зокрема легкість і вишуканість метеликів. Білий колір моделей, без традиційного поєднання біле-чорне, теж символічний: у нинішньому складному світі він тішить око, заспокоює, додає нових сил, натхнення та віри в майбутнє.

Натуральний трикотаж робить наш одяг зручним і безпечним, передусім теплої пори року, «приязним» до людини.

І зважте: представлена колекція придатна не лише для подіуму чи якихось модних тусовок. Передбачено, що вона стане у нагоді й у повсякденному житті, водночас убрання елегантне, економне і доступне. Створюючи новий одяг, ми передусім думаємо про тих, хто його носитиме: молодь, людей середнього віку та літніх, постійних клієнтів і тих, хто, сподіваємося, після перегляду нашої колекції поповнить їхні лави.

Кожна жінка, чоловік — усі ми прагнемо щастя і гармонії, впевненості в своїх силах, а саме щасливі люди здатні змінити світ на краще. Сподіваємося, що наша праця бодай трохи допоможе вам у цьому.