Цього разу у відкритій частині порядку денного урядовці заслуховували звіти міністра соціальної політики Павла Розенка щодо процесу оформлення субсидій у країні, міністра охорони здоров’я — про можливий брак медпрепаратів для ВІЛ-інфікованих та майбутні дії його відомства, прописані у новій програмі охорони здоров’я. Світло на здійснення прозорих держзакупівель пролив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус.

Та перед тим, як дати слово доповідачам, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зробив повідомлення: Кабінет Міністрів спрямував мільярд гривень на купівлю житла для учасників АТО, військовослужбовців та членів сімей загиблих хлопців. Керівництво Міністерства оборони та інших силових відомств має швидко оформити відповідні програми. Мінфін їх мусить профінансувати в прозорому режимі. «Це щоб уже до вересня ми забезпечили перший етап виконання постанови», — додав Арсеній Яценюк.

Уряд намагається прибрати корупційні схеми в системі держзакупівель медичних препаратів. Фото Укрiнформу

Позитивний прогноз щодо субсидій

Одне з найближчих засідань уряду планується присвятити виключно темі погашення заборгованості з виплати заробітних плат та створенню нових робочих місць. На таку думку Арсенія Яценюка навів виступ міністра соцполітики. «Питання нових робочих місць обумовлене у двох урядових законопроектах, які є у Верховній Раді, однак парламентарії їх не розглядають. Вони є складовими загального пакета законопроектів, покликаних поліпшити позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку Doing Business», — пояснив він.

Відверте ігнорування народними обранцями документів на користь країні не пішло. Шанс підвищити рейтинг за легкістю ведення бізнесу на 30 пунктів згаяно.

А Павло Розенко не втрачав ноток оптимізму. За його даними, нині в Україні спостерігається позитивна динаміка погашення заборгованості із зарплати. Загалом по країні вона скоротилася на 125 мільйонів гривень — на 11%. «Якщо взяти категорії економічно активних підприємств, то заборгованість із зарплати скоротилася на 12,8%. За оперативними даними Мінсоцполітики, уже за перші 20 днів травня йде подальше скорочення боргів. — Тенденція позитивна, але ми не повинні складати рук. Загальна заборгованість у нас дуже велика. Тільки по економічно активних підприємствах вона перевищує мільярд гривень».

А ще він розповів, що з початку травня, коли запрацювала нова система надання субсидій за комунальні послуги, до управлінь соцзахисту населення звернулися близько 700 тисяч сімей. Загальний обсяг справ щодо субсидій, які перебувають на розгляді в соціальних службах і включають зокрема справи з переоформлення субсидій, зріс до 1,5 мільйона. «Порівняно з травнем 2014 року кількість сімей, які звернулись по субсидії вперше, зросла на 400 тисяч. Ми зараз працюємо за двома програмами: оформлення нових субсидій та переоформлення раніше призначених», — цими словами міністр попросив українців з розумінням поставитися до затримок. Він гарантував, що субсидія нараховуватиметься з 1 квітня 2015 року, незалежно від того в травні чи червні вони звернулися до соцслужб.

План «Б» для ВІЛ-інфікованих

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков отримав завдання проконтролювати поставки препаратів для ВІЛ-інфікованих. Його Прем’єр озвучив тоді, як міністр охорони здоров’я повідомив про наявність у медичних установах запасів таких препаратів лише до кінця червня. Згідно з договором компанія-переможець минулорічних торгів із закупівлі ліків для ВІЛ-інфікованих — ТОВ «Вектор Фарма» — має до 20 червня 2015 року поставити необхідні препарати. За це уряд уже сплатив 52 мільйони гривень. Поки Арсен Аваков з’ясовуватиме, хто і за яких умов підписував договір з «Вектор Фармою», Олександр Квіташвілі розробить план «Б» на випадок, якщо препарати не будуть поставлені вчасно.

«Важливо, щоб бажання надавати допомогу громадянам було не тільки на рівні Кабінету Міністрів, а й спускалося вниз».

Прем’єр-міністр України
Арсеній ЯЦЕНЮК

Він говорив про новий законопроект, де прописано зміну правового статусу закладів охорони здоров’я і надання їм автономного управління. «Зараз вони отримують всі трансферти за розписаними схемами, не можуть легально показати доходи, працювати зі страховими компаніями. Ми хочемо, щоб система трохи відкрилася, була можливість абсолютно легально заробляти гроші. Це і у формі бюджетних установ, і в формі держпідприємства, комунального підприємства тощо», — сказав Олександр Квіташвілі, додавши, що ці рішення ухвалюватимуться на місцевому рівні.

Водночас Айварас Абромавичус та голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв розроблять спільну позицію з лібералізації контролю державних закупівель і усунення втручання посадовців у бізнес-процеси. Та перед тим як отримати доручення, керівник Мінекономрозвитку розповів, що всі гілки влади ознайомилися з особливостями реформи держзакупівель, яка включає максимальний перехід на електронні процедури, і повністю її підтримують. Цю реформу вже узгоджено з ЄС. Її міністр вважає простою, виведеною у формулу: більше конкурентності й прозорості, менше бюрократії та корупції, плюс економія коштів. Законопроект про електронні закупівлі до Верховної Ради надійде у червні.

На це Арсеній Яценюк відказав: «Ми торік ухвалили закон про держзакупівлі, але у нас виходить так: хотіли по-європейськи, а вийшло по-українськи. А я хочу так: хотіли по-європейськи — і отримали український за європейськими стандартами».

Уже потім Прем’єр доручив голові Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, штрафувати і позбавляти ліцензії обласні газорозподільні компанії за порушення вимоги про безплатне забезпечення громадян України газовими лічильниками. «Будь-яка хороша ідея вбивається її виконанням внизу. Люди сприймають картинку не з того, що ми тут говоримо. Вони сприймають те, що вони прийшли в службу соціального захисту, або облгаз, або обленерго, і там їм розповіли історію світу, починаючи від Адама і Єви, і послали куди подалі. Ось це і є сприйняття. І тому нам треба змусити служби, які виконують функції з допомоги малозабезпеченим, ставитися до людей по-людськи. У реформи ніхто не повірить, якщо їх не відчує на собі», — резюмував він.

До речі, перед засіданням керівник НКРЕКП Дмитро Вовк повідомив журналістам, що його відомство не планує переглядати тарифи на газ і електроенергію для населення і дотримуватиметься дворічного плану приведення тарифів до економічно об∂рунтованого рівня.