Віце-президент США Джозеф Байден перебував в Києві із дводенним візитом, аби передовсім обговорити з керівництвом України поточний стан справ у країні. Так, від Голови Верховної Ради, в. о. Президента Олександра Турчинова він почув про намір влади поетапно оновити всю систему владних інституцій та відносин між громадянами й державою. Не обійшлося в ході перемовин і без розмови про результати Женевських переговорів. В. о. Президента зауважив, що ані Росія, ані її терористичні спецпідрозділи, які присутні в Україні, демонстративно не збираються виконувати досягнуті домовленості, цитує слова високопосадовця його прес-служба.

У свою чергу Джозеф Байден наголосив, що США вітають і підтримують зміни в Україні та готові всіляко допомагати на цьому шляху. У стінах Верховної Ради високий гість з Америки зустрівся з народними депутатами України, де серед іншого  наголошував на необхідності «побороти рак корупції».

А вже в залі Клубу Кабінету Міністрів віце-президент США вів тривалий діалог із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Через понад дві години сторони звернулися із заявами до представників ЗМІ. З вуст глави уряду присутні почули, що Україна готова до найширшої співпраці в енергетичному секторі з європейськими та американськими компаніями. Як передає слова Прем’єра УНІАН, найкращою відповіддю на енергетичну залежність України від Росії буде присутність саме європейських і американських інвесторів. Із цими партнерами Україна готова розглядати й питання спільної модернізації та експлуатації вітчизняної газотранспортної системи.

Важливим завданням уряду з огляду на найближчу перспективу Прем’єр назвав проведення в Україні чесних президентських виборів. Нині зареєстровано понад два десятки кандидатів у президенти, які представляють весь спектр політичних партій у країні, і кожен з них може отримати відповідну підтримку виборців.

Також Арсеній Яценюк закликав Росію виконувати міжнародні угоди. Позиція глави Кабміну полягає в тому, що нинішній світ не дозволяє жодній країні поводитися за моделлю озброєних бандитів. Особливо це стосується країн, які є постійними членами Ради безпеки ООН і які свого часу були членами «Великої вісімки». «Росія повинна виконувати свої міжнародні зобов’язання. Ми нічого не просимо від цієї країни. Вимагаємо тільки одного: виконувати міжнародні угоди і не поводитися як гангстери в цьому столітті», — конкретизував він, а потім наголосив, що Україна ніколи і за жодних обставин не визнає анексію Криму Росією.

Продовжив тему своєю заявою Джозеф Байден. США також не мають наміру визнавати дії Росії на Кримському півострові й звертаються до РФ із закликом відвести війська від українських кордонів. Інакше Росії загрожуватиме подальша ізоляція. США в особі віце-президента закликали цю країну не підтримувати людей, які ховаються за масками і ходять у формі без розпізнавальних знаків. «Часу залишилося небагато. Ми хочемо побачити прогрес із деескалації конфлікту в Україні», — резюмував високопосадовець.

Виконання міжнародних угод гарантує деескалацію на сході України. Фото з сайту voanews.com

До слова, щоб заплановані на 25 травня вибори президента відбулися прозоро, США готові надати Україні максимальну допомогу в їх підготовці та проведенні. Джозеф Байден також зазначив, що для України важливо, аби президентська кампанія виправдала очікування громадян як західної, так і східної її частини.

США готові сприяти й одержанню Україною великого пакета кредитування від МВФ, який відкриє багатомільярдний проект міжнародної фінансової допомоги. Переговорний процес щодо одержання кредиту МВФ перебуває вже на завершальній стадії.

Окрім цього, Захід готовий допомогти Україні у процесі диверсифікації поставок енергоносіїв. «Як ми знаємо, Україна веде переговори з диверсифікації енергопоставок, і нам важливо, щоб жодна інша країна не змогла використовувати чинник енергоносіїв як чинник політичного впливу, зокрема Росії на Україну», — сказав віце-президент США, додавши, що за умови правильних інвестицій в енергосектор Україна може скоротити свою енергетичну залежність.

ДО РЕЧІ

Громадяни України категорично висловилися за унітарність з децентралізацією влади і проти федералізації, за єдину державну мову і вільне користування іншими, вступ до Європейського Союзу. Такі дані соцопитування, проведеного Центром Разумкова та Соціологічною групою «Рейтинг», повідомляє Укрінформ. «Якби в Україні відбувся референдум щодо форми територіального устрою України, за те, щоб наша країна стала федеративною державою, готові проголосувати 16,7% всіх опитаних. 69,3% обрали варіант унітарного устрою з децентралізацією влади», - йдеться в оприлюднених соціологами матеріалах. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»