Про те, що запровадження біометричних паспортів громадян України для виїзду за кордон — ключовий крок до запровадження безвізового режиму з країнами ЄС, заявив Президент Петро Порошенко першого дня видачі документів нового зразка (12 січня) в одному зі столичних сервісних центрів. Мовляв, цього кроку ЄС чекає від України, щоб запровадити з нашою країною безвізовий режим. Глава держави сподівається, що це рішення буде прийнято вже в травні цього року на саміті «Східного партнерства» у Ризі.

До речі, у березні планують видати близько 30 тисяч паспортів нового зразка, а в квітні — понад 200 тисяч. Із часом процедура видачі документів спрощуватиметься, а кількість пунктів, де їх можна буде отримати, збільшуватиметься.

У Президента також є біометричний паспорт. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Того дня разом із главою держави біометричні паспорти отримали ті наші співвітчизники, які зробили внесок у розвиток та зміцнення держави. Першопрохідців Петро Порошенко назвав «командою, яка має право представляти Україну». Серед них: активісти Майдану — волонтер-медик Олеся Жуковська (зазнала поранення через снайперський постріл), Василь Михалко (зазнав поранення 20 лютого, коли допомагав побратимові виходити з-під обстрілу), «голос Майдану» та екс-міністр культури Євген Нищук. Із новим паспортом того дня були й організатор мобільного шпиталю ім. Пирогова Геннадій Друзенко, сотниця «Жіночої сотні» Анна Коваленко, переселенка з Криму Христина Михайличенко (минулого тижня вона перемогла на міжнародному конкурсі піаністів у Голландії) та її мама Наталія Михайличенко. А ще документи мали: письменник Андрій Курков, режисер фільму «Плем’я» Мирослав Слабошпицький, вокаліст київського гурту Brunettes Shoot Blondes (кліп переглянули на YouTube понад 6 мільйонів осіб) Андрій Ковальов. Поталанило й журналістам Олександрові Аргату та Андрієві Цаплієнку, повідомляє прес-служба Президента.

Одне слово, біометричні паспорти дадуть змогу українцям безперешкодно їздити до країн ЄС після підписання угоди про безвізовий режим. З їх упровадженням планують захистити суспільство від проявів злочинності та міжнародного тероризму.

Бланк паспорта виготовлено у формі книжечки із 32 паперових сторінок з додатковими ступенями захисту. В його обкладинку вмонтовано електронний чип, на який внесено інформацію про власника документа та біометричні дані: оцифровані підпис та фото, відбитки пальців рук.

Документ видають на 10 років. При собі слід мати паспорт громадянина України та, якщо паспорт для виїзду за кордон раніше не оформлювався, довідку про присвоєння коду платника податків.

Оформлення паспорта протягом 20 робочих діб коштує 518 гривень 15 копійок (з електронним чипом) та 461 гривню 15 копійок (без чипа). Прискорене оформлення коштуватиме відповідно: 775 гривень 30 копійок та 718 гривень 30 копійок.

ДЕ МОЖНА ОТРИМАТИ НОВІ ПАСПОРТИ

Із 12 січня заяви на оформлення біометричних документів приймають 30 територіальних підрозділів Державної міграційної служби. В Києві здавати документи можна за адресами: вул. Герцена, 9 (ДМС, Шевченківський район), вул. Березняківська, 4-а (Головне управління ДМС в Києві), вул. Миколи Лебедєва, 14-а (ДМС, Дніпровський район), вул. Богдана Хмельницького, 10 (відділ централізованого оформлення документів №3), просп. Бажана, 3 (ДМС, Дарницький район), вул. Шевченка, 27 (Центр «Паспортний сервіс»), вул. Петропавлівська, 11 (Управління ДМС в Київській області).