У профілакторії комбінату «Запоріжсталь» на Хортиці розмістили кілька багатодітних родин, яких вдалося вивезти зі Слов’янська майже з-під обстрілу.

— Розумієте, у нас нині всім заправляють люди зі зброєю — знахабнілі бандити. Їм нічого не доведеш, вони можуть розпоряджатися твоїм життям. Поводяться так, ніби ми ніхто. І це так і є. Тут перші дні ми дивилися на людей і не могли повірити, що вони не хочуть нам заподіяти зле, — ледве стримує емоції багатодітна мати Валерія, яка разом із чоловіком Олексієм виховує одинадцять(!) дітей.

Переселенці сподіваються, що з часом зможуть повернутися з тимчасового притулку додому. Фото з сайту facebook.com

Залишатися вдома було страшно

Родина Олексія й Валерії Зарецьких із Донецька заснувала дитячий будинок сімейного типу. Всього в сім’ї 11 діточок, 3 рідних та 8 прийомних, віком від 5 до 23 років.

— Умови проживання у Донецьку для нашої родини були ідеальними, ми жили в будинку, який нам подарували благодійний фонд «Розвиток України» та футбольний клуб «Шахтар». Ми мали все необхідне для життя з дітьми. Мріємо повернутись додому. Всі діти прагнуть миру, — каже Валерія.

Її родину і родину Наталії Шевченко із п’ятьма усиновленими малюками вдалося вивезти з «гарячої точки» за сприяння фонду Ріната Ахметова. У Запоріжжя люди приїхали з дітьми майже без речей, усе залишилося вдома — там, де стріляють.

Нині в профілакторії «Запоріжсталь» уже перебувають понад 30 біженців, з яких щонайменше 15 дітлахів. Найближчим часом ще очікується прибуття сімей з дітьми, які залишають Донбас внаслідок ескалації конфлікту. Їх також розміщуватимуть на базах відпочинку МК «Запоріжсталь».

— Ми не можемо бути осторонь, коли до наших співвітчизників прийшла біда. Спільно з фондом «Розвиток України» комбінат надає системну допомогу сім’ям, які опинилися в епіцентрі конфлікту. Щиро сподіваємося, що ситуація на Донбасі нормалізується і люди зможуть повернутися у свої будинки, — підтвердив позицію трудового колективу МК «Запоріжсталь» його генеральний директор Ростислав Шурма.

Щиросердні запоріжці готові допомагати переселенцям усім чим можуть. Їх приймають також і в приватних господах жителів міст області, у сільських районах, на базах відпочинку інших підприємств краю, дітей — в оздоровчих таборах на узбережжі Азовського моря.

Зокрема в Бердянську в дитячому оздоровчому таборі безкоштовно прийняли 50 дітей з Луганщини. Список сформували в Луганській облдержадміністрації. Це дітлахи з пільгових категорій, які проживають у зонах військових дій. Разом із дітьми до Бердянська приїхали і їхні батьки. Одна жінка із Красного Луча розповіла, що вдома залишатися було вкрай небезпечно, дітям забороняли виходити на вулицю.

Нині в області тільки офіційно зареєстрованих близько 600 людей, що змушені були втекти із зони збройного конфлікту.

Штаб працює цілодобово

Для реєстрації переселенців з Луганської та Донецької областей у Запоріжжі відкрили офіційний штаб. Працює він на базі місцевої організації Червоного Хреста (вул. Горького, 4-а). Тут цілодобово чергують фахівці всіх служб: обласного управління Пенсійного фонду, центру зайнятості, МНС, управління соціального захисту населення, департаменту охорони здоров’я тощо. Крім того, в приміщенні є достатньо комп’ютерів, Інтернет, скайп — все, що необхідно для зв’язку і спілкування з родичами.

— Головне завдання на сьогодні — зареєструвати всіх, хто переселився на територію Запорізької області із сусідніх регіонів, — зазначив заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук, який опікується біженцями. — Насамперед облік потрібен,  щоб люди могли вирішити найважливіші питання, зокрема щодо виплат з Пенсійного фонду, а також могли б брати участь у соціальних програмах, які діють на території Запорізької області.

Біженці продовжують прибувати. Щодня їх чисельність збільшується. Це переважно жінки, в тому числі вагітні, а також діти. Вкрай важливо скоординувати сили і дії всіх, хто вже надає допомогу людям, які покинули зону дії АТО. Дуже часто з собою в них немає елементарних речей.

Анастасія Голікова і Світлана Титова — на сьогодні саме вони за власним бажанням та цілком безкоштовно займаються координацією допомоги біженцям Донбасу. Світлана Титова — волонтер фонду «Усмішка дитини». Анастасія Голікова — координатор групи «Біженці в Запоріжжі». Дівчата організували громадський координаційний штаб допомоги, до якого вже встигли звернутися сотні запорожців, що бажають зробити добру справу. У штабі збирають речі, сортують, розвозять у сім’ї переселенців.

— Ми вкотре доводимо, що готові поділитися із знедоленими всім, що самі маємо, — говорить Анастасія. — Люди приносять харчі, речі, посуд, іграшки, дитячі візочки для малюків, засоби гігієни тощо. Однак ми бачимо, що цього на сьогодні недостатньо. Потрібні юристи та психологи, щоб допомогти вирішити проблеми сім’ям, у першу чергу дітлахам з «гарячих точок».

До роботи взялися психологи головного управління ДСНС України у Запорізькій області. Вони навідались до родин, які тимчасово розміщені в санаторії-профілакторії МК «Запоріжсталь». Рятувальники для своїх нових друзів підготували приємні та корисні подарунки.

Щоб знизити рівень напруги та адаптувати дітей до нових умов проживання, спеціалісти ДСНС області провели з малюками тренінг, спрямований на налагодження та стабілізацію рівня комфортного сприйняття навколишнього середовища. Малята спілкувались, малювали й грали з психологами, таким чином вони поступово заспокоюються. Спільно з лікарями профілакторію психологи ДСНС працюють для якнайшвидшої адаптації переселенців.

«Телефонна гаряча лінія» – 0-800-507-309: для тих, хто виїжджає з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а також вимушено залишає окремі населені пункти Донецької та Луганської областей.