Як і обіцяв під час засідання уряду його очільник Володимир Гройсман, глава держави Петро Порошенко презентував єдиний електронний реєстр автоматичного відшкодування податку на додану вартість, покликаний усунути корупцію в цій сфері.

«Я дуже щасливий, що вся команда продемонструвала абсолютно жорстку політичну волю, і з адміністрування податків ми знайшли достатню кількість аргументів, щоб запровадити цю нову революційну систему, яка дає змогу забезпечити ефективний, прозорий громадський контроль за всім механізмом відшкодування», — охарактеризував цю подію Президент.

Досі замість прозорої роботи відбувалися лише спекуляції у цій сфері. «Україна до цього дня йшла з 1996-го. 21 рік українські підприємці та бізнесмени чекали прозорості відшкодування податку на додану вартість. 21 рік, на жаль, система відшкодування ПДВ живила корупціонерів, які за непрозорі механізми відшкодування отримували хабарі. 21 рік, на жаль, з повітря бралися кошти, витягувалися з державного бюджету. І це мало величезні негативні наслідки для економіки», — цитує департамент прес-служби АП слова Петра Порошенка.

Саме тому запровадження електронного адміністрування повернення ПДВ Президент назвав одним із важливих етапів, який має величезну антикорупційну складову. Разом із запровадженням прозорих механізмів закупівлі газу, державних електронних закупівель через систему ProZorro важливе делегування фінансового ресурсу на місця в межах децентралізації, коли громада сама вирішує, куди спрямовувати кошти, і має змогу контролювати їх використання за прозорим механізмом.

«Запам’ятайте цей день: 3 квітня ми запускаємо систему прозорого громадського контролю за відшкодуванням ПДВ», — урочисто наголосив Президент.

Серед переваг роботи системи він назвав скасування ручного режиму відшкодування податку і повну автоматизацію процесу: в реєстрі кожен зможе проконтролювати дату внесення заявки на відшкодування, податок відшкодовуватиметься виключно у хронологічному порядку, система перевірок буде публічною, з обґрунтуваннями та визначеним терміном. «Передача висновку стане чітко контрольованою під визначеним терміном, і ніхто не зможе відтермінувати без пояснень або скасувати чи вилучити з реєстру того чи іншого суб’єкта-платника податків», — уточнив Президент.

Останнім часом ситуація з відшкодування ПДВ кардинально змінювалася в кращий бік, але цим процесом керували в ручному режимі. «Приходить інвестор, звертається до Президента, до керівника уряду, і ми займаємось конкретним кейсом і забезпечуємо відшкодування. Сьогодні головне — не треба звертатися. Відшкодування має відбуватися автоматично», — вказав Петро Порошенко, додавши, що нову систему створено за європейською моделлю адміністрування ПДВ, на відміну від тієї, що досі існувала в Україні, — хибна практика адміністрування цього податку в непрозорих умовах.

«На сьогодні ми стверджуємо: реалізація руху до Європейського Союзу полягає зокрема в автоматичному і ефективному безкорупційному функціонуванні податку на додану вартість», — переконаний Президент.  Він подякував Верховній Раді, уряду, всім, хто долучився до створення та запуску реєстру, привітавши й представників бізнесу із початком нової ери. Це сприятиме поліпшенню умов роботи підприємців і є яскравим свідченням ефективних антикорупційних кроків, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату.

Міністр фінансів Олександр Данилюк продемонстрував учасникам наради роботу реєстру, розміщеного на сайті цього відомства. Він повідомив, що у реєстрі вказано відомості про дату подання заявки на відшкодування ПДВ, підприємство, суму, що заявляється для відшкодування, а також інформацію про перерахування казначейством коштів на рахунки підприємців. Усю вхідну інформацію в електронний реєстр автоматичного відшкодування ПДВ формує ДФС на підставі заявок бізнесу й закріплює ці дані електронним цифровим підписом. Міністр зазначив, що до 1 липня реєстр працює в тестовому режимі, і в цей період здійснюватиметься постійний моніторинг його роботи, а також прийматимуть зауваження щодо недоліків функціонування і працюватимуть над їх усуненням.

А Прем’єр-міністр Володимир Гройсман додав, що після впровадження єдиного електронного реєстру відшкодування ПДВ уряд розпочне напрацювання моделі впровадження електронної митниці. 

Михайло ЮРЧЕНКО
 для «Урядового кур’єра»