Багата на ліси Чернівецька область не знає, як залучити природний ресурс у розвиток економіки.

— У нас немає жодного проекту від вітчизняних чи закордонних інвесторів зі збільшення потужностей деревопереробних підприємств і появи нових, — зазначає Неля Малько, начальник управління міжнародного співробітництва та інвестицій Чернівецької облдержадміністрації.

Тож голова ОДА Олександр Фищук сподівається на місцевий фонд підтримки бізнесу.

— Підприємці, які завозитимуть обладнання, отримають кредит на поворотній основі. Так бодай частково профінансуємо глибоку переробку деревини, — міркує керівник органу виконавчої влади області.

Але поки що ці надії марні. Коштів у фонду немає, оскільки обласна рада досі не ухвалила Регіональну програму розвитку малого і середнього підприємництва у Чернівецькій області на 2015—2016 роки.

— Представникам місцевого бізнесу, депутатам облради довелося добряче попрацювати над варіантом цієї програми, запропонованим колишнім керівництвом департаменту економіки облдержадміністрації, щоб вилучити звідти всі корупційні складові, — пояснює зволікання з прийняттям документа Микола Бузинський, голова регіонального фонду підтримки підприємництва. — Приміром, передбачалося поза конкурсом за одноосібним рішенням чиновників спрямовувати значні кошти на сумнівні освітні бізнес-програми замість фінансування конкретних виробничих проектів.

Зменшиться обсяг лісозаготівлі – поменшає робочих місць. Фото з архiву редакцiї

Але, як повідомили в департаменті фінансів, навіть з прийняттям програми бізнесмени області навряд чи можуть розраховувати на істотну фінансову підтримку з обласного бюджету, оскільки його скупі нерозподілені минулорічні залишки спрямують насамперед на вирішення нагальних соціальних питань.

— Звісно, ми не забезпечимо появу в області великих деревопереробних заводів, — веде далі Микола Бузинський. — Але є домовленість із банківськими установами про мікрокредитування малого і середнього бізнесу на пільгових умовах.

Одне слово, в області відсутня і найближчим часом не з’явиться реальна виробнича база для глибокої переробки деревини, про яку в управлінських кабінетах давно лише говорять. Хіба з’явиться ще кілька пилорам, добре, що легальних.

— Проблема ще й у тому, що місцеві споживачі лісоматеріалів не здатні забрати увесь обсяг продукції лісозаготівель, який пропонують буковинські лісгоспи. Тож, як прогнозує начальник Чернівецького обласного управління лісового господарства Анатолій Ковальський, вимушене зменшення обсягів лісозаготівлі спричинить скорочення робочих місць і бюджетних надходжень.