Це найкращі 40 фотографій із понад 680 робіт, які надійшли з усіх куточків України на однойменний всеукраїнський фотоконкурс. Виставка щорічна, відбулася вже вшосте, однак у Верховній Раді експонується вдруге. Як зазначають організатори, фотоконкурс «Благодійність крізь призму об’єктива» цього разу став відображенням нових суспільних процесів — фото 2015 року присвячені допомозі внутрішньо переміщеним особам та всім, хто постраждав від війни в Україні.

А провів фотоконкурс восени 2015 року Український форум благодійників під патронатом Національної спілки фотохудожників України. Найкращі роботи підібрало професійне журі, до складу якого увійшли відомі на весь світ українські фотографи (Едуард Странадко), представники міжнародних (програма «Волонтери ООН») та українських благодійних інституцій (благодійний фонд родини Загорій, Всеукраїнський благодійний фонд «Запорука»). Уперше відзначали вибір «народного журі» за результатами онлайн-голосування.

Світлина «Закриті обличчя» виборола золоту медаль. Фото Володимира ЗАЇКИ

На чільному місці в публічному доступі роботи визнано найкращими. Перше місце і золоту медаль Національної спілки фотохудожників України журі присудило світлині «Закриті обличчя», яку представило Харківське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД». Друге місце і срібна нагорода — у львів’янки Христини Пучковської за фото «Киньте геть стереотипи». Третє — у киянки Марини Яременко за знімок «Моє тепло з тобою». Чимало робіт відзначено у спеціальних номінаціях: «Благодійність дає надію», «Благодійність дарує усмішки», «Благодійність наближує мир», «Благодійність рятує життя», «Благодійність очима дітей», «Благодійність розвиває громаду».

Народний депутат Мустафа Джемілєв одним із перших оглянув роботи фотомитців. Фото Володимира ЗАЇКИ

Організатори сподіваються, що народним обранцям, які оглянуть виставку, буде черговий привід замислитися, що на благо зробили вони. У день відкриття фотовиставки «Благодійність крізь призму об’єктива» у Верховній Раді команда Українського форуму благодійників спілкувалася з народними депутатами, їхніми помічниками і представниками ЗМІ про те, що доброчинність в Україні існує, незважаючи на політичні та економічні кризи. І завдання парламенту — об’єднатися й дати людям європейські інструменти реалізації добрих справ. А фотовиставка в парламенті надовго не затримається — із квітня по жовтень подорожуватиме Україною. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»