ТРАДИЦІЇ

За тиждень до початку Великого посту починають святкувати Масницю — проводи зими і зустріч весни

На  Стрітення погода в різних регіонах України була місцями хмарна й морозна, а подекуди сонячна. Синоптики заспокоюють, що загрозливих повеней не буде: січневі запаси снігу значно розтанули впродовж лютого. До речі, порівняно з 2012 роком, коли лютий сповна виправдав свою назву, місяць минув без проявів свого агресивного характеру, а в останню декаду був щедрим на сонячні дні. Отже, впевнено можна сказати: «Бог Ярило бере зиму на вила».

Березнева погода буває мінливою, але сонце дедалі щедріше зігріває теплом студену землю. Подекуди зима ще може труснути з одного рукава снігом, а з другого — морозом. Марно. Весна зиму ламає. Вже голуби почали свої залицяння-вуркотіння, синиці зранку до вечора дзвінко «точать пилку» і закликають: «покинь сани, бери віз!». Як красиво змальований цей момент у рядках:

Весна іде, красу несе,
І тій красі радіє все!

Найбільш важливими і вірогідними прикметами березня вважаються ті, що припадають на такі дні церковного календаря: Євдокії, Явдохи-Плющихи (14), свято Сорока Святих (22), Теплого Олекси (30).

За старим стилем (Юліанським календарем) — на Євдокії до ХV століття відзначали Новий рік. До наших часів збереглися інші обряди. Цього дня до хати заносять талу воду: нею вмивають дітей, жінки миють голови, щоб волосся було гарне. Цією водою напувають домашню худобу, птицю, щоб примножували достаток. Мені запам’ятався з дитинства ще один звичай. Матуся в цей день пекла на великій пательні виліплені з тіста «жайворонки». Наділивши ними мене і трьох моїх сестричок, вона випроводжала нас на вулицю «кликати в гості весну». Там уже бігали сусідські діти з такими самими пташинами в руках. Печивом слід було обмінюватися, примовляючи: «Весна красна, не стій на помості, іди до нас у гості».

В ці дні на вулицях міст можна вдосталь посмакувати гарячими млинцями. Фото Володимира ЗAЇКИ

У народі кажуть: «Яка Явдоха, таке й літо». Якщо на Явдохи сніг із дощем і теплий вітер — літо буде вологим, а якщо дме північний холодний вітер — літо буде холодним. Якщо цього дня здійметься хурделиця — весна буде пізньою.

Свято Сорока Святих це ще й весняне рівнодення. У цей день бажано нічого не робити по господарству, щоб не прогнівити святих. Зі святом пов’язане повір’я,  що в цей день до рідних країв з вирію повертаються сорок видів пернатих, а строката сорока-іменинниця має покласти на своє гніздо сорок гілочок.

Якщо цього дня тане сніг, відлига — влітку луки вкриються багатим різнотрав’ям і сіножаті будуть щедрими. Якщо день видасться холодним — у травні можливі несподівані заморозки.

У день Теплого Олекси не можна копати, рубати, різати, прибивати тощо. Не відлякуйте від свого обійстя весняної благодаті! На водоймах скресають залишки криги. Розпускаються котики на вербі. У небі частіше лунає курликання журавлів, що повертаються до рідних заплав. Якщо курличуть голосно і дружно — несуть стабільне потепління. Якщо на Олекси тепло й сонячно, то й весна буде теплою, а рік багатий на урожай і медозбір. Пасічники можуть спостерігати в цей день перший обліт своїх трудівниць. Якщо це відбудеться, можна сподіватися на добре поповнення бджолиних роїв і добрий взяток меду.

Зустрічаймо перший місяць весни з хорошим настроєм і добрими сподіваннями. Здрастуй, весно красна!

НАШ КАЛЕНДАР

8 березня —           Міжнародний жіночий день.

9 березня —           Народився Т. Г. Шевченко (1814—1861), геніальний український поет, художник; День                                             землевпорядника.

11— 17 березня — Масляний тиждень. Масниця.

15 березня —         Всесвітній день прав споживачів.

18 березня —         День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування                                                населення; початок Великого посту. 

22 березня —          Всесвітній день водних ресурсів; свято Сорока Святих.

23 березня —      Всесвітній день працівників культури та аматорів народного мистецтва; Всесвітній день метеоролога.

24 березня —         Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз. 

25 березня —        День Служби безпеки України; Міжнародний день солідарності зі співробітниками,                                                 утримуваними під вартою і зниклими безвісти. 

26 березня —         День внутрішніх військ МВС України.

27 березня —          Міжнародний день театру.

30 березня —         Теплого Олекси.