За останні 12 років Президент Болгарії прибув до України з офіційним візитом уперше. В Києві Росена Плевнелієва зустрічав глава Української держави Петро Порошенко. Про досягнуті між високопосадовцями домовленості представники ЗМІ дізналися вже під час їхньої спільної прес-конференції. Та цьому заходу передувало підписання протоколу про співробітництво і обмін між міністерствами освіти та науки України і Болгарії на 2015—2016, 2016—2017, 2017—2018, 2018—2019 навчальні роки. Документ підписали заступник міністра освіти і науки, керівник апарату Олег Дерев’янко і заступник міністра освіти і науки Республіки Болгарія Костадін Костадінов. У цей період країни обмінюватимуться студентами, аспірантами і стажистами для навчання і науково-дослідної роботи. А ще в Україні болгарські викладачі вестимуть курси в навчальних закладах рідною мовою.

Брифінг Петро Порошенко розпочав з іншої новини: він доручив підготувати зміни до держбюджету для фінансування дороги Одеса—Рені та планує днями презентувати нормотворчі зміни у місті біля моря. «Дорога зв’яже Одесу, Болград та Рені і буде потужним транзитним коридором. Законодавча зміна полягатиме в тому, що в результаті рішучих дій з наведення порядку на митниці ми зможемо збільшити надходження у державний бюджет, і частина цих надходжень спрямовуватиметься на будівництво дороги як фінансування українською стороною», — сказав він.

Порозуміння глав держав є свідченням руху наших країн у правильному напрямку. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

До слова, напередодні Україна й Болгарія домовилися зводити переправу через Дунай. Попередньо обговорено й можливість залучення фондів Європейського Союзу. Тут Президент заявив, що до проекту залучатимуть і Румунію (це питання як і намір створити новий бізнес-інкубатор для малого і середнього бізнесу у Болграді порушували під час робочої поїздки до Одещини міністри закордонних справ України та Болгарії Павло Клімкін і Даніел Мітов).

Будь-які газові проекти, які передбачають обхід України чи Болгарії, Петро Порошенко назвав нежиттєздатними. За його словами, вони не мають ані економічного сенсу, ані будь-якого іншого зиску. «Такі проекти роблять у Європі газ дорожчим, а ціну на нього — неконкурентною, тобто знижують конкурентоздатність європейської продукції. Ми ніколи на це не підемо», — цитує УНІАН слова глави держави.

Опісля Петро Порошенко заявив, що Болгарія відреагувала на його прохання та прийняла на відпочинок 60 дітей із зони АТО. За підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України та за чітку підтримку необхідності повної імплементації мінських угод він окремо подякував своєму болгарському колезі. А ще відзначив підтримку цією державою співробітництва України з НАТО. Подяку отримала Болгарія й за прийняття на реабілітацію українських вояків із АТО та надання їм необхідних послуг.

Про те, що Болгарія ніколи не визнає анексію Криму й так званих референдумів на Донбасі, заявив Росен Плевнелієв. «Анексія Криму та Севастополя Росією порушує міжнародне право, Конституцію України та Будапештський меморандум 1994 року, — сказав він. — Болгарія не визнає і результати незаконно організованих та реалізованих сепаратистами в Донецьку та Луганську референдумів. Для нас Крим — це Україна, а Україна це — Європа».

Він дав зрозуміти, що Болгарія обстоює європейську перспективу України та вважає, що візи для українців має бути скасовано якомога швидше. «Ми категорично обстоюємо європейську перспективу України. Ми хочемо, щоб візи скасували якомога швидше, навіть завтра. Болгарія — двигун, і Болгарія вірить в інтеграцію, а не в ізоляцію тієї чи тієї нації. Болгарія була серед перших держав-членів ЄС, яка підтримала європейську перспективу України та підписання Угоди про асоціацію України і ЄС, однією з перших її ратифікувавши», — додав поважний гість.

Під час переговорів делегацій у розширеному складі йшлося про європейську та глобальну безпеку у контексті ситуації на Донбасі та про болгарський досвід на шляху реформ та його уроки для України.

Росен Плевнелієв зазначив, що кожен народ має сам визначати своє майбутнє, територіальну цілісність і суверенітет. Він висловив переконання, що Україна, попри своє сусідство з Росією, має право та можливості бути демократичною і належати до країн-членів ЄС. «Голос Болгарії на Генеральній Асамблеї ООН, яка запланована восени цього року, буде на захист України та миру», — передає слова Росена Плевнелієва прес-служба Президента.

Того самого дня Президент Болгарії зустрівся й з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом та представниками ділових кіл України.