На позачерговому урядовому зібранні Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк так прокоментував успіх у напрямі лібералізації візового режиму з ЄС: «Коли ми працюємо спільно, в нас завжди все виходить. Це великий крок уперед у справжній європейській інтеграції, коли українці зможуть без віз подорожувати нашою Європою. Кажу нашою, бо Україна — частина великої європейської сім’ї».

Опісля Прем’єр заявив, що Кабінет Міністрів запроваджує мораторій на виплату російського боргу. Він нагадав присутнім, що Україна провела реструктуризацію частини зовнішнього боргу з «адекватними кредиторами», які прийняли умови і пропозиції нашої сторони. Натомість Росія відмовилася підписати відповідний документ про подальшу долю заборгованості.

Рішучість Арсенія Яценюка проявилася конкретними урядовими рішеннями. Фото з Урядового порталу

«Уряд запровадив мораторій на виплату так званого боргу Росії, запроваджує мораторій на виплату трьох мільярдів 75 мільйонів доларів російських бондів. Ми запроваджуємо мораторій на виплату 507 мільйонів доларів, які заборгували Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» та Державне агентство автомобільних доріг України перед банками Росії», — пояснив Арсеній Яценюк. Загалом це 3 мільярди 582 мільйони доларів. Виплата коштів зупиняється до моменту ухвалення Росією пропозицій України про реструктуризацію частини боргу або ж до ухвалення судового рішення. До цього уряд уже також готовий.

Окремо Арсеній Яценюк прокоментував ситуацію з розглядом Державного бюджету на 2016 рік. У четвер уряд представив у парламенті проект цього документа. Згідно з нормою Бюджетного кодексу, Верховна Рада могла відхилити проект закону і повернути його на доопрацювання уряду. Цього не сталося. Саме тому Арсеній Яценюк резюмував: «Ми вступили у стадію формування Державного бюджету на 2016 рік. Його взяли до розгляду парламентарії. Робочу групу у Верховній Раді створено. Народні депутати разом з урядовцями напрацюють спільний узгоджений законопроект «Про Державний бюджет України на 2016 рік» і проект змін до Податкового кодексу. Сподіваюся, що до наступного четверга ми знайдемо порозуміння. Коаліція має знайти в собі сили, щоб ухвалити документи. Відповіддю на критику потім стане реальне виконання бюджету».

Прем’єр також висловив сподівання, що ухвалення головних для розвитку країни в 2016 році документів відбудеться без зайвої політизації — спокійно і злагоджено і що Україна вступить у наступний рік з таким кошторисом, який відповідає критеріям Міжнародного валютного фонду, щоб залишитися у програмі співпраці з ним.

«Робота з МВФ — це не просто отримання додаткової фінансової подушки, щоб поповнити золотовалютні резерви, а критерій відповідності показникам реформ, які сприймають наші інвестори та західні партнери», — уточнив Арсеній Яценюк. І нагадав, що Україна отримала два транші фінансової допомоги від МВФ саме тому, що робила вагомі кроки в напрямі реформування, виконувала норми, прописані у Програмі дій уряду і спільній програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом. «Покладаюся на розуміння членів коаліції й на те, що документи будуть адекватними. Потім залишиться пройти тільки процедуру ухвалення формальних рішень», — констатував глава уряду.