ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Виплата заробітної плати у всіх сферах економіки є найбільшим пріоритетом для уряду

Окремі факти затримки зароблених грошей кожен, кого це торкнулося, пояснює відповідно до свого світосприйняття: то виборами, то недолугістю місцевих керівників, то передчуттям нової глобальної кризи. Вчора Прем’єр-міністр Микола Азаров розповів- таки про подібні звернення людей на адресу уряду і безпосередньо на свою.

Після «розбору польотів» виявилося, що ситуація «наскільки некритична, настільки ж і неприйнятна». Глава уряду дав спеціальне доручення міністру фінансів та міністру соціальної політики з’ясувати причини окремих випадків такої затримки. Причому предметно й по кожному окремо. Йдеться й про надання фінансової допомоги, але лише в тих випадках, де вона справді потрібна.

При цьому кожен керівник регіону звітуватиме перед урядом про цільове використання бюджетних коштів. Миколі Азарову відомі випадки спрямування виділених ресурсів не на першочергові цілі. Мовляв, уряд у будь-якому разі підкине грошей на платню.

«А я категорично наполягаю, що заробітна плата й соціальні виплати мають бути на першому місці», —наголошує Прем’єр.

Він розповів, що результати перевірок перших тривожних сигналів засвідчили: в кожному із перевірених регіонів вільних та нерозподілених коштів на рахунках місцевої влади було набагато більше, ніж заборгованість із заробітної плати. Ще один парадокс сьогодення. А наданий областям додатковий бюджетний ресурс на місцях вирішили спрямувати не на платню, а на інші видатки.

Звичайно, глава уряду припускає думку, що «іншими видатками» можуть бути ремонт і обладнання шкіл, дитячих садків, лікарень тощо. Але він непохитно дотримується обраної позиції: «Розрахувався з людьми, зокрема працівниками бюджетної сфери, — тільки після цього дозволяй собі ще якісь витрати».

До слова, учора на засіданні Кабмін ухвалив рішення про виділення додаткових коштів на виплату заробітної плати у грудні. Це, на думку Прем’єра, підвищить настрій і оптимізм у суспільстві напередодні новорічних свят.

На вчорашньому засіданні Кабмін виділив додаткові кошти на виплату
зарплати освітянам та іншим бюджетникам.
Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Стимул для ділової активності

З 17 грудня набуде чинності закон про внесення змін до Податкового кодексу та законів України щодо взяття на облік юридичних і фізичних осіб — підприємців. Буде повністю завершено формування «єдиного вікна». Тобто вже не потрібно буде окремо ставати на облік в податковій службі, Пенсійному фонді, органах державної статистики. Вся інформація про людину вноситиметься під час реєстрації до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Законом також передбачено електронну реєстрацію — серйозне скорочення часу і ресурсів для започаткування власного бізнесу. Для цього зроблено відповідні кроки у формуванні програмної бази, відкрито додаткові центри сертифікації електронних цифрових ключів, працює веб-інтерфейс подання заявок.

Глава уряду нагадав про скасування з 2 жовтня вимог щодо необхідності надання паперових витягів з реєстру. Тобто всі органи влади можуть отримати інформацію, використовуючи Інтернет, без втрати часу для підприємців і без створення перешкод їхній роботі. А з нового року реєстрація речових прав на нерухоме майно відбуватиметься зовсім за іншою процедурою, і в Україні нарешті з’явиться система загальнодержавного обліку. Всі ці кроки спрямовано на активізацію бізнесу та підвищення його відповідальності за повну і своєчасну сплату податків.

Менше податків — більше роботи

Не обійшов увагою Микола Азаров і тему скорочення темпів економічного зростання. Таке гальмування, на його думку, зумовлене переважно зовнішніми чинниками, зокрема дефіцитом кредитних ресурсів і скороченням попиту на ринках збуту. «Зараз ці причини з’ясовано, проаналізовано, висновки з них зроблено. Низка заходів уже здійснюється», — спробував заспокоїти присутніх глава уряду.

За цих умов Україна має шукати окремий курс під час вірогідної другої хвилі економічної кризи, переконаний Микола Азаров: «Саме власний, бо, по-перше, як аксіому треба пам’ятати, що, крім нас самих, наших інтересів ніхто не захистить. По-друге, курс виходу з кризи може спиратися тільки на власні сили».

Багато із цих питань порушувалося на частково висвітленому в нашій газеті з’їзді Федерації роботодавців, оскільки вони з урядом є партнерами, пливучи, образно кажучи, в одному човні. Прем’єр навів лише один промовистий приклад, який свідчить про взаємопов’язаність усіх процесів у економіці: «Кожен відсоток збільшення імпорту — це мінус п’ять тисяч робочих місць в Україні. І навпаки, кожен відсоток збільшення експорту — це робота для п’яти тисяч українських працівників. Тому боротися ми будемо буквально за кожен відсоток, за збереження кожного робочого місця».

Що ж робиться в цьому напрямку? Першим на думку спадає зниження податкового навантаження. Цьогоріч ставка податку на прибуток становить 21%, наступного — її буде скорочено на три пункти, а з 2014 року планку взагалі планується опустити до 16%. Тоді ж кардинальних змін зазнає й податок на додану вартість — з 20 до 17%.

Крім того, міністерствам і відомствам поставлено завдання змінити пріоритети бюджетних закупівель у бік вітчизняних товарів і послуг. Уряд також проводить перемовини щодо приєднання до Угоди про державні закупівлі, що забезпечить доступ вітчизняних виробників до ринків держзакупівель у країнах—членах СОТ. Тривають переговори й про поліпшення умов приєднання до секторальних угод, щоб збільшити рівень захисту нашого внутрішнього ринку. «Це викликає критику з боку імпортерів, шквал замовних публікацій, — констатував Микола Азаров. — Але ми вважаємо розставлені пріоритети правильними. Бо робочі місця в Україні важливіші».

Доступ наших товарів на зовнішні ринки відкривають і угоди про вільну торгівлю з окремими країнами. Уряд постійно працює над їх підготовкою та укладанням. Цьогоріч набрали сили такі домовленості між Україною та державами Європейської асоціації вільної торгівлі, з країнами СНД. Значно просунулися вперед переговори з Канадою, Туреччиною, Сербією, Ізраїлем, В’єтнамом і Сінгапуром. Вивчаються вигоди для українських підприємств від укладання угод з Єгиптом, Індією, країнами Перської затоки. 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про призначення стипендій Президента України для молодих майстрів народного мистецтва на 2013 рік (проект указу Президента);

♦  Про внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку перетинання суднами державного кордону під час здійснення пошуку і рятування на морі (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про перерозподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій у 2012 році (розпорядження уряду);

♦ Про підписання Угоди про фінансування Рамкової програми на підтримку угод між Україною та Європейським Союзом (розпорядження уряду).