— Питання погашення боргів із зарплати та заборгованості до Пенсійного фонду — дві теми, які між собою тісно пов’язані. Хочу наголосити, що Мінсоцполітики відповідає за моніторинг стану справ. А за погашення боргів персонально відповідають керівники центральних і місцевих органів влади. Ми здійснюємо моніторинг на підставі матеріалів, які вони нам подають. І, на жаль, останнім часом фіксуємо, що отримуємо некоректні дані. Ми чуємо, що борги помітно й неухильно зменшуються. Та потім дані офіційної статистики, інформація від профспілок, ЗМІ, громадян доводять, що насправді борги зростають.

Тож звертаюся до кожного відповідального у цій справі. Ті, хто подає викривлену інформацію, по суті, блокують можливість вчасно зреагувати на проблему. А тому міністерство очікує від усіх керівників максимально об’єктивних даних. Тільки так ми зможемо реально оцінити ситуацію і вжити ефективних заходів, — наголосила міністр соціальної політики Наталія Королевська під час селекторної наради з питань погашення заборгованості із заробітної плати, а також зі сплати єдиного соціального внеску та інших платежів до Пенсійного фонду.

Вона поінформувала, що Мінсоцполітики підготувало пакет антикризових заходів щодо прискорення погашення боргів із зарплати до кінця цього року. Він передбачає затвердження урядом окремого розпорядження щодо підвищення платіжної дисципліни на підприємствах усіх форм власності, виявлення й усунення причин несвоєчасної виплати зарплати, активізацію роботи органів виконавчої влади в цьому напрямі, посилення контролю за своєчасністю виплати заробленого людьми.

У Києві пройшов флешмоб на підтримку водіїв, які не отримують заробітної плати. Ось такі плакати розвішували волонтери на машинах. Фото з сайту ukrainian.voanews.com

Н. Королевська нагадала, що 9 жовтня уряд уже виділив місцевим бюджетам 2,1 мільярда гривень на своєчасну виплату зарплат бюджетникам. Також на розгляд уряду направлені пропозиції щодо утворення Гарантійного фонду, що дасть змогу розв’язати проблеми підприємств-банкрутів.

Упродовж 10 місяців 2013 року державні інспектори з питань праці здійснили 4,5 тисячі перевірок 3,3 тисячі підприємств-боржників. І на їхню вимогу повністю або частково погашено борги 340 тисячам працівників на суму 694 мільйони гривень. До адмінвідповідальності притягнуто 3,3 тисячі посадових осіб підприємств-боржників. Сума накладених судами та державними інспекторами штрафних санкцій становить 1,6 мільйона гривень. А 10 посадовців притягнуті до кримінальної відповідальності. До правоохоронних органів передано 1,6 тисячі матеріалів перевірок, в яких вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого Кримінальним кодексом.

Окрім того, міністр зауважила, що, порівняно з березнем 2013 року, борги держпідприємств скоротилися на 25%, комунальних — на 15%. Але водночас на 11% збільшились борги у приватному й корпоративному секторі. Нині вони становлять 600 мільйонів гривень. На цей сектор припадає і значна частина нових боргів, які з’явилися у цьому році. Саме тому Н. Королевська звернулася до представників Держпраці, МВС, керівників регіонів, наголосивши, що саме у приватному секторі люди нині найменш захищені, тож слід захистити трудові права й права людей на соцзахист. Міністр доручила Держпраці спільно з МВС та Міндоходів провести перевірки на підприємствах, де в цьому році виникли нові борги. І до кінця року ситуація має бути виправлена.

— Якщо ми змогли знизити борг за минулі роки на 300 мільйонів гривень, неприпустимо нині створювати новий. Особливо на підприємствах комунальної і бюджетної сфери. А ще всі 700 офісів Держслужби зайнятості мають активно працювати на захист прав трудящих, — сказала міністр.

Любов ДМИТРЕНКО  для «Урядового кур’єра»