ДВАНАДЦЯТЬ РАУНДІВ

Перемігши Дерека Чисору, Віталій Кличко захистив не лише титул чемпіона за версією WBC, а й обличчя сучасного боксу

У серпні минулого року молодший з братів — Володимир переміг британця Девіда Хея і здобув останній найпрестижніший пояс професійного боксу в суперважкій вазі. Той поєдинок запам’ятався не стільки блискавичними ударами суперників, скільки агресивною психологічною атакою претендента перед початком бою.

Півроку потому 28-річний Дерек Чисора вирішив перевершити свого скандально відомого співвітчизника — знову-таки за межами рингу. Спочатку під час офіційної церемонії зважування британець дав Віталію ляпаса, сподіваючись, що українець втратить  психологічну рівновагу. Згодом Дерек вдався до ще однієї хамської витівки — набравши в рот води, випустив її в обличчя Володимиру, який асистував старшому братові.

— Впевнений, за свої дешеві трюки претендентові на титул доведеться заплатити на ринзі, —  заявив на це президент WBC  Хосе Сулейман.

Чисора створив конкуренцію, однак «не доріс» до джентельменських «унуверситетів». Фото з сайту sports.yahoo.com

Зрештою, все так і сталося. Рахунок суддівських записок на мюнхенській олімпійській арені засвідчив відчутну перевагу Кличка — 118:110, 119:111, 118:110. Єдине, що не вдалося чинному  чемпіону світу, — закінчити бій достроково: британець зімбабвійського походження справді виявився міцним горішком.

— Щасливий, що вдалося захистити титул, але розчарований, що не зміг нокаутувати Чисору, — наголосив Віталій, на рахунку якого відтепер 44 перемоги у 46 поєдинках на професійному рингу.

Як з’ясувалося згодом, українець у четвертому раунді отримав дошкульну травму. Обстеження, проведене в одній з лікарень Мюнхена, підтвердило: у Кличка-старшого  надрив м’язів лівого плеча.

—  Вісім раундів мені довелося протистояти супернику практично однією правицею: я не міг нормально рухати лівою рукою, — зізнався чемпіон світу.

На думку тренера Кличка Фріца Здунека, це може бути рецидив його старої травми, яку він отримав у поєдинку з американцем Крісом Бердом дванадцять років тому. Тоді через розрив м’язів поєдинок був зупинений, а переможцем проголошено Берда.

З перемогою  в поєдинку з Дереком Чисорою чемпіона світу за версією WBС  привітав Президент України Віктор Янукович.

— Щиро вітаю з черговим захистом найпрестижнішого титулу в професійному боксі. Ця перемога вкотре засвідчила вашу спортивну мужність, особисту витримку та високу майстерність, — йдеться у вітанні глави держави.