ЗНАЙ НАШИХ

Зимові розваги поблизу Чернівців приваблюють гостинністю господарів і прийнятними цінами 
 

Потяг прибуває до Чернівців, і того ж дня — що то за відстань 43 кілометри! — ми вже мандруємо центральною вулицею села Мигового на Вижниччині. Імпровізоване опитування підтверджується: Буковинські Карпати своєю природою і ціновою політикою в компактних гірськолижних комплексах та зелених садибах намагаються гідно конкурувати з відомими зимовими курортами  сусідніх країн. Про це з гордістю розповідає й мигівський сільський голова Василь Іванчук. Каже, за останні роки кількість зелених садиб біля гірськолижного комплексу «Мигове» зросла вдвічі. Знизити ціну на проживання гостей дала змогу податкова політика держави, спрямована на розвиток пріоритетної туристичної галузі краю. Хто вже добре розкрутився, сам  звертається до відділів туризму районної та обласної держадміністрацій за консультаціями і допомогою, щоб потрапити в інформаційну мережу, та сплачують кошти до державної казни.

Кому адреналін, а кому робота

Комплекс розрахований на кількасот любителів зимового відпочинку. Його переваги, додає сільський війт, у тому, що має добрі умови для відпочинку з дітьми: компактна територія в сезон не переповнена, діти можуть безпечно влаштовувати собі розваги, а дорослі теж мають можливість відпочити й поспілкуватися в своєму колі. 

Снігові траси пологі й сягають тут 1600 м, є снігомети, діє гірськолижна школа для початківців. Час відлиги скрашують кінні виїзди в гори, відвідування школи верхової їзди. У 2011-му в Миговому на високому рівні пройшли змагання з гірськолижного спорту на Кубок слов’янських народів серед паралімпійців, тож рейтинг мальовничого села зріс не лише на всеукраїнському, а й на міжнародному рівні, спонукав місцеву владу до розв’язання інфраструктурних проблем. Те, що поряд — оздоровча база пансіонату «Карпатські барви», оцінили туристи з Молдови, Румунії, Польщі.

Популярність серед туристів дала змогу жителям села мати роботу в приватних міні-готелях, затишних кафе, обслуговуванні трас. Запрацювали станції техобслуговування машин, стоянки, сауни, перукарні. Пожвавилось культурне життя села. Творчі колективи сільського Будинку культури з успіхом концертують у туркомплексах і зелених садибах, їх запрошують для проведення фольклорних свят, обрядів на Різдво й Великдень. За словами сільського голови, до туристичного Мигового у вихідні і святкові дні прибуває кількасот автівок. А це кілька тисяч гривень збору з автотранспорту та стоянок у скарбничку села. Цьогоріч змогли покращити якість і кількість громадського транспорту: із залізничного вокзалу Чернівців до села рейсові автобуси курсують п’ять разів на день.

На вулицях села поміняли 200 стовпів і 2 км ліній електропередач, тож на вулицях світло, як у столиці. Збудували минулого року близько 4 км доріг, створили 7 закладів громадського харчування. Меддопомогу можна отримати в двох фельдшерсько-акушерських пунктах лікарської амбулаторії.

Гірськолижні комплекси зазвичай готують програму і для відлиги. Фото з сайту crimee.com

Автентична культура гірського села

З Мигового до перевалу Німчич — рукою подати. Тут на висоті 586 м над рівнем моря гостей зустріне приємними сюрпризами однойменний туристично-розважальний комплекс. «Перевал Німчич» отримав статус міжнародного: тепер приймає гостей  і з-за кордону. Особливо цей край приваблює тих, хто хоче втекти від метушні, гамору і докучливих благ цивілізації. Але й адреналіну тут вистачає — можна прокататися з вітерцем на справжніх гуцульських гринджолах, квадроциклах  і снігоходах.

До перевалу пригорнулося мальовниче путильське село Підзахаричі. Не село, жартують на Буковині, а профтехучилище, де екстерном у місцевих майстрів можна навчитися різьбярства, вишивки, килимарства, навіть овець доїти та бринзу робити, можна відвідати музеї Ксенії Колотило та краєзнавства Гуцульщини. Тутешні садиби навіть на Різдвяні свята гостям раді за 250 гривень з дорослого, надають 50-відсоткову знижку дітям до 7 років, плюс знижки, якщо заїжджає група на тривалий час.

Місцева садиба Василя та Євдокії Фалафівок приймає гостей близько 20 років. Уміють тут створити затишок своєю душевністю, запропонувати розваги — від танців під троїсті музики до походів на загадкове Протяте Каміння, спортивні турніри для дітей і дорослих під керівництвом сімейного вчителя фізкультури та медиків, фахових лікарів —  членів родини.

— Погодьтеся, за дітьми потрібне пильне око, — роздумує і ділиться своїм досвідом роботи з організованими групами дітей колишній колгоспний економіст Євдокія Фалафівка. — Ось будуємо ще один корпус у садибі, зможемо приймати до півсотні дітей на відпочинок з учителями чи батьками. Цього літа столичні діти проводили в нас олімпіади з математики, краєзнавства, біології, ботаніки.

У 2012-му Фалафівки планують більше приділяти уваги саме дитячому відпочинку та оздоровленню.

А в Боянах — крісельний витяг

Нова асфальтова дорога за 15 км від Чернівців приведе вас у село Бояни, де прихильники зимових розваг оцінять гірськолижні траси — 150-метрову навчальну і 220-метрову любительську, а екстремали залюбки скористаються майже двокілометровою з 12—95-метровими перепадами висот. Є тут і власні пункти прокату спорядження — закуплено нову гірськолижну амуніцію, до речі, найкращих світових фірм.

Поряд з гірськолижними трасами — великі й малі готелі, спорткомплекс, зоопарк у лісі під відкритим небом з доріжками для електромобілів і піших туристів. Навіть безсніжна зима не примусить гостей нудьгувати. Моя подруга, ветеран катання на лижах, переконувала: в Боянах приваблює… аура. А ще тут безпечно, комфортно, ніхто в спину не штовхає. Можна насолоджуватися не лише спусками, а й навколишнім простором і зміною атракцій за помірковану ціну, що витримує кризу українського гаманця. Для зручності в абонемент на катання входять два буковинські гірськолижні комплекси — Бояни і Мигове. Галина часто приїжджає сюди з друзями і дітьми — недалеко, і  кожному тут знайдеться заняття до душі.  Хто не дружить з лижами, може за 50—90 грн згадати дитинство і покататися на сноутюбах. Траса — казкова! Малюки біжать на снігові каруселі. Працюють школи для новачків — гірськолижна і  катання на сноубордах. 

Родзинка цих гірськолижних трас — простір, безпечність, близькість до автотрас та залізниці. Хто планує довготривалий відпочинок, користується широкою палітрою цін на житло у віллах та комфортабельних котеджах,  отримує знижки на атракції і послуги гірськолижного комплексу, спортзалу з боулінгом, боксерськими рингами, полями для міні-футболу, волейболу, тенісних кортів, катання на конях та електромобілях.

Цьогоріч тут працюють три гірськолижні прокатні пункти. Прокат  комплекту спорядження коштує 60-80 гривень на добу. Харчуванням  забезпечують ресторани, буфети, кафе. А в альтанковому містечку можна скуштувати те, що поклав у власну торбу.

Сьогодні цей райський куточок  на околиці обласного центру приймає до 10 тисяч гостей у всі пори року. Після кількох вдало проведених туристичних ярмарків та виставок тут часті гості з Румунії, Угорщини, Польщі і Туреччини. Не тільки ж нам до них їздити!