ДЕРЖАВНИЙ КОШТОРИС

Учора Верховна Рада ціною власних пільг 250  голосами прийняла головний фінансовий документ країни наступного року

Представляючи у сесійній залі парламенту епітетами, винесеними у заголовок, доопрацьований та підготовлений до другого читання проект Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік», міністр фінансів Федір Ярошенко зазначив, що у цьому варіанті враховано висновки Верховної Ради, окремих депутатів, доручення Президента та уряду. Загалом опрацьовано понад 1300 поправок та пропозицій.

Прогнози знижено…

Зважаючи на уповільнення темпів розвитку світової економіки, загострення боргової кризи в країнах Єврозони та США, а також реалії ціни на енергоносії, міністр фінансів звернув увагу депутатів на те, що уряд відкоригував основні прогнозні показники економічного та соціального розвитку країни на наступний рік.

Так консервативний макропрогноз порівняно з бюджетом, який готувався до першого читання, переглянуто у бік зменшення. Зокрема, прогноз реального ВВП знижено до 3,9%, або до 1,5 трлн грн, зменшено фонд оплати праці на 15,6 млрд до 443,3 млрд грн. Знижено також прогноз зростання експорту товарів і послуг — з 9,2% до 6,35, або до 92,6 млрд дол. США, зменшено і показник зростання імпорту — з 13,3% до 6,4% (99,2 млрд дол.) Коментуючи ці показники Федір Ярошенко наголосив: Україна при цьому зберігає помірне зростання ВВП, а от у найближчих європейських сусідів економіка зростатиме повільніше.

Наслідком корегування основних макропоказників стало зниження дохідної та видаткової частини бюджету. Так доходипо зведеному бюджету становлять 424,25 млрд  грн, що на 4,2 млрд менше, ніж у бюджеті першого читання. Скорочення відбулося за рахунок зміни планових показників з податку на доходи фізичних осіб, акцизного збору та ПДВ. Однак і при цьому, порівняно з показниками нинішнього року, доходи зведеного бюджету-2012 зростуть на 11,4%, держбюджету — на 10,6%, місцевих бюджетів — на 14,3%. Зростання закладене попри передбачене зниження податкового тиску на економіку (частка таких надходжень до ВВП зменшиться на 0,5 відсоткового пункту).

А ключовими факторами, які вплинули на перерозподіл видаткової частини бюджету стали: скорочення доходів держбюджету на 2,8 млрд грн, збільшення трансфертів Пенсійного фонду на 7,5 млрд, прийняті урядові рішення про істотне підвищення рівня соціального захисту чорнобильців — 1,8 млрд грн.

У цілому видатки зведеного бюджету у 2012 році становитимуть 461,7 млрд грн, що на 3,2 млрд менше, ніж це передбачалося у першому читанні, та на 35 млрд більше порівняно з 2011 роком.

Депутатська радість: без пільг, зате з бюджетом. Фото Володимира ЗАЇКИ

… А стандарти зростають

Попри те, що більшість країн світу нині зменшують соціальні виплати, заморожують зарплати, збільшують податковий тиск на бізнес, уряд, як наголосив керівник Мінфіну, йде шляхом підвищення соцстандартів та збільшення соціальних видатків.

У проекті закону про держбюджет, за словами Федора Ярошенка, передбачено, що розмір прожиткового мінімуму зросте у середньому на одну особу на 128 грн, що майже вдвічі більше від прогнозованого темпу зростання споживчих цін. На 14% підвищиться рівень мінімальної зарплати, на 25,65% зростуть оклади працівників бюджетної сфери.

На 2,9 млрд грн більше, порівняно з поточним роком, у бюджеті-2012 передбачено виплат на допомогу одиноким матерям, інвалідам з дитинства, при народженні, по догляду за дитиною, на дітей-інвалідів.

Із помітних нововведень — гарантована надбавка у розмірі 20% посадового окладу усім педагогам, медикам та фармацевтам допомагатимуть грошима на оздоровлення, а у пенсіонерів зросте розмір мінімальної виплати в середньому на 10%.

На 20 — 30%  в середньому збільшаться пенсії та виплати інвалідам війни, дітям війни та членам сімей загиблих та померлих осіб — учасників війни і бойових дій. Більш ніж у два рази підвищаться пенсії чорнобильцям- ліквідаторам. При цьому вперше розрахунок гарантованих мінімальних виплат прив’язано до розміру прожиткового мінімуму і збільшено майже вдвічі.

Стимули для гуманітарки та місцевої влади 

За словами міністра, багато завдань у наступному році потрібно вирішити і у сферах освіти, охорони здоров’я, науки та культури. Так, освіта отримає на 12,8 млрд грн більше від цьогорічного показника, охорона здоров’я відповідно 7,7 млрд, культура і мистецтво — плюс 1,5 млрд, фізкультура і спорт — 0,5 млрд грн.

Пообіцяв депутатам Федір Ярошенко і стимулювання реального сектору економіки. Інвестиційний ресурс від надання податкових пільг суб’єктам господарювання становитиме понад 45 млрд грн, а загальний ресурс, який 2012-го буде спрямовано на підтримку економіки, становитиме 125,3 млрд грн.

Пояснюючи боргову політику держави, керівник Мінфіну наголошував на тому, що нинішній уряд здійснював запозичення на основі грунтовних планів, а тому вдалося зупинити зростання співвідношення держборгу до ВВП. Відтак загальний обсяг державного боргу становитиме 27,6% до валового внутрішнього продукту. У подальшому планується його зменшення  до 25,3% у 2013 та до 24,3% у 2014 роках відповідно.

Дефіцит державних фінансів передбачено в обсязі 37,1 млрд грн, або 2,5% ВВП. Тут Федір Ярошенко висловив переконання, що величина дефіциту, яка закладена у проекті держбюджету на наступний рік, не ляже важким тягарем на фінансову систему України і не призведе до непередбачуваних втрат.

Про регіональну політику міністр сказав наступне: питома вага місцевих бюджетів серед видатків загального бюджету збільшується до 45,5%. Загальний обсяг видатків місцевих бюджетів — 193 млрд грн (плюс 18,5 млрд до плану 2011 р.), обсяг видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, — 116,1 млрд грн (плюс 19,5 млрд).

А загальний ресурс інвестиційного розвитку територій становить 14 млрд грн, що на 4,2 млрд більше від нинішнього року.

* * *

Під час бурхливого обговорення складалося враження, що голосування по бюджету-2012 буде провалено, адже не лише опозиційні фракції, а й навіть лояльні до влади комуністи висловлювалися проти документа. Однак тактичний досвід спікера парламенту вмить змінив думку деяких депутатів. Не кліпнувши оком, він запропонував у законі про бюджет передбачити зняття пільг з народних обранців. Та риторично запитав, чи зможуть вони наступити на горло власній пісні ?..

А наступним голосуванням було прийнято Закон «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основні напрями розвитку на 2013 і 2014 роки».