У попередньому номері «УК» ми проаналізували, як згідно з держбюджетом-2014 розподілятимуться фінансові ресурси між регіонами: скільки коштів мають зібрати місцеві бюджети, скільки перерахувати в державний, хто отримає дотації, а хто буде донором. 

Нині ж в Україні триває затвердження місцевих бюджетів різних рівнів на цей рік. Їх уже ухвалено понад 3,5 тисячі, або 29,3 відсотка загальної кількості, йдеться в повідомленні Міністерства фінансів.

Так, найбільше кошторисів затверджено у Київській (99,9%), Сумській (97%), Одеській (94,2%), Полтавській (86,4%) областях та в Автономній Республіці Крим (86%). Із 694 місцевих бюджетів, які мають прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, ухвалено 487, або 70,2%, зокрема: республіканський бюджет АРК, 15 (62,5%) обласних (Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська, Херсонська, Черкаська, Чернігівська області), міський бюджет міста Севастополя, 138 (77,1%) міських бюджетів міст (республіканського) обласного значення, 332 (68%) районних бюджетів.

Наші кореспонденти дізналися, куди спрямовуватиметься фінансування в таких регіонах, як Луганщина і Черкащина, у Харкові, а також на що збільшуються видатки.

Харків. Місто отримало збалансований кошторис, за яким житиме у 2014 році

Затверджений депутатами Харківської міської ради головний фінансовий документ міста на нинішній рік без перебільшення можна назвати добротним фундаментом для реформування та піднесення комунального господарства мегаполіса, розвитку освіти, сфери охорони здоров’я, спорту, соціального захисту.

Загальний обсяг доходів бюджету встановлено на рівні 6 мільярдів 929 700 тисяч гривень, що на понад 1,6 мільярда більше, ніж торік. При цьому до бюджету розвитку має надійти на понад мільярд гривень більше, ніж 2013-го. Відповідно зросла і видаткова частина до 6 мільярдів 635 700 тисяч гривень проти торішніх 5 мільярдів 023003,3 тисячі гривень.

Розповідаючи про роботу над формуванням кошторису Харкова, заступник міського голови — директор департаменту бюджету і фінансів Тетяна Таукешева наголосила, що завдяки співпраці керівництва міста з народними депутатами з міжфракційного об’єднання «За Харків! За Слобожанщину!» вдалося відстояти для Харкова 81 мільйон гривень. Зокрема місто отримає 19,4 мільйона гривень додаткової дотації на компенсацію втрат внаслідок надання державних пільг з оплати земельного податку суб’єктам космічної діяльності та літакобудування, субвенцію в сумі 51,5 мільйона гривень на будівництво та реконструкцію, ремонт та утримання доріг, 10 мільйонів гривень — на соціально-економічний розвиток.

У числі пріоритетних напрямів фінансування з міського бюджету визначено галузі, які стосуються життєзабезпечення харків’ян. Отож цілком закономірно, що відповідно до програми розвитку і реформування житлово-комунального господарства Харкова на 2011–2014 роки на реформування і розвиток житлово-комунального господарства цього року виділили понад 1 мільярд гривень. Зокрема на поточний ремонт житлового фонду комунальної власності департаменту житлового господарства як розпоряднику бюджетних коштів виділено 56 мільйонів 359 тисяч гривень, а на капітальний ремонт житлового фонду, що перебуває у комунальній власності, спрямовується 87 мільйонів 200 тисяч гривень.

 Не залишилися обділеними й житлово-будівельні кооперативи, господарі кооперативного житла та співвласники багатоквартирних будинків, яким, згідно з відповідною цільовою програмою, виділено майже 6 мільйонів 755 тисяч гривень.

Однією з больових і проблемних ділянок комунального господарства Харкова впродовж багатьох років був і залишається міський електротранспорт. Отож у бюджеті міста на нинішній рік на його розвиток виділено в п’ять разів більше коштів, ніж торік. Ця сума — 351 мільйон 900 тисяч гривень — дасть змогу не лише здійснити фінансову підтримку КП «Міськелектротранссервіс», а й провести капітальні ремонти трамваїв, ділянок трамвайних колій, реконструкцію трамвайних переїздів, контактної мережі та інше. Такий підхід до фінансування електротранспорту якщо і не зніме у повному обсязі, то значно послабить напругу в цій галузі, зокрема у трамвайному господарстві.

На виконання міської програми «Дитяче харчування» та Комплексної програми розвитку освіти в місті Харкові цього року виділяють 63 мільйони 600 тисяч гривень. Зокрема на виконання Комп?лексної програми розвитку освіти в місті Харкові нададуть 24 мільйони 708,3 тисячі гривень, які підуть на розвиток матеріально-технічної бази системи освіти, інформаційних та комунікаційних технологій, розвиток системи роботи з обдарованою молоддю та створення умов для підтримки талановитих школярів тощо.

Коментуючи забезпечення фінансування цих програм, передбачене міським бюджетом, директор департаменту освіти Ольга Деменко акцентувала на реалізації програми «Дитяче харчування», на яку з бюджету міста буде надано 38 мільйонів 994,8 тисячі гривень. Ці кошти будуть спрямовані на забезпечення безплатним харчуванням дітей пільгового контингенту, учнів 1–4 класів, дітей, які виховуються в дошкільних підрозділах у складі навчально-виховних комплексів, учнів у пришкільних таборах відпочинку, на забезпечення безкоштовним молоком учнів 1-х класів, а також безкоштовними подарунками учнів 1–4 класів та учнів пільгових категорій.

Зріс на 10 мільйонів порівняно з минулим роком і кошторис охорони здоров’я міста.  На цю сферу з міського бюджету спрямують 59 мільйонів 100 тисяч гривень. Ці кошти підуть на придбання медичного обладнання, допомогу пологовим будинкам, зокрема впровадження новітніх технологій з надання високотехнологічної допомоги новонародженим, придбання обладнання для КП «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування».

На соціальний захист із міського бюджету виділено 18,5 мільйона гривень, які спрямують на надання додаткових соціальних гарантій, на оплату житлово-комунальних послуг та одноразову адресну допомогу окремим категоріям харків’ян та інше. 

Значні асигнування закладено в бюджеті міста і на розвиток спорту в цьому році. Так, 55 мільйонів 900 тисяч гривень підуть на проведення навчально-тренувальних зборів і змагань, фінансову підтримку спортивних об’єктів і федерацій, виплату стипендій спортс?менам, а також на ремонт і реконструкцію спортивних споруд, розвиток футболу в Харкові, зокрема аматорського, студентського, ветеранського, дитячо-юнацького футболу.

Як зазначають не лише фахівці, а й усі зацікавлені харків’яни, бюджет на 2014 рік не лише оптимістичний, а й, судячи з конкретних кроків міської влади, цілком реалістичний.

Черкащина. Кошти знову  концентруватимуться на соціально значущих об’єктах 

Згідно з ухваленим сесією Черкаської обласної ради бюджетом на цей рік, серед пріоритетних напрямів роботи — розвиток системи охорони здоров’я, зростання соціальних виплат, відзначення 200-річного ювілею з дня народження Тараса Шевченка та 70-ї річниці визволення області від німецько-фашистських загарбників.

До речі, як наголошували на сесії, торік в області зроблено чимало. Зокрема відремонтовано 112 кілометрів доріг, у сільській місцевості відновлено й збудовано більш як 800 кілометрів ліній освітлювальних електромереж, газифіковано 10 населених пунктів, завдяки чому майже 5 тисяч селян отримали в оселі блакитний вогник, 74 посиротілі дитини забезпечено житлом, 500 сімей безплатно отримали в користування нетелей. Окрім цього, на Черкащині почав працювати обласний діагностично-консультативний центр із сучасним обладнанням, а в обласній дитячій лікарні відкрито унікальне відділення реабілітації для дітей, хворих на дитячий церебральний параліч.

Майже всі ці проекти, підкреслювали депутати, реалізовано завдяки успішно запровадженій практиці концентрації коштів на соціально значущих об’єктах, а також завдяки співфінансуванню і залученню ресурсів з різних джерел. Цього року розпочате буде продовжено.

Так, бюджетом нинішнього року заплановано збільшити суму коштів на програму передачі нетелей селянським родинам. На це передбачається 1,7 мільйона гривень. Мільйон гривень закладено на відновлення вуличного освітлення. Ще понад мільйон — на будівництво багатофункціональних спортивних майданчиків, а це 20 нових спортивних об’єктів. Це лише окремі позиції бюджету нинішнього року. До того ж із державного бюджету на розвиток територіальних громад Черкащини вже виділено майже 100 мільйонів гривень. Тому дуже важливо, як констатували на сесії, розумно розпорядитися наявними ресурсами, щоб результат відчули всі жителі краю.

Майже 56 мільйонів гривень з бюджету Харкова підуть на підтримку та розвиток спорту. Фото Володимира ЗАЇКИ

Луганщина. Удвічі збільшене фінансування невеликих, але важливих проектів громад

Обласна рада затвердила, так би мовити, основний бюджет щодо виконання обов’язкових статей, зауважують фахівці. Головний для регіону фінансовий документ на 2014 рік наблизився до позначки 5 мільярдів гривень і на 15% відсотків дотуватиметься з держбюджету. А бюджет розвитку обласна рада розглядатиме в лютому-березні, коли зі столиці доведуть розрахунки. Тоді луганчани внесуть остаточні зміни у програму соціально-економічного розвитку.

«Природно, хотілося, щоб було профінансовано якомога більше програм, проектів. Але, як завжди, грошей на все не вистачає. Тож ми розраховуємо на серйозні дотації з державного бюджету на ефективну роботу фонду регіонального розвитку, які передбачено в державному бюджеті. Для нас важливо те, що ми майже вдвічі збільшили і виділили 20 мільйонів гривень на підтримку розвитку місцевого самоврядування, на сільські та селищні громади, на їхні невеликі, але дуже важливі проекти», — заявив голова обласної ради Валерій Голенко.

Він наголосив, що цього року громади отримають кошти не лише в рамках конкурсу проектів розвитку місцевого самоврядування, який в області проводять удруге. Для стимулювання активності місцевих громад з обласного бюджету буде виділено по сто тисяч гривень на кожний виборчий округ (загалом 6,2 мільйона гривень), щоб депутати за згодою з громадою мали змогу на власний розсуд витратити ці гроші на найактуальніші потреби території.

Загалом, на думку фахівців, бюджет Луганщини на 2014 рік майже не відрізняється від кошторису на минулий рік, але з’явилися дві нові статті: субвенція на ремонт стадіону «Авангард» (110 мільйонів гривень) та на виконання нової програми уряду із забезпечення учнів загальноосвітніх шкіл сніданками (24,2 мільйона гривень).

Новий бюджет регіону вже «працює»: директор департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук каже, що обов’язкові виплати громадянам надходять у повному обсязі. Усі пенсійні виплати та соціальні зобов’язання держави в січні профінансовано, а для цього край отримав 135 мільйонів гривень.

Матеріали підготували Світлана ГАЛАУР, Владислав КИРЕЙ, Олена ОСОБОВА,«Урядовий кур’єр»