На виконання окремого доручення Міністерства енергетики та вугільної промисловості НАК «Нафтогаз України» започатковує публікацію регулярних звітів щодо споживання газу окремими категоріями споживачів по регіонах України. В звітах буде зазначено рівень виконання планових показників (лімітів), встановлених для кожного регіону постановою Кабінету Міністрів №296 «Деякі питання забезпечення населення, підприємств, установ та організацій природним газом до кінця опалювального сезону 2014/15 року» від 9 липня 2014 р. 

Категорії споживачів

Постановою №296 було встановлено планові показники для трьох категорій споживачів: промислових споживачів, бюджетних установ та організацій, а також теплогенеруючих та теплопостачальних організацій (ТКЕ). Ліміти були встановлені на рівні 70-90% фактичного обсягу споживання за відповідний місяць минулого року залежно від категорії. Відповідно були визначені планові обсяги споживання по кожній адміністративно-териториальній одиниці (області та м. Київ).

Відповідальність за розподіл встановлених лімітів між окремими підприємствами та організаціями в межах кожної категорії в кожному регіоні покладено на голів обласних та Київської міської державних адміністрацій.

Обсяги споживання природного газу населенням даною постановою не регулюються.

Контроль за додержанням лімітів

Згідно з чинним законодавством «Нафтогаз» є гарантованим постачальником природного газу споживачам України та не має повноважень припиняти або скорочувати постачання газу соціально незахищеним категоріям споживачів під час опалювального сезону. Згідно з постановою №296 Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Міністерству юстиції, Міністерству внутрішніх справ було доручено подати пропозиції щодо встановлення відповідальності за порушення споживачами природного газу та керівниками газорозподільних і газотранспортних підприємств дисципліни газопостачання. Проекти необхідних змін до законодавчих актів були запропоновані «Нафтогазом» в серпні 2014 р., й тепер очікують погодження в Міністерстві юстиції.

Результати I та II декади грудня

За період з 1 по 20 грудня промислові споживачі, бюджетні установи та ТКЕ сумарно спожили 1919,8 млн куб. м газу, що на 25% більше за рівень, встановлений постановою на цей період для цих категорій споживачів. Населення спожило додатково 1499,5 млн  куб. м, що на 17% нижче від рівня споживання цією категорією за аналогічний період минулого року. Сумарне споживання зазначеними категоріями за першу та другу декаду грудня становило 3419,3 млн куб. м газу, повідомляє управління по зв’язках з громадськістю НАК «Нафтогаз України».