Гравці і тренери української баскетбольної дружини зробили ювілярові  воістину царський подарунок. У рік, коли президент Федерації баскетболу  відзначив пам’ятну дату, національна команда вперше у своїй історії виступить у фінальному турнірі чемпіонату світу в Іспанії. Вихованець знаменитої баскетбольної школи київського «Будівельника» не з чуток знає солодкий смак перемог на найвищому рівні. Коли напористому і технічному форвардові виповнився 21 рік, у складі збірної Союзу він виграв чемпіонат Європи.

Наступного року київський універсал став віце-чемпіоном світу. Тріумфальним для баскетбольного снайпера став сезон-1988. Спочатку Олександр уперше в кар’єрі став чемпіоном Союзу в складі київського «Будівельника», а восени його разом із партнерами чекала головна подія чотириріччя — літні Ігри в Сеулі. Того дня в залі Jamsil Gymnasium, що вміщує 11 тисяч глядачів, яблуку ніде було впасти. СРСР — США у півфіналі баскетбольного турніру Олімпіади: за можливість побачити на власні очі таке розкішне видовище ніхто з уболівальників не шкодував грошей. Адже до цього моменту заокеанська «команда мрії» на найвищому рівні програвала лише одного разу — на Іграх-1972 в Мюнхені саме збірній Союзу. 16 років потому дружина легендарного Олександра Гомельського у півфіналі знову спинила найсильнішу студентську збірну США всіх часів. Сім гравців тієї команди, зокрема й майбутня суперзірка Девід Робінсон, уже мали на руках підписані контракти з клубами НБА. Без п’яти хвилин професіоналів обіграли в блискучому стилі — 82:76.

На самому фініші сеульської Олімпіади у вирішальному матчі суперником радянських спортсменів стала збірна Югославії. 30 вересня 1988 року основний тягар боротьби винесли на собі гравці стартової п’ятірки. Шарунас Марчульоніс, набравши 21 очко, став найрезультативнішим у складі переможців. На очко менше закинув знаменитий центровий каунаського «Жальгіріса» Арвідас Сабоніс. У захисті відпрацьовував за двох капітан збірної Вальдемарас Хомічюс. Снайперськими якостями відзначився вихованець пітерського баскетболу Сергій Тараканов.

Нарешті Олександр Волков. На перерву учасники фінального матчу СРСР — Югославія пішли за рахунку 31:28 на користь команди Олександра Гомельського. У другій половині зустрічі всі чекали вирішального штурму балканських віртуозів — Дражена Петровича і Владе Діваца, Тоні Кукоча і Желько Обрадовіча. Проте завдяки кільком результативним атакам, які завершував Волков, розрив у рахунку почав стрімко зростати на користь майбутніх чемпіонів. У результаті югославці були зметені з паркету — 76:63.

Згодом національний комітет країни визнав баскетбольну збірну зразка-1988 кращою командою ХХ століття серед усіх ігрових видів спорту. Чверть віку тому свіжоспечений олімпійський чемпіон і гадки не мав, що згодом і сам скуштує легіонерського хліба. У 1989-му Волков підписав  трирічний контракт з клубом НБА «Атланта Гокс». Клуб із Джорджії тоді  очолював один з найавторитетніших заокеанських тренерів Майкл Фрателло. Торік влітку саме під керівництвом цього спеціаліста збірна України стала автором найгучнішої сенсації фінального турніру першості континенту: посівши шосте місце, здобула путівку на чемпіонат світу.

Сьогодні головна турбота очільника національної  федерації — проведення в Україні чемпіонату Європи-2015.

ДОСЬЄ «УК»

Олександр ВОЛКОВ. Народився 29 березня 1964 року в Омську. Заслужений майстер спорту з баскетболу. Закінчив Київський інститут фізичної культури.

Зріст — 208 см, вага — 99 кг.

Захищав кольори київського «Будівельника» (1981—1986 рр., 1987—1989 рр.), московського ЦСКА (1986—1987 рр.), клубу НБА «Атланта Гокс» (1989—1992 рр.), грецького «Панатінаїкоса» (1993—1994 рр.).

Тренер національної збірної України (1998 р.).

Олімпійський чемпіон у складі збірної СРСР (Сеул-1988).

Срібний призер чемпіонатів світу Іспанія-1986, Аргентина-1990.

Чемпіон Європи-1985 (Німеччина), віце-чемпіон-1987 (Греція), бронзовий призер-1989 (Югославія). 

Президент Федерації баскетболу України.

ПРЯМА МОВА

Олександр ВОЛКОВ,
президент Федерації баскетболу України:

— Ми налаштовані до останнього захищати спортивний престиж нашої країни і зробити все можливе для збереження права України на проведення ЄвроБаскету. Оргкомітет розробив три сценарії проведення фінального турніру континентальної першості залежно від кількості арен і ступеня їхньої готовності. Зважаючи на сьогоднішні умови, можна значно скоротити витрати, знизивши кількість арен із семи до п’яти, відмовившись від будівництва тренувальних баз і комплексів, реконструкції аеропортів. Будівельна готовність арен становить від 5 до 20%, інвестори вже вклали понад 400 мільйонів гривень. Кошти, виділені з держбюджету, — 16 мільйонів гривень —  витрачено на розроблення проектів будівництва баз і комплексів, а також початкові роботи з реконструкції дніпропетровського Палацу спорту «Метеор».

Нагадаю, що рада ФІБА Європа на своєму засіданні в Мюнхені 22 березня одностайно підтримала Федерацію баскетболу України в бажанні провести чемпіонат Європи з баскетболу 2015 року в Україні.