«Упевнений, що нинішня 69-та сесія Генасамблеї може стати найважливішою для нинішніх поколінь. Перед нами стоять дуже важливі завдання, а очікування високі, зокрема що стосується миру, розвитку та проблем, пов’язаних з правами людини», — зазначив Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун під час церемонії відкриття сесії.

Він поінформував: у  вересні ООН розпочинає важливі заходи, пов’язані із загрозами зміни клімату, прав та можливостей корінних народів, охорони здоров’я жінок, зменшення наслідків епідемії лихоманки Ебола, а також проблем миру та безпеки, які охопили сучасний світ.

Майданчикдля перемовин

Пан Гі Мун закликав представників країн-членів організації спільними зусиллями довести світу, що ООН, як і раніше, принципова та ефективна у діяльності.

Головує на черговій сесії, яка триватиме до вересня 2015 року,  колишній  міністр закордонних справ Уганди юрист і бізнесмен Сем Кахамба Кутеса.

«Очевидно, що 69-та сесія буде дуже інтенсивною. Крім звичайної роботи в межах головних комітетів, належить вести перемовини щодо  порядку в галузі розвитку після 2015 року», — цитує головуючого центр новин організації.

Зазначаючи, що Генасамблея залишається найавторитетнішим форумом для глобальних обговорень та співпраці держав-членів, Сем Кахамба Кутеса закликав скористатися цим  унікальним  майданчиком для розв’язання актуальних проблем сучасності.

«Діючи колективно, можемо цього року зробити значний внесок у те, щоб змінити на краще світ, у якому живемо, — не тільки для себе, а й  для прийдешніх поколінь», — заявив він.

Також під час роботи сесії розглядатимуть реформу Ради Безпеки ООН через міжурядові переговори, запобігання конфліктам та їхнє мирне врегулювання.

З 24 вересня по 1 жовтня в рамках сесії ГА ООН проходитимуть загальнополітичні дискусії на рівні глав держав і урядів, міністрів закордонних справ. Усього на сесію з’їжджаються  глави приблизно 90 держав, майже 50 прем’єр-міністрів і віце-прем’єрів, понад 40 міністрів закордонних справ. Відкриють загальнополітичну дискусію президенти  США  та Бразилії.

Трибуну використає глава уряду

Уперше на трибуні ООН у Нью-Йорку мав з’явитися і нинішній Президент України Петро Порошенко, який раніше отримав запрошення від Генерального  секретаря ООН Пан Гі Муна. Однак згідно зі спільним рішенням вітчизняних високопосадовців, Україну на 69-й сесії представляє Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Окрім виступу на загальних дебатах Генеральної Асамблеї ООН, глава українського уряду також зустрінеться з Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном та  проведе переговори із главами делегацій деяких держав-членів ООН.

Серед інших запланованих заходів — зустрічі Арсенія Яценюка із представниками ділових кіл США та керівництвом американських інвестиційних і фінансових установ, представниками неурядових організацій. Він зокрема представить урядовий План дій «Відновлення України».