Наприкінці минулого тижня після майже тримісячної перерви над міською радою Слов’янська замайорів Державний прапор України. Піднімали його урочисто — перед строєм українських солдатів. Цей сигнал нарешті дав змогу тим небагатьом містянам, які не полишили свого житла, з полегшенням зітхнути, а силовикам — розпочати відновлення життєдіяльності найбільш постраждалого від тероризму міста Донбасу.

Здавалося, того дня про такий поворот долі у Слов’янську годі було й мріяти. Ще вранці Міноборони заявляло про доволі напружену обстановку у районі Антитерористичної операції загалом, а вкрай загостреними пунктами називало, окрім цього міста, ще й Краматорськ, Луганськ, Станично-Луганське, Сніжне, Краснодон.

Після вдалих воєнних дій українські військові розпочали гуманітарну місію. Фото Укрiнформу

Міни знешкодили, гроші привезли...

Про першу, однак украй вагому перемогу Верховний Головнокомандуючий дізнався з перших вуст. Міністр оборони генерал-полковник Валерій Гелетей і начальник Генерального штабу армії генерал-лейтенант Віктор Муженко доповіли Президентові Петру Порошенко про виконання його наказу звільнити місто від бойовиків. А наступне доручення — відновити роботу соціальних служб та міліції — вже на стадії реалізації. Зокрема у Слов’янську запрацювала місія з надання гуманітарної допомоги всім, хто її потребує. А в селищі Миколаївка стали до роботи тимчасова адміністрація та новопризначений керівник міліції.

Глава держави не забарився із черговим наказом: до кінця дня представити до нагород українських солдатів, які відзначилися під час звільнення населених пунктів Миколаївка, Семенівка та міста Слов’янськ (це військові з 79-ї та 95-ї аеромобільних бригад, 25-ї та 80-ї повітряно-десантних бригад, окремого загону спецпризначення ЗСУ). А під час визволення інших населених пунктів від агресора глава держави попросив максимально захищати мирне населення. Тоді ж до Краматорська прибула розвідувальна рота для перевірки міста на предмет можливого його мінування для подальшого проведення бойової операції. Саме туди передислокувалася колона терористів. Ще пізніше терористам вдалося просочитися з Краматорська до Донецька.

Безпосередньо з зони проведення АТО Валерій Гелетей заявив, що колону бойовиків підрозділи української армії атакували у момент відходу, на автошляху з міста Слов’янськ на Артемівськ. Тепер там стоять десятки одиниць важкої техніки та лежать бездушні тіла сепаратистів. Усіх знешкодити не вдалося — місцевість таки допомогла сховатися.

Президентську стратегію перемоги на Донбасі він означив лаконічно. Мовляв, спочатку відбулося одностороннє припинення вогню, потім — застосування танкової дивізії, військової авіації, десантників, спецназу. «Зараз боєць одягнутий, взутий, має бронежилет, озброєння, і ми знаємо, що робити», — повідомив генерал-полковник.

А Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, щойно завершилася бойова операція у Краматорську та Слов’янську, доручив голові Донецької облдержадміністрації Сергієві Таруті, міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади та головам облдержадміністрацій відновити роботу територіальних органів Казначейства, Міндоходів, відділень фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та управлінь Пенсійного фонду, філій та відділень АТ «Ощадбанк» у цих містах, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Того самого дня Державна казначейська служба перерахувала Донецькому обласному управлінню Ощадбанку України перший транш пенсій липня (включно по 7 липня 2014 року) пенсіонерам, які проживають у всіх населених пунктах Слов’янського та Краматорського районів. А ще в тижневий строк жителі Слов’янська матимуть телевізійний сигнал (до речі, як повідомляє Укрінформ, учора у містах Костянтинівка і Артемівськ вже було поновлено трансляцію українських телеканалів). Натомість на третій телевежі, розташованій на горі Карачун, тривають ремонтні роботи.

…а мінометам дають відсіч

Відомості про звільнення від бойовиків Дружківки та Артемівська розлетілися Україною вже недільного ранку. А вчора наш прапор уже майорів над Костянтинівкою. Окрім цієї інформації, Верховний Головнокомандувач дав вказівки про оперативний хід проведення АТО. Його завдання вже стосувалося розмінування об’єктів міської інфраструктури — запобіжного маневру, аби не мати втрат серед мирного населення й відновити інфраструктуру, постачання продуктів харчування, питної води.

У понеділок ейфорія трохи спала. Картина ранку засвідчила вкрай напружену обстановку в Донецьку, Горлівці, Луганську, Сніжному, Антрациті, Краснодоні та Сєверодонецьку. За даними Міноборони, інженерні підрозділи Збройних сил розміновують дороги, мости, будівлі. Зокрема у Красному Лимані евакуювали сотні боєприпасів до різноманітних артсистем, тридцять детонаторів, кілька гранат РГД-5.

А незаконні збройні формування хоч і отримали гідну відсіч, уночі обстрілювали з мінометів та стрілецької зброї блокпости поблизу населених пунктів Амвросіївка, Довжанське, Рубіжне, а також неподалік населеного пункту Кремінне (там вогонь вели з лісосмуги). Водночас оборонне відомство говорить про панічні настрої в лавах агресорів, наслідком цього вважає їхній перехід на бік вітчизняних силовиків або спроби втечі із зони АТО.

До слова, даючи стриманий коментар щодо визволення Слов’янська, Президент наче у воду дивився. Цю перемогу він не назвав «моментом для салютів», лишень початком перелому в боротьбі з бойовиками за територіальну цілісність України.

«Я дуже далекий від ейфорії. Ситуація дуже важка. Терористи зараз окопуються у великих містах. Попереду ще чимало випробувань. Мій наказ в силі — звужувати кільце навколо терористів. Продовжувати операцію зі звільнення Донецької та Луганської областей», — цитує слова глави держави його прес-служба.

ПЕНСІЇ ЗА ЛИПЕНЬ ВИПЛАТЯТЬ

У Слов’янську та Краматорську Донецької області почали виплачувати пенсії за липень, про що повідомили у прес-службі Донецької ОДА з посиланням на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області. Виплати здійснюватимуть за старим графіком. Разом із липневою пенсією жителям Краматорська, Слов’янська та Слов’янського району виплатять заборгованість за попередні місяці. Загалом у Донецькій області липневі пенсії вже отримали 15,4% пенсіонерів.

ДО РЕЧІ

Учора всі електропоїзди формування Південної залізниці у напрямку Донецької області пішли за звичайними маршрутами. Так, після майже місячної перерви, спричиненої бойовими діями на сході України, було відновлено рух поїздів до станцій Слов’янськ та Красний Лиман Донецької залізниці. За словами заступника генерального директора Укрзалізниці Віталія Жураківського, почали курсувати електропоїзди між станціями Харків — Букине — Красний Лиман та Слов’янськ — Лозова, а також приміські електрички Куп’янськ Вузловий — Святогірськ — Куп’янськ Вузловий.