ФУТБОЛ

На зимові канікули українська збірна йде, випереджаючи у відборі до ЧС-2014 лише команду Сан-Марино

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»
Софія — Київ

Олександру Заварову не позаздриш. Для кожного професійного тренера очолити національну команду — найзаповітніша мрія. Однак екс-керманич київського «Арсенала» опинився наче на електричному стільці.

Нинішньої осені синьо-жовті видали найгірший старт в історії відбірних турнірів чемпіонатів світу та Європи. 18 років тому в кваліфікації до Євро-96 ми програли Литві і зіграли внічию зі Словенією, після чого лише в третьому матчі дочекалися перемоги над Естонією. Нашу дружину тоді очолював Анатолій Коньков. У підсумку українці фінішували четвертими, випередивши Словенію та Естонію і пропустивши вперед збірні Хорватії, Італії та Литви.

В’ячеслав Шевчук (ліворуч) додав гостроти в атаці. Фото з сайту ФФУ

Нині наша команда йде на зимові канікули, набравши два очки з дев’яти можливих і випереджаючи лише відвертого аутсайдера — Сан-Марино. І це ще не все. Лише 13 збірних у кваліфікації до чемпіонату світу-2014 у Бразилії не здобули жодної перемоги. Серед них — Мальта і Казахстан, Фарери і Андорра, Ліхтенштейн і Люксембург... Як у цій компанії вічних невдах опинився Анатолій Тимощук із партнерами — диво дивне.

На цьому невтішному тлі настрою додає хоча б те, що на софійському стадіоні «Васил Левськи» синьо-жовті перервали свою безвиграшну серію, яка налічувала шість поєдинків. Очевидний мінус — гольове мовчання форвардів. Євген Селезньов і Антон Шиндер так само, як Роман Зозуля і Марко Девич, ніяк не можуть проявити себе на найвищому рівні. Ось і в болгарській столиці гравців групи атаки виручив захисник «Шахтаря»  Олександр Кучер, який відзначився після розіграшу кутового.

Загалом у році, що минає, збірна України зіграла 12 поєдинків. Три нічиї — проти Чехії, Молдови й Англії. П’ять поразок — 2:3 від австрійців, 0:2 — з турками і французами, 0:1 — проти англійців і чорногорців. І лише чотири перемоги: 3:2 — з Ізраїлем, 4:0 — з Естонією, 2:1 — проти Швеції та 1:0 — проти Болгарії. Що найцікавіше: в усіх проведених зустрічах форварди відзначилися лише двічі. Сталося це в спарингу з естонцями, голи у ворота яких забили Артем Мілевський та Андрій Воронін, який уже завершив виступи у збірній.

Тренерському штабу нашої дружини, хоч би хто її очолив у найближчому майбутньому, є над чим ламати голову.

— Ті гравці, які приїхали в Софію, попри товариський статус поєдинку, показали, що готові битися за Україну, — зазначив півзахисник збірної Артем Федецький. — Команда заслужено перемогла. Приємно, що в обороні зіграли на нуль. Щодо можливого призначення Шевченка наставником збірної, то ми прекрасно розуміємо, наскільки складно відразу перелаштуватися від ігрової кар’єри до тренерської. Але ми знаємо Андрія. Гадаю, він зробить усе можливе, щоб команда віддавала на полі максимум. 

ПРЯМА МОВА 

Олександр ЗАВАРОВ,
виконувач обов’язків головного
тренера збірної України:

— Я задоволений останнім матчем року: хлопці продемонстрували характер і поставилися до товариської зустрічі відповідально. Звичайно, гра була далека від ідеалу. Та, по-перше, потрібно враховувати кадрову ситуацію, а по-друге, якби я мав трохи більше часу, гру можна було поставити трохи краще. На жаль, брак часу — постійна проблема тренерів. Щодо найближчого майбутнього припускаю, що можу залишитися біля керма команди. Все залежить від згоди Андрія Шевченка прийняти пропозицію президента Федерації футболу Анатолія Конькова. Андрій узяв час на роздуми. Складно сказати, чим це закінчиться. 

ТАБЛО УК

Товариські матчі

Болгарія — Україна — 0:1    

Гол: Кучер (33)

Швеція — Англія — 4:2  

Голи: Ібрагімович (20, 59, 89, 90) — Велбек (30), Колкер (38). Нідерланди — Німеччина 0:0

Польша — Уругвай — 1:3

Голи: Обраньяк (34) — Глік (22, автогол),  Кавані (34), Суарес (66), Італія — Франція — 1:2

Кваліфікація чемпіонату світу-2014

Чорногорія — Сан-Марино — 3:0     

Голи: Делібашич (14, 31), Зворотич (68)

Група H

                                    І     В     Н     П     М     О

Чорногорія                 4     3     1     0     12-2   10

Англія                         4     2     2     0     12-2     8

Польща                       3     1     2     0      5-3       5

Молдова                      4     1     1     2      2-7       4

Україна                        3     0     2     1     1-2        2

Сан- Марино               4     0     0     4     0-16      0

22 березня 2013 року зустрічаються:

Польща — Україна, Сан-Марино — Англія, Молдова — Чорногорія.