ПОЗА ГРОЮ

У найближчому майбутньому вітчизняним футбольним клубам   потрібно затягнути паски

На фініші італійської серії А чемпіон — туринський «Ювентус» і срібний призер — «Наполі» розділили 9 очок. В англійській Прем’єр-лізі переможець «Манчестер Юнайтед» випередив віце-чемпіона — «Манчестер Сіті» на 11 пунктів. У французькій першості перевага ПСЖ над найближчим переслідувачем — «Марселем» склала 12 очок. «Барселона» — 100 очок, «Реал» — 85: такий вигляд мають два перші рядки підсумкової турнірної таблиці іспанської Прімери. Нарешті, справжня прірва — 25 пунктів — відділяє володаря «Срібної салатниці» — мюнхенську «Баварію» і фіналіста Ліги чемпіонів «Боруссію» з Дортмунда у німецькій Бундеслізі.

У новий «футбольний тренд» Старого Світу органічно вписується й українська Прем’єр-ліга, де чемпіон визначився за чотири тури до закінчення чемпіонату: «Шахтар» випередив «Металіст» на тринадцять очок.

На жаль, це одна з небагатьох спільних рис, притаманних і вітчизняному футболу, і топ-п’ятірці європейських чемпіонатів. Навіть в Іспанії, яка дуже болісно переживає наслідки світової фінансової кризи, неможливо уявити, щоб в останньому турі та сама «Осасуна» не приїхала в Мадрид на гру проти столичного «Реала».

У вітчизняних реаліях такі факти непоодинокі. 26 травня в Луцьку не відбувся матч 30-го туру між командами «Волинь» і «Кривбас». Причина банальна: у футбольного клубу з Кривого Рогу закінчилися гроші. Щирий подив викликає не цей факт, а те, як гравці, які півроку не отримували ні зарплати, ні преміальних (за приблизними підрахунками, футболістам та працівникам клуб заборгував майже чотири мільйони доларів), навесні примудрилися на рівних зіграти з лідерами українського футболу і зрештою посісти сьоме місце за підсумками сезону 2012/2013. У весняній першості Валерій Федорчук та його партнери, граючи «за спасибі», набрали 22 очки, при цьому зіграли внічию з лідерами — «Шахтарем», «Металістом» і «Динамо» — і перемогли на чужому полі «Дніпро». Попри це, зневірившись у можливості щось змінити, за тур до закінчення чемпіонату подав у відставку заслужений тренер України Олег Таран. Нагадаю, що саме під керівництвом цього спеціаліста у сезонах 1999-го і 2000-го команда з берегів Інгульця завойовувала бронзові медалі першості.

Фінал цієї сумної історії виглядає цілком логічно. Комітет з атестації футбольних клубів Федерації футболу відкликав у криворізької команди атестат, який дає право участі у всеукраїнських змаганнях.  Причина — неможливість продовжувати безперервну фінансову діяльність. Одним з аргументів такого рішення стало неприбуття команди на матч останнього туру проти «Волині». Відповідно до чинних норм регламенту місце «Кривбаса» посяде п’ятнадцята команда за результатами минулої першості — ужгородська «Говерла».

Сьогодні у загрозливому фінансовому становищі опинилася також луцька «Волинь», з якою розпрощався її головний тренер — кращий футболіст Радянського Союзу 1985 року і кращий тренер України сезону-2007 Анатолій Дем’яненко. Як розповів журналістам воротар команди Максим Старцев, він та його партнери пішли у відпустку, так і не отримавши зароблених грошей.

— Загальна кількість учасниць елітного дивізіону не зміниться: у наступному сезоні Прем’єр-ліги зіграють 16 команд. Однак виконком Федерації футболу прийняв важливе рішення: клуби повинні будуть надати гарантії своєї фінансової спроможності на кожен сезон розміром 10 мільйонів доларів у гривневому еквіваленті, — повідомив після червневого засідання перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов. — Цей крок продиктувало життя: у сезоні 2012/2013 кілька команд Прем’єр-ліги зіткнулися із серйозними фінансовими проблемами.

ДОВІДКА «УК»

Клуби, які зникли  з футбольної мапи України:

«Нива» (Вінниця)

«Борисфен» (Бориспіль)

СК «Одеса»

«Прикарпаття»   (Івано-Франківськ)

«Темп» (Шепетівка)

«Верес» (Рівне)

«Торпедо» (Запоріжжя)

ФК «Харків»

«Оболонь» (Київ)

ФК «Львів»

«Кривбас» (Кривий Ріг)

ПРЯМА МОВА

Сергій СТОРОЖЕНКО,
Віце-президент ФФУ:

  Я не підтримую скорочення кількості команд Прем’єр-ліги. Є сенс  переглянути стратегію розвитку клубів, їх економіку і не робити грубих фінансових помилок, до яких звикли президенти деяких колективів. Мені імпонує підхід тих власників, які, усвідомивши реальну загрозу зникнення команд у нових економічних умовах, почали рахувати кожну копійку і не розкидаються зарплатами і трансферами з багатьма нулями. Потрібен суворий облік, фінансова дисципліна і розуміння того, що жити треба з урахуванням фінансових можливостей.

Григорій СУРКІС,
віце-президент УЄФА:

  Моє глибоке переконання: думати про формат вітчизняної футбольної першості на сезони 2014/2015 та 2015/2016 необхідно вже сьогодні. Треба визначити критерії відбору до Прем’єр-ліги, аби в середині сезону когось не спіткала доля «Волині», «Арсенала» і «Кривбаса».  Фінансові гарантії, які вводить УЄФА у рамках чесної гри, — це те, що дає змогу побачити перспективу. Сьогодні український футбол потребує реформування та більшої відкритості.

Мішель ПЛАТІНІ,  
президент УЄФА:

— Нашу філософію можна висловити одним реченням: не витрачати більше грошей, ніж заробляєш. Йдеться про те, що клуби повинні максимально ефективно використовувати власні фінансові можливості і виплачувати всі належні гроші податковим органам, співробітникам клубу, футболістам і тренерам. Попереджаю: клуби, які не дотримуються правил, незалежні інстанції у встановленому порядку жорстко каратимуть.