ЄВРО-2013

Кошик із «золотом» у сучасних ідальго

Діти, які відпочивали у літніх таборах Київщини, сформували групи підтримки для кожної із шістнадцяти збірних, які виборювали чемпіонське звання. Більше пощастило тим підліткам, які вболівали за команду Іспанії. У вирішальному матчі континентальної першості в Києві піренейці лише в додатковій п’ятихвилинці перемогли балканців і стали чемпіонами Європи.

Золоті медалі іспанським баскетболістам вручив віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

— Турнір, який пройшов у Києві, запалив нових світових зірок, — наголосив  урядовець під час урочистої церемонії. — Дякую всім учасникам та глядачам змагань за створення яскравого спортивного свята європейського масштабу. Київ показав високий рівень підготовки турніру, який став, за оцінкою керівництва ФІБА Європа, найкращим чемпіонатом в історії проведення подібних змагань.

Віце-прем’єр-міністр відзначив високий індивідуальний рівень гри українських спортсменів та їхній командний дух. Він переконаний: проведення юнацького чемпіонату — цінний досвід для України, який дуже знадобиться під час підготовки до Євробаскету-2015.

— Ви дуже добре використали досвід організації Євро-2012, —  у свою чергу визнав під час завершальної прес-конференції генеральний секретар ФІБА Європа Каміл Новак. — Рівень організації фінального турніру для шістнадцятирічних виявився надзвичайно високим. Цей турнір став першим підготовчим кроком до Євробаскету-2015. Нині планку для майбутніх організаторів подібних змагань високо піднято. Передусім дякую Федерації баскетболу України, а також місцевому оргкомітету. 

У турнірі за 9—16 місця збірна України спочатку перемогла шведів, згодом виявилася сильнішою за росіян. А останнього дня змагань поступилася литовцям і посіла підсумкове десяте місце.

За словами президента ФБУ Олександра Волкова, Федерація баскетболу забезпечила нашим гравцям найкращі умови для підготовки до головного турніру року. Протягом сезону підопічні Віталія Усенка взяли участь у п’яти міжнародних турнірах: у Білорусі, Туреччині, Франції, Литві та Сербії.

Інша річ, що, приміром,  в останніх восьми контрольних іграх напередодні старту європейської першості Ігор Стародуб та його партнери перемогли лише двічі, причому обидва рази виявилися сильнішими за литовських однолітків. Поки що нашим юним талантам не до снаги на рівних конкурувати з фаворитами баскетбольного Старого Світу — Грецією, Іспанією, Італією, Сербією та Туреччиною.

Водночас  високо оцінив потенціал деяких гравців синьо-жовтих такий авторитетний російський спеціаліст, як Віктор Бережний. Як зазначив тренер російських юнаків, який зараз працює в молодіжній команді московського ЦСКА, він звернув увагу на Кирила Марченка з южненського «Хіміка», Віталія Зотова і Антона Мусієнка з баскетбольного клубу «Донецьк», Дмитра Берьозкіна з маріупольського «Азовмашу». Особливо його вразив беззаперечний лідер команди-господині Святослав Михайлюк. Баскетболіст, зріст якого 196 сантиметрів, має всі дані, щоб вирости в захисника міжнародного рівня, стати зіркою національної збірної своєї країни.

Не випадково Святослав увійшов до символічної п’ятірки чемпіонату Європи разом зі Стефаном Пєно (Сербія), Хав’єром Лопесом-Аростегуй (Іспанія), Мілошем Глісічем (Сербія) і Георгіосом Папагіаннісом (Греція). Найціннішим гравцем турніру став гравець збірної Сербії Стефан Пено. Нагороду йому вручив президент Федерації баскетболу України Олександр Волков.

У номінації «За чесну гру» (Fair Play) нагороду з рук  легенди українського баскетболу Анатолія Поливоди отримала команда Туреччини. Лауреатів визначили за підсумком голосування тренерів команд-учасниць.

basketball

Влучний кидок лідера іспанців Хав’єра Лопеса. Фото Укрiнформу

ТАБЛО УК

Чемпіонат Європи (U16)

Матчі за 9—16 місця

Україна — Швеція — 100:58

Україна — Росія — 77:69

Литва — Польща — 84:79

Литва — Україна — 82:68

1/2 фіналу

Греція — Сербія — 49:65

Іспанія — Італія — 57:51

Фінал

Сербія — Іспанія   63:65

Матч за третє місце

Греція — Італія — 78:50