СВЯТО

У Закарпатті зібрали великий урожай  солодких плодів, з чого і пораділи
 

На початку літа село Пацканьово нагадує велику заготконтору: і старі, і молоді тут рвуть черешні. А потім везуть на продаж у великі міста. На «черешневих» прибутках виросло не одне покоління селян.

— Наше село захищене від холодних вітрів горами, тож має ідеальні умови для вирощування черешні, — сказав сільський голова Юрій Бонь. — А вона у нас на будь-який смак і вибір — від ранніх до пізніх сортів.

Ось який врожай зібрали дівчата з села Пацканньово. Фото автора

Завершення збирання врожаю зазвичай у селі Пацканьово відзначають великим святом «Червона черешня». Зір утішають вишивані рушники, скатертини і мережива Ярослави Забруцької, яка виставила їх для загального огляду. Поряд — торти і печиво з черешнею, які селяни напекли власноруч для участі в «солодкому» конкурсі. На сцені виступають учасники художньої самодіяльності і професійні артисти. З місцевих найбільшими оплесками глядачі нагородили фольклорний гурт «¢аздині», з гостей — народного артиста України Івана Поповича. «Отаман Карпат», разом із яким виступили двоє юних співачок із Закарпаття — Ірися Юращук і Віталінка, — порадував своїми найкращими піснями. 

Під час свята словацьке село Ясиновце та українське Пацканьово підписали угоду про побратимство. Її скріпили підписами голови громад Штефан Вілцега та Юрій Бонь.

А пироги з такими ягодами — найсмачніші!. Фото автора

Під завісу визначили кращих авторів кулінарних виробів, самі назви яких причаровували: «Кучерява черешня», «Черешня на снігу», «Пікантне рішення». З тортом «Черешня заливна» перемогла Магдалина Січка. Солодкі шедеври довго не прожили: після оголошення переможців їх з’їли за «дякую».

ДОВІДКА «УК»

Перша письмова згадка про село Пацканьово датується 1600 роком. У селі народилися й виросли скульптор-різьбяр, лауреат Шевченківської премії Василь Свида (1913—1989), головнокомандувач сухопутними військами Збройних сил України, начальник Генерального штабу Іван Свида (нар. 1950). У сільському музеї народної архітектури та побуту зберігаються старовинні побутові речі та господарський реманент. Мінералізоване джерело, відоме як Свята вода, здавна використовується для купелей.