КВАДРАТНІ МЕТРИ

Хто в Україні може отримати безплатне житло?

Отримати власне помешкання — чи не найперша мрія кожної родини, яка ще свого куточка не має. І хоч таких в Україні чимало — квартирна черга ще тримається на позначці понад мільйон родин, — однак нині спостерігаються тенденції до її зменшення. Як вирішується «квартирне питання в регіонах», дізнавалися журналісти «Урядового кур’єра».

Київ. Влада підтримуватиме такі програми

За минулий рік у столиці квартирна черга скоротилася більш ніж на 4970 сімей. Про це повідомив заступник голови КМДА Михайло Кучук. Хоча, безумовно, до подолання квартирного дефіциту в столиці ще далеко: станом на 24 грудня минулого року на черзі перебувало 97 368 родин.

До речі, 597 квартир торік надано безплатно. Щасливими новоселами стали інваліди війни, багатодітні сім’ї, медики, педагоги, міліціонери, працівники житлово-комунального господарства.

Втім, левову частку громадян, які «вибули» з квартирної черги, становлять ті, хто придбав помешкання завдяки державним житловим програмам. А про їх популярність серед столичних жителів свідчить те, що, за словами Михайла Кучука, кожна п’ята родина, яка перебуває на черзі, готова отримати квартиру з частковою оплатою її вартості за програмою будівництва доступного житла. Заяви про це подали вже 18 272 родини. Тож міська влада і надалі підтримуватиме програми, що дають змогу киянам швидше отримати власне житло.

Цікаво, що у Києві, як і в Київській області, найбільшу популярність серед родин, котрі хочуть отримати житло за підтримки держави, має програма «70/30», за якою державна компенсація становить 30% вартості квартири. Як повідомив директор Іпотечного центру в м. Києві та Київській області Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний, торік 700 сімей стали учасниками цієї програми.

— Програма доступного житла, за якою громадянам держава надає безповоротну субсидію у розмірі 30% від вартості помешкання, має попит як серед громадян, котрі хочуть придбати помешкання, так і серед забудовників. Нині участь в програмі бере 21 об’єкт будівництва, зокрема 13 об’єктів у Києві та 8 об’єктів у Київській області, — підкреслив Сергій Комнатний.

Чернігів. Допоможе Державна іпотечна установа

Мрії 21 родини здійснили Чернігівський міський голова Олександр Соколов та голова правління Державної іпотечної установи Валентин Рибачук, вручивши в кінці минулого року ордери на власне житло у новому будинку. Серед окрилених радісною подією новоселів — багатодітні сім’ї, педагогічні працівники, учасники й інваліди війни та представники інших категорій з першочергового та позачергового списків.

Учасниця ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Лідія Скляренко, котра прийшла з донькою Людмилою та 8-річною внукою Юлею, не стримувала щасливих сліз, адже на черзі стояла понад 20 років. Не вірила своєму щастю і мама п’яти дітей та бабуся трьох онуків Ніна Глиняна, велике сімейство якої досі проходило випробовування тіснявою. Тепер вони одержали 5-кімнатну квартиру. Особливо тішиться першокласник Данилко: його робоче місце стане значно комфортнішим.

Загалом, за даними управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду міської ради, у першочерговому списку на одержання житла — 1,5 тис. чоловік, у позачерговому — 1869.

— Чернігівська міськрада зацікавлена у співпраці з ДІУ. Ми обговорили питання щодо майбутнього одержання житла бюджетниками, — додав Олександр Соколов. — Подали пропозиції і з участі  в програмі «Доступне житло», яка виконуватиметься Державною іпотечною установою. Має запрацювати й нова програма, за якою квартири в новобудовах передаватимуть людям без першого внеску в оренду з викупом.

За словами Валентина Рибачука, ДІУ для поліпшення житлових умов громадян придбала побудовані у 2009 році квартири, котрі мали продаватися населенню. Тепер пільговики одержують їх безплатно. За останні три роки ДІУ передала жителям різних областей України 5,5 тис. квартир.

Полтава. Гуртожиток для сиріт

Полтавщина замовила державі фінансування на соціальне житло для дітей-сиріт, повідомив заступник голови — керівник апарату Полтавської облдержадміністрації Валерій Пархоменко.

— Ми готові взяти кошти і побудувати соціальний гуртожиток. Це тимчасове житло на зразок колишніх малосімейних гуртожитків, — зазначив він. За словами Валерія Пархоменка, це допоможе деяким дітям, які не мають батьків, «не залишитися під парканом» після закінчення навчання.

Разом із тим, на думку посадовця, кардинально житлову проблему сиріт таким чином не розв’язати. Тож в області відшукують й інші шляхи для її подолання. Наприклад, зазначив Валерій Пархоменко, у Хорольському районі підшукують придатні для проживання будинки на селі, узаконюють їх, ремонтують і надають тим, хто потребує власних помешкань.

Моряки у нових кімнатах почуваються досить комфортно. Фото Павла ЛУКОМСЬКОГО

Севастополь. І колишня казарма як подарунок

У  Севастополі урочисто відкрили гуртожиток поліпшеного типу. Його господарями стануть 96 військовослужбовців-контрактників, які нині проходять службу у морському компоненті Військово-морських сил у Севастопольському гарнізоні. Заступник міністра оборони — керівник апарату Володимир Можаровський зазначив, що двері гуртожитку відкрили для тих, хто становить основу ВМС України, хто служить на кораблях вітчизняного флоту та виконує складні бойові завдання.

У прес-службі ВМС розповіли, що цей гуртожиток — переобладнана стара двоповерхова казарма на території Центру пошукових та аварійно-рятувальних робіт ВМС України. Окрім затишних кімнат, облаштовано сучасний спортзал, кухні, кімнати відпочинку, комп’ютерні класи.

Севастополь відвідала шефська делегація з Харківської облдержадміністрації. І не з порожніми руками — новоселам подарували побутову техніку, кухонне обладнання тощо.

Як повідомили «УК» у військовому відомстві, за 6 років в Криму відкрили після ремонту 11 казарм, в яких проживає майже 800 контрактників.

Cумщина. З новим ордером!

Останні дні минулого року для низки сімей, що мешкають у Сумській області, пройшли під світлим ордерним знаком. Насамперед це стосується 20 родин військовослужбовців та офіцерів запасу, які одержали під новорічну ялинку чи не найбажаніший подарунок — ключі від нових квартир. Відтепер вони мешкатимуть не по чужих найманих кутках і на валізах, а в сучасній висотній будівлі по вулиці Прокоф’єва обласного центру.

За словами начальника головного управління економіки Сумської облдержадміністрації Олександра Сітака, новосілля стали можливими завдяки послідовній реалізації соціальних ініціатив уряду, зокрема щодо забезпечення житлом пільгових та соціально незахищених категорій громадян. У рамках відповідних програм вдалося акумулювати кошти, за які і введено в експлуатацію сучасне житло.

Як розповідає полковник у відставці Андрій Тимофєєв, армії він віддав усе своє життя. За роки служби із сім’єю об’їздив стільки куточків, що хоч складай окрему географічну карту. В Україну повернувся 1992 року і відразу ж став на квартирну чергу. Пригадує, молодшій доньці тоді виповнилося 6 років, а нині онучці вже пішов восьмий. Тож можна зрозуміти радість усіх Тимофєєвих та інших новоселів.

Хоч і потроху, але на Сумщині загальна квартирна черга військовослужбовців та офіцерів запасу невпинно скорочується. Командир Сумського 27-го ракетно-артилерійського полку Валерій Ісмаілов пригадує, що ще років 4-5 тому на ній стояло більш як 400 осіб, а сьогодні менше 200. На переконання заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенанта Григорія Саковського, який приїхав на новосільні урочистості, область подає гідний приклад іншим регіонам щодо зведення житла для тих, хто має на нього пільгове право.

Майже водночас із військовослужбовцями з обласного центру справили новосілля 5 інвалідів війни, що мешкають у Ромнах. Олександр Швидько, Микола Дядечко, Євген Гадяцький, Владислав Король та Кіндрат Ткачов одержали квартири відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 23 травня 2012 року «Про порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом інвалідів війни». Найближчим часом такі ж приємні клопоти чекають ще на чотири сім’ї в Конотопі та дві — у Білопіллі.

В області звернули серйозну практичну увагу на забезпечення житлом ще однієї категорії громадян — дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На грудневій сесії депутати обласної ради прийняли відповідну програму, що розрахована до 2015 року. Протягом трьох наступних років на облаштування соціального житла з різних бюджетних джерел передбачається виділити понад 53 млн грн, аби таким чином забезпечити ним щонайменше 345 дітей цієї соціальної категорії.

На жаль, протягом останньої п’ятирічки вирішення цього питання серйозно загальмувалося. Хіба можна вважати прийнятною ситуацію, коли з 2007-го по 2011-й житлову проблему вдалося розв’язати лише 46 сиротам? А тим часом на Сумщині їх мешкає 2389 — і тільки кожен восьмий має житло на правах власності, 979 — користування, а майже половина взагалі без власного даху над головою. А тим часом законодавство передбачає одержання соціального житла протягом місяця по досягненні 18-річного віку.

Сторінку підготували Інна КОСЯНЧУК, Євдокія ТЮТЮННИК, Олександр ДАНИЛЕЦЬ, Людмила ЩЕКУН, Олександр ВЕРТІЛЬ,«Урядовий кур’єр»