ВЕСНЯНИЙ НАСТРІЙ

І жити стане радісніше

Початок цьому покладено ще торік, коли чимало куточків міста прикрасили цими чарівними квітами. Нинішньої весни забуяють яскравими килимами пагорб Слави, сквер «Юність», Дахнівка (біля монументу солдатам), частина Митниці (біля «Зірки»), парк Перемоги. Минулої осені висаджено не один десяток тисяч весняних квітів — білих, рожевих, червоних, жовтих, пурпурових…

Щороку на пагорбі Слави тюльпани милують око. Фото автора

— Цибулини торік закупили в Голландії, — розповів депутат міської ради Сергій Ткаченко. — Клумби сформували у вигляді різноманітних візерунків, створювали «хвилі» з різнокольорових видів. Очікуємо, що радуватимуть вони городян близько місяця, а якщо не буде надмірної спеки, то, може, й довше. Наступними роками клумби обов’язково розширимо, започаткуємо висадку квітів шарами, тобто одні цибулинки саджатимемо поверх інших. Коли відцвітатимуть перші, через деякий час починатимуть рости наступні. Надалі плануємо формувати квіткові композиції з додаванням багаторічних рослин.

Давня легенда про тюльпан розповідає, що саме в його пуп’янку було сховане щастя. Тому турецькі султани, бажаючи дістати те щастя, вирощували у своїх садах цілі килими з квітів. Уночі, за велінням владик, туди випускали черепах з прикріпленими до панцира запаленими свічками, аби не прогавити мить розкриття пуп’янків. Блукаючі вогники серед кольорових килимів були прекрасні. Черкащани схвально відгукуються про старання місцевих квітникарів, частина жителів міста й собі, зокрема на подвір’ях багатоквартирних будинків і біля приватних садиб, висаджує тюльпани, сподіваючись знайти в пуп’янках щастя, гарний настрій і удачу.