ПОДВИГ. Цими днями черкащани провели в останню путь одного з «кіборгів» — бійця окремого аеромобільного батальйону Олексія Панченка. Загинув він 19 січня від підступної кулі снайпера, захищаючи територію донецького аеропорту від чергової атаки російських окупантів.

Це була світла людина, кажуть про нього друзі й побратими. Бойовий товариш Олексія з позивним «Пастор», який пліч-о-пліч із ним відбивав атаки терористів, назвав його справжнім героєм, який віддав життя заради України. Таких сонячних, щедрих людей, як Олексій, на землі небагато. Душа компанії, цікава ерудована людина, з якою можна у вогонь і в воду, — таким залишиться він у пам’яті товаришів. На жаль, ворожа куля обірвала молоде життя.

Олексій Панченко назавжди залишиться в нашій пам’яті щирим і усміхненим. Фото з сімейного архіву

Було ж Олексієві тільки 40. Закінчивши Черкаську академію пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, певний час виховував особовий склад навчального закладу на посаді інспектора, потім працював начальником відділу лінійного контролю управління Укртрансінспекції в Черкаській області. Його вміння організувати роботу, знайти підходи до виконання, здавалося б, нездійсненного проекту запалити завзятістю інших — ці риси відзначають усі, хто знав Олексія.

Особливо ж це виявилося під час бойових буднів, коли треба було не тільки зібрати в кулак усю свою волю, а й не дати впасти духом іншим. Його оптимізм та світла усмішка додавали сил, змушували товаришів вірити в себе. Та й у самому позивному «Внук», який він обрав, було щось до болю домашнє, рідне. Але в бою його ніби підміняли. Враз суворішав, ставав твердим, немов криця, справжнім кіборгом, який діяв точно, раціонально, ефективно.

— Ми відстоїмо Україну, — тихо промовляв Олексій як заклинання, як пароль, коли випускав автоматну чергу по ворогах, які насідали зусібіч. І була в ньому така безмежна віра, таке органічне переконання у правоті, що вороги відступали під натиском його влучних пострілів.

Під час прощання з Олексієм, яке відбулося в Будинку рад обласного центру, до громади міста, побратимів, рідних і близьких бійця звернулися голова обласної ради Валентина Коваленко та голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. Керівники області закликали всіх українців єднатися та гуртуватися у ці важкі дні, щоб дати відсіч ворогові. Вони також подякували батькам воїна за те, що вони виховали справжнього героя, патріота й мужнього захисника свободи й соборності України, який до останнього подиху боронив рідну землю, і вручили синові загиблого Почесну грамоту облдержадміністрації і обласної ради. Посмертно Олексія Панченка нагородили відзнакою за заслуги перед Черкащиною.