Загалом китайський Новий рік уособлює прихід весни. Про його початок засвідчують яскраві паради з танцями драконів. За сплином п’ятнадцяти днів жителі Сходу запускають у небо ліхтарики. В цей період у Китаї можна будь-де поласувати традиційними пельменями та лабадьджоу — це спеціальна каша, яку готують із восьми інгредієнтів. Головним з-поміж них є насіння священної квітки Китаю — лотоса.

В Азії мавпу вважають символом добробуту. Саме тому там радять упродовж року її володарювання встигнути створити родину (попри європейське застереження уникати цього у високосному році). Діти, які народяться у рік Мавпи, будуть творчими натурами та оберуть креативні напрями роботи. А ще китайці зазначають, що в 2016-му не зайве інвестувати у великі підприємства й нерухомість.

Китайський Новий рік уособлює прихід весни. Про його початок засвідчують яскраві паради. Фото з сайту feedspot.com

Цікаво, що саме в рік Вогняної Мавпи влада Піднебесної уперше звернула увагу на салюти й петарди. Мовляв, такі супроводження шоу сильно забруднюють і без того забруднене повітря країни. Так, за даними Міністерства охорони навколишнього середовища КНР, вміст шкідливих речовин у ньому перевищив допустимі норми в 271 із 338 міст. У 47 населених пунктах після спалахів феєрверків зафіксовано високий рівень забруднення повітря, а в 92 — вкрай високий.

Можливо, через це в ніч із 7 на 8 лютого понад 700 мільйонів азіатів спостерігали за онлайн-трансляцією масштабного шоу по місцевому телебаченню, присвяченого китайському Новому року. Найбільше глядачів здивував виступ 540 роботів та 29 дронів. Перші виконували синхронний танок під пісню китайського співака Сун Нана. Композиція оспівує процес здіймання Китаю на вершину світу. Саме тому на останніх її акордах дрони починають літати.

У перший день нового року жителі Піднебесної бажали одне одному щастя й добробуту. Вони були щедрими на подарунки: віддавали та отримували навзаєм червоні конверти з новими купюрами. Це для азіатів чи не найкраща прикмета успіху.

А у переддень святкувань китайці, так само, як і українці, роблять у своїх помешканнях генеральне прибирання. Щоправда, там кімнати прикрашають паперовими ліхтариками, а вхідні двері — червоними гірляндами. Східняки вірять у силу давніх повір’їв, тому цим кольором відлякують злого духа Няня. Адже вважається, що він приходить у перший день нового року, передовсім до жителів сіл, і намагається знищити зерно, худобу й запаси харчів.

Лора ВОВК 
для «Урядового кур’єра»