Із трьохсот хокеїстів, які в складі своїх збірних зібралися в Сочі, лише двоє представляють український клуб. Захисник збірної Латвії Оскарс Бартуліс і воротар команди Словаччини Ян Лацо захищають кольори «Донбасу». На останньому рубежі оборони словаків у підопічного Андрія Назарова були грізні конкуренти з Національної хокейної ліги — Петер Будай з «Монреаля» та Ярослав Галак із «Сент-Луїс». Однак на старті турніру проти США і Словенії вони на двох пропустили 11 шайб.

У зустрічі з російською командою місце у воротах зайняв Ян Лацо. Тільки тоді тренерський штаб словацької команди зрозумів, якої кричущої помилки він припустився. Усі російські зірки на чолі з Олександром Овечкіним не могли пробити донецького воротаря ні за 60 хвилин основного часу, ні в овер-таймі. Схилити шальки терезів на свій бік господарі Ігор зуміли лише в серії булітів — відзначилися Олександр Радулов та Ілля Ковальчук.

Нагадаю, що й попередня зустріч росіян з американцями розгорталася за схожим сценарієм: основний час нічия — 2:2. Серія штрафних кидків — 1:0 на користь заокеанських хокеїстів. Дві осічки на старті групового турніру можуть дорого коштувати «Червоній машині», як називають підопічних Білялетдінова. Адже лише переможці груп виходять у чвертьфінал напряму. Американці у третьому турі розгромили Словенію і стали недосяжними в квартеті А.

Крім збірної США, на олімпійському хокейному турнірі в Сочі свої підгрупи виграли канадці і шведи. Також пряму путівку виборола Фінляндія — краща дружина з тих, хто фінішував у своєму квартеті на другому місці.

Таким чином, ця четвірка отримала додатковий вихідний напередодні чвертьфінальних поєдинків, які відбудуться 19 лютого. Решті команд доведеться зіграти матчі плей-оф.

Матч з росіянами Ян Лацо пам’ятатиме все життя. Фото з сайту projects.registerguard.com

 

Сьогодні в 1/8 фіналу зустрінуться:

Росія — Норвегія. Переможець зустрінеться з Фінляндією.

Словенія — Австрія. Переможець гратиме зі Швецією.

Швейцарія — Латвія. Переможець потрапляє на Канаду.

Чехія — Словаччина. Переможця у чвертьфіналі чекає збірна США.

Наш танцювальний дует — кияни 22-річна Шивон Хікін-Кенеді та 24-річний Дмитро Дунь завершили коротку програму на останньому, 24-му місці. Суворий вирок суддів не дав змоги українській парі пройти в наступну стадію змагань — довільну композицію наших фігуристів на трибунах «Айсберга» глядачі не побачать.

Після виконання короткої програми лідерство захопила американська пара Меріл Девіс і Чарлі Вайт.

Норвежець Х’єтіль Янсруд став олімпійським чемпіоном у супергіганті. «Срібло» у змаганнях гірськолижників здобув американець Ендрю Вейбрехт, а «бронза» в канадця Яна Худека й американця Боде Міллера.

18-річний дебютант Олімпіади  киянин Дмитро Мицак не зумів скласти конкуренцію фаворитам.