Хочу дізнатися, чи вважається родина з трьома дітьми багатодітною і чи можна віднести до таких мою сім’ю?

Маю дочку 1981 року народження, сина — 1984-го і ще одну дочку — 1993 року народження. Менша дочка навчається в інституті на другому курсі стаціонару (платне відділення). 12 років вона напівсирота. Уточніть, будь ласка, чи має вона право на безплатний проїзд у громадському транспорті і взагалі на які пільги має право як дитина з багатодітної родини?

Г. РУДНИЦЬКА,
село Будки Житомирської обл.

Руслан КОЛБАСА,
директор департаменту сім’ї та дітей Мінсоцполітики:

— Питання набуття статусу багатодітної сім'ї врегульовано положенням абзацу 11 статті 1 Закону України «Про охорону дитинства».

Дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, що застосовується до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Багатодітна сім'я — сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває в зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

Разом з тим, відповідно до змін, внесених до Закону «Про охорону дитинства» (від 16.06.2011 року № 3525-ІV), до складу багатодітної сім'ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, — до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років.

Оскільки вік ваших двох дітей перевищує 23 роки, ваша сім’я не має підстав для набуття статусу багатодітної.