Я, дитина війни, маю 52 роки трудового стажу. В 1998 році мені нарахували пенсію з коефіцієнтом 4,6. Після виходу на пенсію працювала деякий час на невелику зарплатню. Її врахували при перерахунку пенсії, і, на мою думку, це вплинуло на коефіцієнт зарплати. Бо порівняно з попереднім він знизився до 3,3. Це значно знизило мою пенсію. Чи є вихід із такої ситуації?

Лідія МОТОРА,  місто Чернігів

Директор департаменту
пенсійного забезпечення
Пенсійного фонду  Владислав МАШКІН:

— Мотора Лідія Єгорівна отримує пенсію за віком, розмір якої визначено відповідно до Закону  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — закон).

З 01.04.2006 р. проведено перерахунок пенсії заявниці з урахуванням страхового стажу та заробітку, набутих після попереднього перерахунку пенсії, а з 01.10.2008 р. та з 01.01.2011 р. — з урахуванням страхового стажу, набутого після попереднього перерахунку пенсії.

Розмір пенсії визначено з урахуванням набутого нею страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

З 01.05.2012 р. пенсія заявниці перерахована відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 23.04.2012 № 327.

До пенсії Мотори Л. Є. встановлено підвищення як дитині війни та надбавку на догляд у розмірах, визначених законодавством.

Порушень чинного законодавства при обчисленні пенсії заявниці не виявлено.