Державне підприємство «Водозабір», що на Рівненщині, вже певний час перебуває на межі банкрутства. Колектив потрапив у нетипову ситуацію, коли і продовжувати роботу неможливо, і зупинити її — також.

Суть нашої проблеми полягає в тому, що державне майно цього об’єкта централізованого постачання питної води не підлягає розпродажу, а може лише безперервно використовуватися за цільовим призначенням. Через те, що основні агропромислові споживачі води з різних причин зупинилися та перестали споживати воду і платити за неї, «Водозабір» повністю втратив платоспроможність, не має можливості навіть виплатити своїм працівникам зароблену зарплату. Працює це підприємство (подає воду, хоча має ще багато функцій) з 2009 року за межами правового поля. А з квітня 2010 року ще й залишилося без керівника. Немає можливості виконувати регламентні роботи, існує реальна загроза відключення електроенергії за борги. Працюємо в облозі судових позовів, в стані проголошеної рік тому ліквідації підприємства, яка нічим так і не закінчується.

 З цього приводу, аби врешті хоч якось розв’язати проблему та отримати заборговані нам гроші, зверталися до багатьох інстанцій. Та вже майже три роки питання  так і не вирішується. І не відомо, коли нам виплатять заборговану зарплату та чи виплатять її взагалі.

Підкажіть, де таким, як я, працівникам рівненського «Водозабору» шукати правди і хто нам допоможе?

П. ЗАХАРЧУК,
м. Сарни Рівненської обл.

Михайло ЧУЖМИР,
заступник міністра агропромислової
політики та продовольства:

— Міністерство аграрної політики та продовольства неодноразово повідомляло вам, що згідно з наказом Мінагрополітики від 30.12.2011 № 812 «Про припинення діяльності державного малого підприємства «Водозабір» вищевказане підприємство припиняє свою діяльність шляхом ліквідації.

Кредиторська заборгованість підприємства, в тому числі і заборгованість із заробітної плати, погашатиметься під час процедури ліквідації відповідно до вимог чинного законодавства коштом, отриманим від реалізації майна (крім об’єктів соціальної сфери, які в установленому законодавством порядку будуть передані до комунальної власності).

Сарненська міська рада своїм рішенням від 16 листопада 2012 року № 926 надала згоду на прийняття в комунальну власність територіальної громади міста Сарни об’єктів соціальної сфери ДМП «Водозабір».

На цей час сформовані акти прийому-передачі, які будуть затверджені рішенням чергової сесії Сарненської міської ради.

У разі недостатньої кількості майна для погашення кредиторської заборгованості підприємство буде ліквідовано з урахуванням вимог Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».