З 1959 року працював в місцевому лісгоспі, потім — на лісокомбінаті, який утворили на його базі, на різних посадах.

У 1995 році підприємство стало називатися ДП «Путильський лісгосп», я там працюю на посаді інженера з виробництва.

Але коли досягнув пенсійного віку, виявилося, що я абсолютно безправний перед новим керівництвом. Нещодавно мене попередили письмовим  наказом, що планується скорочення штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і моя посада під нього підпадає. І це в той час, як наше підприємство обсягів виробництва не скорочує.

Вважаю, що цей наказ суперечить закону про соціальний захист дітей війни. Прошу захистити мене від свавілля керівництва.

Ф. БЕЖЕНАР,
селище Путила Чернівецької обл.

Василь ІВАНЧАК,
заступник голови Державної інспекції з питань праці:

— Територіальна державна інспекція з питань праці у Чернівецькій області провела перевірку вимог додержання законодавства про працю на державному підприємстві «Путильське лісове господарство» (далі — підприємство).

Перевіркою встановлено порушення вимог частини 3 статті 49-2 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) в частині попередження про звільнення у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, пропонування працівникові іншої роботи на тому самому підприємстві, в установі, організації. В порушення вимог статті 43 та статті 49-4 КЗпП  розірвання трудового договору з підстав скорочення штату працівників не проведено за попередньою згодою профспілкового органу та завчасно не надано інформацію про причини наступних звільнень, не проведено відповідні консультації. Також виявлено порушення частини першої статті 116 КЗпП в частині строків виплати всіх сум звільненим працівникам, що належать їм від підприємства, установи, організації, при звільненні.

У день звільнення 05.10.2012 року ви не отримали трудову книжку та копію наказу про звільнення у зв’язку із скороченням штатів, що є порушенням статті 47 Кодексу законів про працю. Відповідно до пояснень інспектора з кадрів, він особисто запросив вас у відділ кадрів ознайомитися з наказом про звільнення у зв’язку зі скороченням штатів та отримати трудову книжку. Однак ви відмовилися, про що складено акт від 05.10.2012 року за підписом кількох осіб. Також підприємство на адресу місця вашого проживання направило лист від 09.10.2012 року № 08/448 із проханням з’явитися на підприємство для отримання трудової книжки.

За результатами перевірки керівникові підприємства внесено припис про усунення виявлених порушень. Складено та направлено до місцевого суду протокол за частиною 1 статті 41 Кодексу про адміністративні правопорушення.