Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зібрав учора керівництво МВС, Мін’юсту, Генеральної прокуратури, Служби безпеки, Національного антикорупційного бюро, Національної поліції, Державної фіскальної служби, Державної служби фінансового моніторингу, Державної аудиторської служби на нараду, присвячену антикорупційним розслідуванням.

Глава уряду вкотре наполягає на конфіскації півтора мільярда активів колишнього режиму Януковича до державної скарбниці. Адже за їх рахунок можна збільшити соціальні стандарти, пенсії, зарплати. Кошти ці поки що перебувають під арештом суду. Їх розміщено в державних цінних паперах на території України.

«Ідеться про майже 40 мільярдів гривень. Нам слід спільно поставити ключове завдання: доведення до суду і конфіскація півтора мільярда доларів, які вже арештовано», — наголосив Прем’єр.

Уряд і Держфінмоніторинг, наголосив Арсеній Яценюк, повністю відкриті для надання будь-якої додаткової інформації, щоб протягом 2016 року ці кошти нарешті було конфісковано. Тим більше, що вони «вже фактично є частиною Закону України «Про Державний бюджет». Тобто це кошти, які йдуть від конфіскату безпосередньо в дохід держави.

До логічного кінця слід довести й справу про кошти, виведені колишнім режимом, які видавали під державні гарантії. Зокрема було порушено кримінальні провадження щодо Державної продовольчої зернової компанії, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

До антикорупційних органів та органів прокуратури Арсеній Яценюк звернувся з вимогою довести до завершення кримінальні провадження за результатами перевірок діяльності провідних державних компаній. Бо жодна посадова особа в жодному міністерстві, відомстві чи державній компанії не мають імунітету, і в разі скоєння злочину повинна іти під суд.

«Обраних не існує, хоч ким би хто був — від найвищих посадових осіб виконавчої влади і до керівництва будь-якої державної компанії чи державної агенції», — переконаний Прем’єр.

Упродовж минулого року він направив до Держфінінспекції доручення про перевірку державних компаній. Складено 65 актів перевірок провідних державних компаній, що стосуються як попереднього періоду їхньої діяльності, так і 2014—2015 років. Нагадав глава уряду й про випадок, коли через тендер 480 мільйонів гривень, наданих у межах Кіотського протоколу, хотіли вивести на компанію-одноденку. Довелося констатувати, що таких фактів десятки.

Арсеній Яценюк звернувся до присутніх: спільними зусиллями Національної поліції, Державної фіскальної служби і Служби фінансового моніторингу та всієї правоохоронної системи довести до завершення кримінальні провадження щодо керівників державних компаній за кожним фактом, де виявлено зловживання і посадових осіб, і керівників компаній. Загалом Прем’єр запевнив у єдності позиції його та Президента в частині не голослівної, а реальної боротьби з корупцією і доведення до суду відповідних кримінальних справ.

«Необхідно провести й повноцінну судову реформу. Не косметичну, де судді пройдуть так звану переатестацію і далі виноситимуть рішення не іменем України, а іменем долара США», — підкреслив Прем’єр-міністр. Він вказав на випадки, коли Державній фінансовій інспекції судовими рішеннями забороняють проводити перевірки, просто не допускають на державні підприємства.

«Нам судовими рішеннями повертають чиновників, яких люстровано відповідно до закону. Судовими рішеннями фактично скасували арешт майна, зроблений Державною фіскальною службою щодо компанії «Укрнафта» — просто скасували арешт майна судом», — підкреслив Арсеній Яценюк. Він також має пакет матеріалів, який стосується неправосудних рішень окремих суддів, і звернувся до учасників зібрання, щоб таких суддів було притягнено до кримінальної відповідальності. Підтримує він і ліквідацію податкової міліції та створення натомість демілітаризованої Державної служби фінансових розслідувань.

«Уся державна машина виконавчої влади буде працювати на ті завдання, які ви поставите в частині боротьби з корупцією. Кожен державний чиновник. А той, який не буде, — або взагалі не працюватиме, або працюватиме з вашими слідчими. У них будуть питання до таких чиновників», — переконаний Прем’єр.