ДУХОВНІСТЬ

У Сумах провели міжрегіональний ярмарок і конференцію, присвячені бібліотечним інноваціям для громад

Подібний захід перший за останні роки, і вже через це заслуговує на увагу. Він викликав значне зацікавлення не лише серед бібліотечних працівників, а й серед широкої громадськості. Таким чином учасники і гості ярмарку наочно спростували твердження скептиків про нібито значне зниження інтересу до книжки як такої. Навпаки: одержано ще одне зриме підтвердження того, що ні Інтернет, ні електронні версії сторінок без обкладинок не зможуть повністю замінити традиційних паперових носіїв різноманітної інформації.

У міжрегіональному форумі в слобожанському місті взяли участь понад 20 бібліотечних колективів. Фото Володимира КОВАЛЕНКА

Напрацюваннями ділилися й сільські заклади

У міжрегіональному форумі в слобожанському місті взяли участь понад 20 бібліотечних колективів Київської, Сумської, Полтавської та Чернігівської областей. Вони представили розлоге гроно різнопланових інноваційних проектів, що приємно вразили навіть найвибагливіших книжкових гурманів. Починаючи від обласних універсальних закладів свої напрацювання запропонували міські, районні і сільські бібліотеки.

У тому, що ярмарок проходив на базі наукової бібліотеки Української академії банківської справи НБУ, немає випадковості. Впродовж останнього десятиріччя цей колектив демонструє особливо високий професійний рівень. І насамперед завдяки вмілому керівництву директора, заслуженого працівника культури Надії Петрини.

Як говорить Надія Олександрівна, для кожного бібліотекаря стало правилом щодня робити хоч і маленькі, однак відкриття. Це стосується всього спектра питань, якими вони опікуються. А це багатофункціональний і потужний інформаційно-ресурсний, освітній, науковий та культурний центр регіону з найсучаснішим обладнанням та інноваційними технологіями. Саме тут уперше в країні запроваджено найсучасніші радіочастотні технології під час обслуговування та самообслуговування читачів. Тобто вже відправлені у відставку традиційні ручки і заповнення формулярів — це з успіхом виконують радіочастоти.

Колектив підтримав проект відкритого електронного архіву публікацій учених академії — інституційного репозитарію еUABIR, бере активну участь у реалізації проекту «Сумщина — Європейський Союз: партнерство заради майбутнього», тісно співпрацює з Офісом публікацій у Люксембурзі.

Солодкий проект боромлянців

Оглядаючи ярмаркову експозицію, досить було ознайомитися з назвами проектів, що вже свідчили самі про себе.  Городнянська центральна бібліотека Чернігівської області поділилася досвідом «КнигоБібліоДесанту», а їхні колеги з Полтавщини запропонували туристичну розробку «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», спрямовану на підтримку і популяризацію зеленого туризму. Бориспільська міська ЦБС, що на Київщині, має досвід в організації доступу користувачів до офіційної інформації та участі громади в міському самоврядуванні. На сайті бібліотеки є окрема сторінка пункту доступу до такої інформації, в закладі діє онлайн-приймальня міського голови, з яким читачі щосереди можуть поспілкуватися за допомогою скайп-зв’язку.

Низку проектів, що вже успішно втілені, запропонували бібліотекарі з Гадяча, Лубен, Пирятина — Полтавської, Щорса — Чернігівської, Ямполя, Тростянця, Шостки, Охтирки — Сумської областей та інші. Вони стосуються досвіду обслуговування громадян з особливими потребами, підтримки талановитих дітей, надання інформації та консультацій з правових питань тощо.

Та особливо людно було біля експозиції Боромлянської сільської бібліотеки, що в Тростянецькому районі на Сумщині. Як розповіла її завідуюча Людмила Бондар, місцеві книжкові ентузіасти організували клуб любителів-городників «За полуницями — до бібліотеки», який очолила Надія Чиннікова. Засідання клубу відвідують близько 20 жителів села, для яких робота на присадибній ділянці стала своєрідним хобі. Як його ілюстрацію бібліотекарі запропонували для дегустації добротні великі суниці — ними давно славиться боромлянський край.

До слова, проекти були на різні смаки і теми. Та головне — організатори ярмарку і конференції, серед яких і Українська бібліотечна асоціація, ствердили: книжка залишається книжкою для мільйонів її шанувальників.