У 1998 році я оформилася на пенсію за віком. Перед тим через два інсульти отримала другу групу інвалідності. Але роки з1986 по 1998 не ввійшли до загального трудового стажу. Поясніть, чому? Адже це впливає на розмір пенсії.

Світлана СТАРИКОВА, місто Ірпінь,  Київська область 

 

Директор департаменту 
пенсійного забезпечення 
Пенсійного фонду
Владислав МАШКІН:

— Відповідно до частини 1 статті 33 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — закон), пенсія за 2 групою інвалідності призначається розміром 90% пенсії за віком.

Частиною 1 статті 24 закону передбачено, що до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії за інвалідністю, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення застрахованою особою віку, передбаченого статтею 26 цього закону.

Отже, при обчисленні пенсії за віком або пенсії за інвалідністю в розмірі пенсії за віком період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку до страхового стажу не зараховується, оскільки це не передбачено чинним законодавством.