Закон України про забезпечення функціонування української мови як державної жодним чином не загрожує миру й безпеці як основним пріоритетам Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй. Намагаючись ініціювати засідання щодо нього, Росія хотіла винести на обговорення Радбезу внутрішні справи іншої суверенної держави. Це після провалу засідання РБ ООН щодо мовного закону у спільній заяві повідомили постійний представник Німеччини при ООН Крістоф Хойзген та постійний представник Франції Франсуа Делатр.

Проти ухвалення процедурного питання порядку денного проголосували шість держав-членів, за — п’ять, чотири утрималися. Перед голосуванням лише представник РФ висловився за проведення відповідного засідання. Представники Франції, Німеччини, США та Польщі заявили, що проти обговорення теми закону про українську мову. Зокрема, виконувач обов’язків постійного представника США при ООН Джонатан Коен наголосив, що США не бачать потреби у проведенні цього засідання і що така зустріч — спроба Росії відвернути увагу від мирної демократичної передачі влади в Україні. Джонатан Коен підкреслив, що США підтримують налаштованість нового Президента України сприяти національній єдності, повідомляє УНІАН.

Постпред України при ООН Володимир Єльченко зауважив, що, мабуть, в Росії вже зовсім вичерпались аргументи і вона не знає, де ще можна зачепити Україну. «Мовні питання можна обговорювати у Венеціанській комісії, ПАРЄ, ОБСЄ, а не на Радбезі ООН. Як український мовний закон може загрожувати миру та безпеці? Росія блокує засідання щодо бомбардування шпиталів у сирійському Ідлібі — це цинізм із боку РФ, до якого всі вже звикли», — цитує Укрінформ слова Володимира Єльченка.

Постпред Росії при ООН Василь Небензя звинуватив попередню українську владу в кризі російсько-українських відносин. Він заявив, що український мовний закон прямо порушує дух і букву комплексу заходів з реалізації мінських угод, а також укотре намагався проштовхнути брехню Кремля: немає російсько-українського конфлікту, а є внутрішній український. Але пост­пред Крістоф Хойзген наголосив, що саме РФ порушує мінські угоди з першого дня їх підписання.

«Ще в лютому 2015 року було підписано комплекс заходів з виконання мінських угод і погоджено режим припинення вогню. Російські сили порушили цю угоду одразу, напавши на місто Дебальцеве. Досі російські війська або їхні союзники не дотримуються режиму припинення вогню. Досі не відбулося відведення важкого озброєння, і ми знаємо, звідки воно з’являється», — однозначно констатував Крістоф Хойзген.

«Ініціювання засідання Радбезу саме в день інавгурації Володимира Зеленського мало певну мету, а саме: продовження сумнозвісної політики залякування України. Мовний закон не потребує негайної уваги Радбезу, яка має концентруватися на основних функціях — міжнародних миру та безпеці. Це напрями, де нам негайно потрібен прогрес. Я задоволений рішенням більшості членів Ради Безпеки ООН не підтримувати цю російську ініціативу», — підкреслив Крістоф Хойзген після голосування в Радбезі.

Його французький колега Франсуа Делатр додав, що ініціатива Росії саме в день складання Володимиром Зеленським присяги на вірність українському народові не сприяла врегулюванню російсько-української кризи і не була посилом щодо проведення конструктивного обговорення питання.

«Справжніми пріоритетами обговорення мають бути повне й тривале припинення вогню, відведення важкого озброєння, невідкладні гуманітарні питання. Сподіваюся, що обрання Володимира Зеленського Президентом України має дати новий поштовх виконанню мінських домовленостей», — зауважив Франсуа Делатр.

До слова, Василь Небензя, проігнорувавши всі аргументи щодо функцій Радбезу, заявив, що РФ залишає за собою право повернутися до обговорення українського мовного закону, мовляв, коли настане час.

Наталя ПИСАНА 
для «Урядового кур’єра»