Я інвалід ІІ групи. За законом маю право на безкоштовний проїзд усіма видами транспорту, крім таксі. Але водії у приміських маршрутках зазвичай «грають у лічилки» — тільки два пільговика на маршрут. А іншим що, їхати не треба? Начебто живемо в одній країні, то чому в приватних перевізників власні закони?

А ще у мене — багатодітна родина, але й тут водії завжди не задоволені та із претензіями. Такої категорії як «багатодітні» у їхніх правилах зовсім немає.

Хочу дізнатися, коли всі перевізники почнуть користуватися одними державними законами і поважатимуть права як інвалідів, так і багатодітних родин?

Т. ДЗЮБЕНКО,
м. Київ

Павло ЖДАН,
заступник директора
Департаменту соціального захисту інвалідів:

— Відповідно до Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» інваліди ІІ групи мають право на пільги, зокрема:

— безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі та метрополітену), а також усіма видами приміського транспорту (пільга діє на підставі пред’явлення пенсійного посвідчення, в якому вказана група та причина інвалідності);

— 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня (пільга діє на підставі пред’явлення пенсійного посвідчення, в якому вказана група та причина інвалідності);

— позачергове обслуговування в касах міського та міжміського транспорту, а також на підприємствах,  в установах  та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню.

Інваліди другої групи по зору і з ураженням опорно-рухового апарату мають право на безплатний проїзд у метро (ця пільга також поширюється на особу, яка супроводжує інваліда першої групи по зору, але не більше одного супроводжуючого).

З питання відмови інвалідам у пільговому перевезенні автобусами повідомляю, що відповідно до Закону «Про автомобільний транспорт» перевезення пільгових категорій громадян повинні здійснювати усі автомобільні перевізники, задіяні в обслуговуванні автобусних маршрутів загального користування. За безпідставну відмову у наданні пільгового проїзду перевізникам передбачена адміністративна відповідальність згідно з чинним законодавством.

Місцеві органи управління транспортом разом з місцевими органами влади формують мережу міського і приміського транспорту та здійснюють контроль за виконанням транспортного законодавства на відповідній території.

Крім того, у разі відмови вам у пільговому перевезенні можете звернутися до Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті (проспект Перемоги, 14, м. Київ, 01135, тел. 461-50-04).