Хочу дізнатися: скільки діб має пересилатися поштою лист або інше поштове відправлення між регіонами України? Наприклад, з Ужгорода до Могилева-Подільського. А скільки днів я маю чекати на доставку листа з Росії? Якими законами або іншими нормативними актами це регулюється?

А ще мене турбує підвищення ціни на поштові марки і конверти, які відбувалися торік у невизначений термін. Хочу дізнатися, коли і як це відбувалося. Чи придатні для пересилання листів  раніше придбані поштові конверти?

До всього,  я не задоволена, як в Ужгороді доставляють газети та іншу пресу. Як на мене, відбувається це з відчутною затримкою. Уточніть, будь ласка, також: які ще послуги можуть надавати листоноші, які платежі можуть приймати та які  товари реалізовувати?

О. БРЕЦКО,
м. Ужгород Закарпатської обл.

Володимир ГУРКОВ,
перший заступник гендиректора УДППЗ «Укрпошта»:

— Послуги поштового зв’язку надають об’єкти поштового зв’язку підприємства відповідно до вимог Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів  від 05.03.2009 року за № 270 (далі — Правила), що визначають порядок надання послуг поштового зв’язку, права та обов’язки операторів поштового зв’язку і користувачів послуг поштового зв’язку та регулюють відносини між ними.

Надати інформацію щодо порядку пересилання листа з Росії, посилки, адресованої до м. Могилева-Подільського, можливо, у разі подання вами подавальних даних, а саме: номера поштового відправлення, місця та дати прийняття, прізвище, ім’я та по батькові й поштової адреси відправника та адресата.

Нормативні строки пересилання посилок між населеними пунктами різних областей України становлять: не пріоритетних — Д+6; пріоритетних — Д+5, де Д — день подання до пересилання в об’єкті поштового зв’язку.

Стосовно термінів обробки та доставки міжнародних поштових відправлень, які пересилаються з РФ в Україну, інформуємо, що загальний строк пересилання міжнародних поштових відправлень включає строк їх пересилання територією країни, де їх було подано, строк пересилання між країнами та строк пересилання в країні призначення до адресата і залежить від роботи поштових служб як країни подання поштового відправлення, так і України.

Згідно з  результатами останніх контрольних перевірок, фактичний строк пересилання міжнародної простої письмової кореспонденції з РФ призначенням до України становив у середньому 12,7 дня.

Щодо підвищення рівня тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку в 2011 році, то зміни відбувалися в два етапи: перший — з 20 жовтня 2011 року, другий — з 1 січня 2012 року.

Незалежно від зміни тарифів всі об’єкти поштового зв’язку забезпечуються поштовими марками різних номіналів у достатній кількості.

Раніше придбані марковані поштові конверти з номіналом марок до 2,00 грн придатні для пересилання письмової кореспонденції. При цьому загальна номінальна вартість поштових марок повинна відповідати встановленому тарифу на пересилання письмової кореспонденції.

Щодо роботи відділень поштового зв’язку в Ужгороді, то доставку поштових відправлень та періодичних друкованих видань здійснюють листоноші в день їх надходження до відділень поштового зв’язку.

У роботі на доставних дільницях листоноші надають послуги поштового зв’язку та приймають платежі за комунальні послуги, телефонний зв’язок, телебачення, електроенергію, газ, реалізують поштові марки, марковані конверти і картки, періодичні друковані видання, товари широкого вжитку.