О 12.45 28 квітня Державна служба з надзвичайних ситуацій отримала інформацію про спалах лісової пожежі на території зони відчуження в районі колишніх населених пунктів Буряківка та Луб’янівка. Коли до чорнобильської зони прибули співробітники цього відомства, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії та Державного агентства лісових ресурсів (загалом це особовий склад з 300 осіб та 50 одиниць техніки від гарнізонів ДСНС Київської та Житомирської областей і Спеціального центру швидкого реагування), вогонь уже охопив 270 гектарів лісу та 15 порожніх будівель. На жаль, позавчора сильні пориви вітру допомогли низовій пожежі перейти до верхової площі — це майже 100 гектарів лісу. Місцевість там геологічно складна — до деяких палаючих ділянок дістатися технікою було неможливо.

Згодом до роботи залучили й авіаційні сили: три пожежні літаки Ан-32П і гелікоптер Мі-8 з водозливним пристроєм.

Про те, що зусилля головним чином зосереджувалися на місці пожежі у західному напрямку (для недопущення поширення вогню на великий лісовий масив, що межує з Білоруссю) та на східному напрямку (для недопущення вогню в напрямку Чорнобильської АЕС), розповів під час засідання уряду в.о. голови ДСНС Зорян Шкіряк. За його словами, таки вдалося ліквідувати осередки особливо небезпечної верхової пожежі, зупинити поширення вогню на лісові масиви зони відчуження (близько 320 гектарів) та днем пізніше о 10.30 ранку локалізувати стихію. «Наразі розповсюдження вогню немає. Триває гасіння окремих осередків горіння в межах контрольованого периметра до повної їх ліквідації», — резюмував він.

Пожежі локалізовано. Рятувальні служби гідно пройшли випробування вогнем. Фото УНIAН

Життя поза загрозою

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підбив підсумок доповіді словами-резюме про нормальний радіаційний фон у зоні відчуження — за допустимої норми 50 мікрорентгенів вимірювальні прилади зафіксували лише позначку 21. У Києві цей показник становить 10—11 мікрорентгенів.

Позавчора периметр території, охопленої вогнем, сидячи у гелікоптері інспектував особисто Прем’єр. Він хоче мати на руках відеозйомку авіарозвідки із зони ліквідації пожежі. А ще глава уряду доручив ДСНС публічно заміряти радіаційний фон і позбавити надто боязких українців бажання евакуюватися з Київщини. «Ситуація повністю контролюється, повністю в нормі, і жодної загрози для життя і здоров’я громадян, навіть тих, які працюють безпосередньо в зоні при гасінні пожежі, немає», — резюмував він.

Найближчим часом служба має провести тендер із закупівлі пожежних машин на 200 мільйонів гривень — це потрібно, щоб підвищити рівень пожежної безпеки в країні.

Окремо Мінфін має надати протягом двох місяців 145 мільйонів гривень на літак для МВС. «Які висновки можна зробити з пожежі? Необхідно оновити парк, додатково придбати авіаційну та пожежну техніку. Ще один Ан-32 на заводі, його розібрали для підготовки і для модернізації. Так само і гелікоптер Мі—8», — сказав Арсеній Яценюк. Він також доручив Міністерству фінансів надати необхідні кошти протягом двох місяців.

До речі, за фактом масштабної пожежі у Чорнобильській зоні Міністерство внутрішніх справ відкрило кримінальне провадження — воно стосується ч. 1 ст. 245 Кримінального кодексу (знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу).

Не менш важливе завдання керівництва держави — евакуювати громадян України з Непалу, зруйнованого 8-бальною за шкалою Ріхтера хвилею землетрусу. На цю потребу із Державного бюджету уряд надав понад 7 мільйонів гривень. Із них на допомогу виїхати українським мандрівникам МЗС отримає 360 тисяч гривень, на здійснення рейсу Міністерство оборони матиме 6 мільйонів 750 тисяч гривень, а ДСНС — 280 тисяч гривень.

Фінансування забезпечить у невідкладному порядку міністр фінансів Наталія Яресько. У Непалі зараз перебувають 196 українців. 45 із них висловили бажання залишити територію, майже 60 досі не вийшли на зв’язок, 11 дісталися Батьківщини самостійно. На борту Іл—76 будуть працівники ДСНС, спеціалісти служби медицини катастроф, психологи та група із шести співробітників МЗС. Одне але… Нині чергу, щоб приземлитися в аеропорту Катманду, вичікують близько 100 закордонних рейсів. Можливо, що наш літак приземлиться у столиці Індії Делі.

Опісля глава уряду заявив, що МВС відкрило кримінальне провадження проти посадових осіб НАК «Нафтогаз України» і холдингу Osctchem (це компанія Фірташа — Льовочкіна) за розтрату 5,7 мільярда гривень державних коштів. «ГПУ і МВС звернулися до суду з клопотанням про арешт 500 мільйонів кубометрів газу, що належать боржникам групи Фірташа-Льовочкіна перед українською державою на загальну суму майже 4,3 мільярда гривень. Сподіваюся, що суд у найкоротші терміни прийме законне рішення», — розповів Арсеній Яценюк. Тим часом Міненерговугілля та «Нафтогаз» проведуть «претензійно-позовну роботу», щоб стягнути всі заборгованості «цієї групи на користь НАК. І тут Прем’єр додав: «Зокрема за рахунок майна, що належить цій олігархічній групі, а це такі компанії як «Рівне-Азот», концерн «Стирол», Сєверодонецьке об’єднання «Азот».

Лічильники й норми

Кабінет Міністрів продовжує приведення норм споживання енергетичних ресурсів для громадянин України у відповідність до фактичного споживання газу. А ще розмірковує, як змусити облгази встановлювати лічильники у будинках споживачів. Останнім списують по 20 кубометрів газу, хоча насправді використовується 10 кубометрів блакитного палива. Прем’єр переконаний, це пов’язане із тим, що 93% споживачів природного газу мають лічильники, а 7% — ні. Це 2,5 мільйона осіб, які проживають в квартирах. За невиконання норми уряд погрожує облгазам вжити відповідних заходів впливу.

Глава уряду нагадав, що минулого року Кабінет Міністрів уперше майже за десять років змінив встановлені державні соціальні стандарти у сфері житлово-комунального обслуговування. Для цього було проведено велику роботу з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). І уряд перейшов до другого етапу, який ініційований НКРЕКП, Кабміном і Міненерговугілля — щодо подальших змін норм споживання енергетичних ресурсів.

До НКРЕКП та Міненерговугілля Прем’єр звернувся з проханням роз’яснити облгазам ідеологію такого рішення уряду, і вкотре повторив: «Ми наполягатимемо на одному — людина платитиме за те, що спожила, а не за те, що на неї списали».

Керівники структур Володимир Демчишин і Дмитро Вовк мають переглянути норми в такий спосіб, щоб «найменш соціально захищені не сплачували більше норми за газ. У цей період міністр соціальної політики Павло Розенко контролюватиме процес надання житлово-комунальних субсидій та фіксуватиме, яким чином українська бюрократія опрацьовує заяви і декларації співвітчизників».

Також Прем’єр закликав думати про майбутню зиму, продовжити закачування газу в підземні газові сховища. «Уряд ухвалив рішення компенсувати від 20 до 40% вартості проекту з енергоефективності, як для придбання котлів, так і на утеплення квартир. «Ощадбанк» відповідальний за цей проект. Кошти з бюджету надано. І тому звертаюся до українців: ми вже зараз повинні готуватися до зими, закуповувати газ і закачувати його у сховища за найдешевшою ціною, і також виділяти кошти для того, щоб громадяни у своїх оселях змогли провести енергомодернізацію, зменшили обсяги споживання газу і платили лише за те, що вони отримали», — сказав він.

Про нову модель пенсійної реформи йшлося окремим блоком. Арсеній Яценюк розраховує, що Верховна Рада наступного тижня розгляне відповідний законопроект. До слова Прем’єр запросив міністра соціальної політики Павла Розенка. І той поінформував, що в Україні з 1 січня 2016 року скасовується система спеціальних пенсій. Вони призначатимуться державним службовцям та прирівняним до них особам на загальних умовах. «Українців влада більше не розділятиме «за сортом». В рамках реформування пенсійної системи для людей старших 35 років Мінсоцполітики пропонує зберегти пільгові умови виходу на пенсію», — пояснив Павло Розенко.