У межах робочого візиту в Туреччину Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом у вузькому колі та за участю делегацій.

«Відбулися, як і завжди, цілком щирі, продуктивні перемовини Україна — Туреччина. Очевидний пріоритет — ми намагаємося якнайбільше зміцнити нашу безпеку, нашу силу, щоб якнайшвидше повернути справедливий мир для всієї нашої землі та всіх наших людей і для Чорноморського регіону», — сказав глава Української держави, зустрічаючись із представниками ЗМІ за підсумками переговорів із Президентом Туреччини у Стамбулі.

Володимир Зеленський подякував Реджепу Таїпу Ердогану та турецькому народові за підтримку незалежності й територіальної цілісності нашої держави, всіх наших людей. Окремо він висловив вдячність турецькому лідерові за зусилля щодо звільнення українських громадян з російського полону.

«Завдяки посередництву Туреччини нам вдалося досягти значних гуманітарних результатів. Розраховуємо на подальші зусилля. Я передав список громадян України, зокрема кримських татар, яких репресувала росія на окупованій території України та утримує в російських тюрмах і таборах у надзвичайно жорстоких, нелюдських умовах. Маємо звільнити їх усіх — і воїнів, і цивільних, і тих, кого було захоплено в полон під час захисту свого народу, і тих, хто зазнає російських репресій тільки через те, ким він чи вона є, — українці, кримські татари, усі… Такі, як Наріман Джелял, Леніє Умєрова, Сервер Мустафаєв та всі інші наші незаконно полонені», — наголосив Президент.

Під час зустрічі сторони приділили значну увагу реалізації формули миру та підготовці до Глобального саміту миру на рівні лідерів, який організовують у Швейцарії, обговорили питання продовольчої безпеки та стабільності в Чорноморському регіоні.

Володимир Зеленський подякував Реджепу Таїпу Ердогану за підтримку . Фото з сайту president.gov.ua

«Український морський коридор працює з незмінною ефективністю — уже майже 30 мільйонів тонн вантажів пройшло через нього. Ми вдячні нашим турецьким партнерам за постійну співпрацю. Упевнений: можемо зробити ще значно більше. Усьому Чорному морю потрібна безпека, отже потрібно зупинити російську агресію», — зазначив глава держави.

Президент Турецької Республіки наголосив на підтримці територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України.

Він засвідчив підтримку від Туреччини цілей України щодо євроатлантичної інтеграції й заявив про готовність допомагати у відбудові нашої держави.

«Ми надаємо потужну підтримку в питанні відбудови України. У цьому контексті в січні у Стамбулі ми провели форум з відбудови України», — зазначив Президент Туреччини.

Під час робочого візиту до Турецької Республіки Президент Володимир Зеленський відвідав суднобудівні верфі, де споруджують корвети для Військово-Морських сил Збройних сил України відповідно до Стратегії розвитку ВМС ЗСУ до 2036 року.

Глава держави ознайомився зі ступенем готовності та оснащенням корвета «Іван Мазепа», його технічними характеристиками та можливостями. Цей протичовновий корвет типу Ada має стати флагманом ВМС України. На судні Президент зустрівся та поспілкувався з військовослужбовцями ВМС України, які проходять курси з експлуатації та обслуговування систем цього корабля.

Володимир Зеленський подякував їм за службу і вручив двом військовим медалі «Захиснику Вітчизни», якими їх нагороджено за самовіддані дії, виявлені в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку.

Володимир Зеленський також ознайомився з перебігом будівництва корвета класу Ada, якому указом Президента присвоєно ім’я гетьмана Івана Виговського і який теж має посилити наш військово-морський флот.

Глава Української держави висловив подяку всім причетним за те, що будують такі військові кораблі.

«Надзвичайно вдячний за партнерство Президентові Туреччини Ердогану та всім оборонним компаніям Туреччини й України, які створюють такий потужний результат щодо повернення миру для України», — сказав він.

Корвети типу Ada — сучасні кораблі прибережної зони, які мають можливості протичовнових операцій та патрулювання у відкритому морі із широким використанням у конструкції принципів стелс-технології. Концепція конструкції та бойового застосування корвета типу Ada подібна до концепції літоральних кораблів типу Freedom, які розробила компанія Lockheed Martin для ВМС США. Корвети типу Ada мають потужніші озброєння, радарні та сонарні системи.

Під час спілкування зі ЗМІ у Стамбулі Володимир Зеленський поінформував про свою зустріч із представниками турецького оборонно-промислового комплексу.

«В оборонній сфері — і на урядовому рівні, і на рівні компаній наших держав — досягнуто домовленостей про спільні проєкти. Ми готові рухатися максимально оперативно в реалізації всього того, що обговорювалося між нами. Я дуже задоволений розмовою з оборонними компаніями, отже і тими результатами, які будуть. Упевнений, що вони будуть сильними», — сказав Володимир Зеленський. Президент зазначив, що Україна готова швидко розв’язувати питання щодо економічної співпраці з Туреччиною, зокрема у відбудові нашої країни, а також сприяти реалізації двосторонніх угод.

«Україна й Туреччина разом посилюють і одна одну, і весь наш регіон. Ми працюємозаради спільного виробництва зброї, яке зміцнить наш регіон. Уже в Україні є представники турецького бізнесу. Це наш стратегічний напрям співпраці — більше сили для наших народів», — додав глава держави.

У Стамбулі в межах зустрічі Президента України Володимира Зеленського та Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана підписано угоду між урядом України та урядом Турецької Республіки про створення системи електронного обміну попередньою інформацією щодо товарів та транспортних засобів, які переміщуються між сторонами.

Джерело: Офіс Президента