Чотириразова чемпіонка Європи
Юлія ПРОКОПЧУК: 

Найкращою спортсменкою липня експерти Національного олімпійського комітету визнали Юлію Прокопчук. Її наставник Андрій Руденко став кращим тренером минулого місяця. Свою майстерність 25-річна киянка підтвердила в першому післяолімпійському сезоні.  Із чемпіонату Європи  зі стрибків у воду в німецькому Ростоці Юля повернулася із двома золотими медалями, на світовій першості з водних видів спорту в Барселоні стала бронзовим призером. З одним із головних героїв гарячого літа 2013 року зустрівся наш кореспондент.

— Після  чемпіонату Старого Світу ви говорили про те, що надзвичайно важливо підійти до головного старту сезону — світової першості в Іспанії в найкращих кондиціях.

— У басейні німецького Ростока я стала чемпіонкою, набравши непогану суму балів —

373,30. Срібна призерка росіянка Юлія Колтунова відстала трохи більш ніж на два бали. З таким результатом реально було боротися і за медаль барселонської чеканки. Була впевнена: навіть із китайськими спортсменами можна конкурувати. Адже  у лютому на одному з етапів Гран-прі в Мадриді я стабільно виконала всі п’ять стрибків і випередила юну китаянку Сі Яцзе.

— Поки що  багатьом представникам вашого напрочуд видовищного виду спорту про це доводиться тільки мріяти. Свого часу на одному з вирішальних етапів розіграшу Кубка світу, який  проходив у китайському місті Чаньшу, господарі показали фантастичний результат: виграли десять золотих медалей в усіх номерах програми.

— Що стосується представників Піднебесної, то вони справді дуже сильні. Досить сказати, що в Китаї донедавна намагалися дотримуватися правила: кардинально змінювати склад збірної після чергових Олімпійських ігор. Там міркують так: стрибки, особливо з вишки, спалюють нерви спортсмена, як ніякий інших олімпійський вид спорту. Чим свіжіша нервова система, тим більше шансів у новачка витримати колосальну нервову напругу та ідеально виконати складний набір елементів.

Із дебютантів у чемпіони

Майбутня прима стрибків у воду народилася в місті Українка Київської області. Незабаром батьки переїхали до столиці, де Юля з чотирьох років почала займатися художньою гімнастикою. Потім було плавання. Коли ж добре розтягнута і координована першокласниця потрапила до тренера зі стрибків у воду Григорія Моргуна, її майбутня доля вирішилася остаточно.

— Навіть багато відчайдушних хлопців, опинившись на десятиметровій вишці, не ризикнуть стрибнути вниз. Вам за десяті частки секунди доводиться не тільки відчути радість вільного падіння, а й виконати каскад сальто і обертань. Не страшно?

— Як і багато новачків, я починала стрибати з тумбочки. Потім — з метрового трампліна. Так поступово дійшла до десятиметрової вишки. Отже дилеми — стрибати чи ні — у мене не виникало.

Уже вступивши на факультет фізичного виховання Київського політехнічного інституту, дізналася про тонкощі. Наприклад, що 12—14-річна дитина взагалі не відчуває страху перед складними елементами, а до двадцяти років, як ведеться, не усвідомлює ступеня ризику.

Пригадую, у цьому плані дуже багато дав мені дебютний виступ на світовій першості. У Канаді, в Монреалі ми змагалися у відкритому басейні, що для мене було дивно. Яскраве сонце світить в очі, важко зосередитися, щоб вхід у воду вийшов бездоганним. А поруч виконують свої стрибки відомі всьому спортивному світові олімпійські чемпіонки Шантель Ньюбері з Австралії, китаянки Лао Ліші та Лі Тін. Коли, подолавши кваліфікацію, я у такій грізній компанії потрапила до списку дванадцяти фіналісток, мій наставник Андрій Руденко і головний тренер збірної Тамара Токмачова вітали, наче я виграла свій найважливіший старт.

Бронза на вагу золота

— Уперше чемпіонкою Європи ви стали 2006 року в Будапешті. Торік повторили свій успіх в Ейндховені. Особливо врожайним виявився нинішній сезон: дві золоті медалі на континентальній першості в Німеччині, «бронза» чемпіонату світу в Барселоні.

— Справді, медаль світової проби у столиці Каталонії стала першою в моїй спортивній кар’єрі.  Змагання в басейні Piscina Municipal de Montjuic  проходили вкрай драматично. Попередній етап у стрибках з вишки я закінчила четвертою, поступаючись лише двом китаянкам і Панделелі Пам із Малайзії. А ось у півфіналі змусила тренера похвилюватися: пробилася до фіналу лише одинадцятою з дванадцяти учасниць. Це означало, що у вирішальній серії я виконуватиму свою програму раніше за всіх своїх конкурентів.

Усе вирішувала остання, п’ята, серія. Мій стрибок із зворотної стійки — два з половиною оберти назад з півтора гвинтами — судді оцінили 76,80 бала.  Поліпшити цей результат не зуміли ні моя головна суперниця  Сара Берроу з Великої Британії, ні  її співвітчизниця Тоня Кауч, яка пробилася до фіналу з другим результатом, ні бронзова призерка Олімпіади-2012 у Лондоні Панделела Пам із Малайзії. Попереду залишилися нова китайська зірка 14-річна Сі Яцзе та її досвідченіша співвітчизниця — чотириразова олімпійська чемпіонка Чень Жолінь.

— На лондонських літніх Іграх ви посідали друге місце перед п’ятою серією,  але невдало виконали останній стрибок. У Барселоні все склалося якнайкраще…

— Так, рік тому у фіналі турніру на вишці мене зрадили нерви: дався взнаки олімпійський ажіотаж. Я навіть гадки не мала, що можу опинитися за крок до п’єдесталу.  Після цієї болючої невдачі тренери допомогли зробити правильні висновки. У столиці Каталонії вдалося зберегти олімпійський спокій до останньої спроби.

— На етапах престижної серії Гран-прі за зірками стрибків у воду постійно вболівають у німецькому Ростоці та Мадриді, у Москві й на відкритому Кубку Франції. Коли нарешті ваші прекрасні польоти над водою побачать у всій красі українські шанувальники цього виду спорту?

— Ще донедавна  більшу частину року члени національної збірної проводили у тренувальних центрах за кордоном. Тільки після завершення реконструкції київського басейну ЦСКА ми отримали можливість готуватися до найважливіших стартів удома. Восени столичні будівельники обіцяють здати в експлуатацію новий басейн, де саме стрибуни у воду, а не майстри блакитних доріжок, почуватимуться господарями. Це означає, що мій улюблений вид спорту отримає потужний поштовх: батьки віддаватимуть своїх дітей не тільки у відому на Теремках дитячо-юнацьку футбольну школу, яку донедавна очолював чудовий в недалекому минулому гравець київського «Динамо» В’ячеслав Кочубинський, а й в ДЮСШ зі стрибків у воду.

…Свого часу в національній збірній Юлія Прокопчук замінила титуловану Олену Жупіну із Запоріжжя — дворазову чемпіонку світу і бронзового призера сіднейської Олімпіади. Символічно, що свою першу золоту медаль Олена завоювала в далекому австралійському  Перті 1998 року: саме тоді в програму чемпіонатів Європи і світу вперше ввели синхронні стрибки з десятиметрової вишки.

Нині естафету у своєї знаменитої попередниці підхопила 25-річна киянка — один із беззаперечних лідерів синьо-жовтої дружини.

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ "УК"

Юлія ПРОКОПЧУК. Народилася у місті Українка Київської області 23 жовтня 1986 року. Майстер спорту міжнародного класу. Чемпіонка Європи у стрибках з 10-метрової вишки: Будапешт-2006, Ейндховен-2012, Росток-2013. Володарка золотої медалі у міксті разом з Олександром Бондарем.

Бронзова призерка чемпіонату світу-2013 у Барселоні.

Закінчила факультет фізичного виховання НТУУ «Київський політехнічний інститут».

ПРЯМА МОВА

Равіль САФІУЛЛІН,
міністр молоді та спорту України

— Створення в нашій країні належної спортивної інфраструктури — першочергове завдання. На чемпіонаті Європи  зі стрибків у воду в Німеччині наші спортсмени довели свій високий рівень, завоювавши сім медалей і посівши перше загальнокомандне місце. Ми маємо зробити все, від нас залежне, аби забезпечити їхні подальші успішні виступи.

Ігор ЛИСОВ,
президент Федерації зі стрибків у воду

— У вересні в Києві заплановано відкриття сучасного спортивного комплексу олімпійського стандарту для стрибків у воду загальною площею 15 тисяч квадратних метрів. Він включатиме всі необхідні компоненти для підготовки спортсменів найвищого рівня. Найближчим часом тут буде створено центр олімпійської підготовки, дитячо-юнацьку спортивну школу, а протягом двох років збудують готель для спортсменів.

У наших планах — будівництво відкритого басейну для стрибків у воду в Ялті.

Тамара ТОКМАЧОВА,
головний тренер збірної України

— Нині наші провідні спортсмени  намагаються виконувати стрибки з найвищим коефіцієнтом складності - 4,1. Справа це дуже непроста: опанувати елементи ультра-сі  можна тільки, тренуючись на так званій  повітряній подушці. Вона має бути в новому басейні на Теремках.

У нашому виді спорту треба кожен рік кардинально ускладнювати програму. Інакше нема на що сподіватися на наступних літніх Іграх-2016 у Ріо-де-Жанейро.