Ринок оренди житла в Україні нині переживає не найкращі часи: пропозицій різних квартир та будинків багато, проте платоспроможних клієнтів знаходиться малувато. Тому можна вважати, що зараз цей сегмент беззаперечно належить орендарям, а не орендодавцям, адже перші можуть спокійнісінько торгуватися досхочу. Часто-густо вони знижують для себе ціну на помешкання до 25—30% і більше на місяць. Така картина притаманна багатьом містам країни, проте існує і своя цікава специфіка, про яку розповідають кореспонденти «УК».

Київ. Заявлене і реальне — різні речі

Олег ГРОМОВ,
«Урядовий кур’єр»

Нещодавно окремі ЗМІ, які ретельно відслідковують ситуацію на ринку оренди столичної житлової нерухомості, зійшлися у тому, що ціни найму вже припинили зростати. Попри те, що в кінці серпня — на початку вересня завдяки приїзду студентів повинен збільшуватися попит на цьому сегменті ринку, він навпаки впав. Проте чомусь ціни на оренду квартир, за даними різних агенцій та консалтинговий компаній, лишаються на доволі високому рівні. Так, однокімнатна квартира в Оболонському районі під найм (в аналітичних викладках компаній) на місяць коштує в середньому 543 долари, в Голосіївському і Святошинському районах — 449 доларів.

Цифри справді доволі високі, тому кореспондент «УК» вирішив сам розібратися в ситуації на столичному ринку оренди. Тим паче, його знайомі зняли доволі пристойну однокімнатну квартиру біля метро «Мінська» (в Оболонському районі) за 3200 гривень на місяць (приблизно 400 доларів). Як бачимо, ця сума аж ніяк не дотягує до 543 доларів, про які інформують ріелтори.

Шукаючи інформацію, кореспондент знайшов красномовну таблицю від ріелторської фірми Real Druzi, в якій спеціалісти компанії показали різницю між так званими середніми цінами заявок та реальними показниками вартості оренди. І різниця виявилася разючою. Приміром, станом на серпень 2013 року вона становила: в Оболонському районі 12,4%,  Святошинському — 20,6%,  Шевченківському — 38,9%. Отже, пропонують одну ціну, а сходяться, як кажуть, після доброго торгу зовсім на іншій.

До речі, цього не заперечує і президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України (АСНУ) Сергій Злидень, який зазначає, що часто-густо реальна ціна на 25% менша від заявленої.

«Узагалі, ринок оренди більш динамічний, ніж інші. Проте на ньому є специфіка: тут повинна бути довіра між учасниками, адже з боку наймача існує ризик втрати грошей, а з боку господарів житла — ризик втрати або псування свого рухомого майна. Що стосується торгів, то вони дуже популярні і, безперечно, орендарі квартир у цьому мають великі переваги», — зазначає він.

Те, що ціни значно нижчі, ніж зазначені на початку статті, можна впевнитися, «покопирсавшись» на спеціальних сайтах і зателефонувавши, як потенційний клієнт, за номерами, вказаними в конкретних оголошеннях. Чимало однокімнатних квартир площею 33—40 квадратних метрів у різних районах Києва можна зняти за ціною до 3500 гривень на місяць. Проте це так звані показники заявок, і часто в оголошеннях вказують два примітні слова, які змінюють ситуацію: «З торгом». 

Ріелтори без настрою коментують питання знижок, проте можна цілком здогадатися, що вони становлять 15—20%, і ці не такі вже дорогі пропозиції з оренди житла будуть ще дешевшими.

Слід зазначити іншу важливу деталь: ці помешкання, звичайно, не апартаменти, і там немає дорогих меблів, проте на фото виглядають цілком пристойно. Та й кореспондент «УК», коли починав писати статтю, збирав матеріали, орієнтуючись на пересічних людей, а не багатіїв.

Звісно, є чимало пропозицій помешкань за 4000—4300 гривень на місяць, є взагалі дорогі варіанти — 6000 гривень. Проте вибір доволі широкий, тож стверджувати, що середні ціни, приміром, в Оболонському районі становлять 543 долари на місяць, не можна.

Слід додати, що в кожному столичному районі можна знайти непогані варіанти за 2500—2700 гривень на місяць (проте, правда, їх небагато).

Таким чином, ринок оренди житла Києва сьогодні має доволі строкатий вигляд і великі переваги для тих, хто хоче знайти тимчасове житло за помірною ціною.

Львів. Повернення до старої ціни не буде

Оксана МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

Вересневі ціни на оренду житла у Львові після ажіотажного наприкінці серпня попиту потроху стабілізуються, однак, як запевняє ріелтор агенції нерухомості «Вежа» Людмила Крижанівська, повернення до старих цінових параметрів уже не буде.

Передовсім тому, що у Львові обсяги житлового будівництва в останні десятиліття різко скоротилися, а значну частину наявного житлового фонду в центральній частині міста використовують під бізнес, через що виникає дефіцит пропозиції на ринку оренди житла. Тому через невеликий вибір зростає і вартість орендованих квартир. Найбільший попит, звісно, на однокімнатні помешкання — їх розібрали ще до початку навчального року і вартість такого житла залежить від багатьох факторів. Це  район, стан квартири, транспортне сполучення (для Львова це особливо важливо).

Тож плата за квартиру у Франківському, Галицькому, Личаківському, Шевченківському, Сихівському районах буде різною, але знайти щось більш-менш придатне за проживання у двох останніх та у мікрорайоні Рясне менше, ніж за 1300 гривень, не вдасться. Причому йдеться про помешкання радянського стандарту і без ремонту.

Пані Крижанівська радить не куплятися на дешеві пропозиції «чорних» ріелторів та шахраїв: за помірну ціну (в межах 200 — 400 гривень) вони обіцяють знайти житло, дають номер телефону, за яким додзвонитись неможливо, відтак жодних зобов’язань на себе не беруть. Або дають номери телефонів вже зданих в оренду квартир. Відповідь — аналогічна.

У наближених до центру районах та поблизу навчальних закладів вартість невеликого помешкання зростає  щомісяця. За таке доведеться викласти у спальних районах від 1,5 тисячі, ближньому центрі — 2—3 тисячі гривень. Значно ширший діапазон цін за двокімнатні квартири — пропозицій вартістю від 2,5 тисячі гривень не буває. Натомість є вибір відповідно до вмісту гаманця. Можна винайняти щось скромне у межах згаданої цінової пропозиції або значно комфортніше у престижних районах та будинках вже від 500 доларів і вище, у так званих «люксах» (сецесія початку минулого століття) пропонують від тисячі доларів.

Ціни за трикімнатне помешкання стартують від 3 тисяч гривень і вище. Вартість оренди теж залежить від району, стану квартири, наявності нормального транспортного сполучення, торговельних центрів. Натомість обмежені пропозиції оренди окремих садиб, особняків — важко знайти клієнта і власника, який би здав орендареві престижний особняк, і навіть високі цінові пропозиції для власників не визначальні.

Донецьк. Вередливі клієнти

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Мій приятель недавно з полегшенням зітхнув: нарешті вдалося знайти квартирантів для помешкання, яке вирішив здавати в оренду. Оскільки однокімнатна квартира в «сталінці» розташована у центральному районі Донецька, він спершу розраховував, що біля дверей вишикується черга бажаючих. Утім, не так сталося, як гадалося: навіть з допомогою ріелтора довелося поморочитися більше двох тижнів. Та й фінансові апетити поступово вгамувалися: спершу розраховував на не менш як 3—4 тисячі гривень на місяць, а потім погодився на 2,5. Хоча наймачі спершу взагалі пропонували всього 2 тисячі. Причому непоступливі «новосели» таки мали підстави варити воду — у квартирі давно не проводився капітальний ремонт, не було пральної машини, лоджії, сучасних сантехніки і меблів тощо.

Цей випадок є зайвим підтвердженням того, що на орендному ринку житла в шахтарській столиці хоча й спостерігається певна стабільність цін, не виключені різноманітні нюанси. У вересні, як правило, вартість орендованого житла зменшується на 5—10% після літнього підвищення на 10—20%. Це пояснюється сезонним збільшення мешканців міста за рахунок студентів. Певна річ, молоді люди здебільшого напитують 1-кімнатні квартири, а їхня вартість, як і всього іншого орендованого житла, насамперед залежить від району міста, стану будинків та внутрішньої «начинки».

У спальних районах, куди з центру громадським транспортом доведеться добиратися близько години, «одиничку» можна відшукати й за тисячу гривень на місяць. В інших районах у середньому такі скромні апартаменти обійдуться від 2—4,5 тисяч гривень. А за розкішний «люкс» потрібно віддавати не менше 5 тисяч гривень. У «двійці» пропонують тимчасово облаштуватися за 3,5—6,5 тисячі гривень, а за «люкс» з євроремонтом та іншими суперсучасними «наворотами» доведеться розщедритися на 16 тисяч гривень. Цю ж суму іноді прохають і за 3-кімнатну квартиру — особливо в престижній центральній частині місті. Хоча, залежно від географії та стану квартири, можна вселитися в «трійку» й за 3—5 тисяч гривень, але в основному ціни тут від 8 до 12 і більше.

За висновками експертів, найчастіше в Донецьку зараз намагаються орендувати житло за 1,5—2 тисячі гривень за місяць. Отож з урахуванням фінансових можливостей донеччан пропозицій нині на ринку орендованих квартир більше, ніж попиту.