У Києві з офіційним візитом перебував Прем’єр-міністр Данії Ларс Льокке Расмуссен. Для України це знакова подія, оскільки високопосадовці такого рівня з королівства ще жодного разу до Києва не приїжджали. По завершенні переговорів урядових делегацій прем’єр-міністри України та Данії зробили заяви для представників ЗМІ. Володимир Гройсман зауважив, що серед пріоритетів новообраного уряду — європейська та євроатлантична інтеграція, поглиблення та пришвидшення реформ, відновлення економічного зростання, боротьба з корупцією. «Ми маємо відновити економічне зростання нашої країни. Ми поглиблюватимемо і пришвидшуватимемо реформи в сферах юстиції, боротьби з корупцією», — запевнив він, додавши, що найкращою відповіддю на зовнішні та внутрішні виклики, які постали перед країною, є якісна робота уряду.

До речі, пріоритетом такої роботи є проведення реформ, здатних поліпшити ділове середовище. Словами Володимира Гройсмана це пролунало так: «Для нас пріоритет — реформи, які дадуть змогу поліпшити бізнес-середовище. В уряді добре знають про нагальні проблеми у сфері податкового законодавства, митному регулюванні, роботі контролюючих організацій. Проте влада готова змінювати ситуацію».

Прем’єр-міністр Данії Ларс Льокке Расмуссен привітав Володимира Гройсмана з призначенням на посаду. Фото з Урядового порталу

Своєю чергою Ларс Льокке Расмуссен зазначив, що Данія зацікавлена в реалізації спільних з Україною проектів у сфері енергетики та сільського господарства. Передовсім представники данського бізнесу цікавляться проектами з енергоефективності та проектами в продовольчому сегменті агропромислового комплексу. Конкретні пропозиції потенційні інвестори озвучать українській стороні під час українсько-данського форуму.

А ще ця країна не визнає анексії Криму, порушення суверенітету і територіальної цілісності України та підтримує її зусилля на шляху впровадження реформ. До Прем’єр-міністра України глава уряду Данії звертався словами: «Ви посіли цю посаду у визначальний для України період в історії. Я хотів би запевнити вас, пане Прем’єр-міністр, що Україна — не сама. Данія та ЄС підтримують Україну. І я радий почути, що новий Кабінет Міністрів налаштований на подальші реформи. Ми сподіваємося, що наша дружба з Україною за нового уряду міцнішатиме. Ми маємо великі надії на ваш уряд і бажаємо вам успішної дороги до ще більш процвітаючої країни».

Поважний гість зазначив, що вкрай важливим для України є подальше проведення реформ, яке б дало змогу посилити ділову активність та водночас протистояти тиску Росії на українську економіку.

Уже в Адміністрації Президента глава держави Петро Порошенко поінформував на спільній з паном Расмуссеном прес-конференції, що Данія виступає за продовження санкцій Євросоюзу проти Росії: «Ми вітаємо чітку позицію Копенгагена щодо необхідності продовження санкцій проти РФ у зв’язку з невиконанням нею мінських домовленостей».